Het lepeltje lekkers feestmenu 2024

21 december 2024 | Een lepeltje lekkers

Het is zover: ik presenteer jullie vandaag met zeer veel trots mijn Lepeltje Lekkers Feestmenu 2024. Het is altijd een plezier om voor de opmaak van dit menu te grasduinen door mijn recepten. En dat zijn er intussen heel wat, want in oktober kon ik mijn 11de blogverjaardag vieren. Ik hoop dat ik jullie nog steeds kan inspireren met smaakvolle gerechten die toch nét dat tikkeltje anders zijn. Hier geen platgetreden paden en al te klassieke kost, maar originele interpretaties van vertrouwde smaken, nieuwe manieren om de keuken van weleer om te zetten naar lichte varianten, en een veelheid aan kleuren en texturen die van elke maaltijd een feest maken.

Een lepeltje lekkers feestmenu 2024
  • Pin

En hier zijn ze dan: stuk voor stuk lekkere, creatieve recepten die in de meeste gevallen makkelijk vooraf te maken zijn. Blader, lees en geniet, en stel daarna op het gemak – met een warme tas thee en naast de fonkelende lichtjes van de kerstboom – jouw menu samen. Veel plezier!

Originele hapjes om de smaakpapillen wakker te schudden

Niks leukers dan uitgebreid aperitieven! En ik heb genoeg receptinspiratie om zowel met kerst als met nieuwjaar een tafel voor lekkers voor je gasten klaar te zetten.

Als drankje zou ik je graag voorstellen om mimosa met bloedsinaasappel te serveren: het ziet er leuk en feestelijk uit, en iedereen lust het. Erbij komt dan een waar hapjesfestijn. Zot van scampi? Ga voor dit hapje met scampi, curry en appel, mijn frisse gegrilde gamba’s met mangosalsa of dit hapje met avocado en scampi dat hier ook élk jaar op het menu komt.

In de categorie van de dips zou ik je mijn dip van pompoen met mango en kokos, en dit leuke geitenkaastorentje met rucolapesto aanraden. Geef er verschillende crackers en rauwe groenten bij, en je hebt een makkelijk gerecht dat iedereen kan plezieren. Wil je de dip meteen op een toastje serveren, maak dan eens mijn bruschetta met feta, sinaasappel en ham: de bloedsinaasappels liggen intussen weer in de winkels, en die maken van dit gerecht een echte ‘showstopper’.

Hou jij van klassiekers? Ook dan heb ik heel wat inspiratie op deze website staan. Een allemansvriend zoals dit hapje met zalm en dille kan niet ontbreken, en ook de kinderen zullen smullen van dit hapje met garnalen en de beste cocktailsaus, deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip en mijn brielolly’s met cranberry.

Als je liever iets origineler uit de hoek komt, moet je zeker mijn hapje met witlof, brie en sinaasappel, een bruschetta met feta, sinaasappel en ham, dit hapje met pompoen, basilicum en ricotta, deze krabkoekjes met mango-currysaus, mijn elegante coquilles met pompelmoes en granaatappel, dit feestglaasje met gerookte sprot of een kommetje vol gemarineerde feta met aubergine eens proberen.

Veel eters over de vloer? Maak het jezelf gemakkelijk met mijn feestelijke aperitiefplank of deze vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen: succes gegarandeerd!

Voorgerechten om duimen en vingers af te likken

Iedereen gaat aan tafel en krijgt zin om het feestmaal te starten. En terecht: met mijn recepten kan je heel wat originele voorgerechten op tafel zetten.

In de categorie van de “gravad lax” heb ik hier intussen drie variaties verzameld: allemaal even gemakkelijk en minstens 3 dagen op voorhand te maken. Probeer bijvoorbeeld zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus of mijn feestelijke gravad lax met granaatappel en zure room. Mag het nog iets creatiever, ga dan voor een Aziatische gravad lax met komkommersalade: heerlijk gewoon.

Ook met zalm, maar toch iets anders, is deze warmgerookte zalm met gemarineerde venkel. Extra mooi te presenteren in een serveerring!

Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Fan van coquilles, net als ik? Dan kan ik je misschien wel verleiden met deze heerlijke coquille met bloemkool, ham en hazelnoten, of een carpaccio van coquille met pompoen en curry.

In dezelfde stijl kan je ook deze ceviche van zeebaars met avocado op het menu zetten. Liever Aziatisch? Dan moet je mijn Thaise tonijntartaar met mango eens proberen.

Hou je meer van klassiekers? Geen probleem, wij zijn er hier thuis ook zot van! Ga voor een rösti met gerookte zalm, citroenroom en kappertjes, mijn tomaat-garnaal in een nieuw kleedje of een frisse salade met burrata, vijgen en hot honey: klassiek maar toch verfijnd en modern gepresenteerd!

Soepen met elegante toppings

Een eenvoudig soepje kan je zó opleuken met wat originele toppings. Meteen party-proof, zeg maar!

Mijn nieuwste aanwinst is deze soep van mosselen, spinazie en groene curry: makkelijk te maken maar zo feestelijk om te serveren. Hetzelfde kan gezegd worden van mijn venkelsoep met prei en grijze garnalen, een soep van peterseliewortel die ik afwerk met gerookte zalm, of mijn komkommersoep met gerookte forel. Helemaal origineel, zelfs als hapje, is deze pompoensoep met room en speculaaskruiden: geserveerd in een glaasje met zo’n grote dot slagroom erop ziet het er echt heel feestelijk uit.

Originele hoofdgerechten voor je feestmenu

Niets mis met kalkoen, als je het mij vraagt! Makkelijk klaar te maken, en je kan er je hele tafelgezelschap een plezier mee doen. Maar ik kies dan wel graag voor een originele bereiding, zoals kalkoen met speculoos en cranberry’s, of geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon.

Graag ander gevogelte? Ga dan eens voor deze parelhoen met sinaasappel en cranberry’s: prachtig om te serveren en zó lekker. Heerlijk trouwens met zo’n schotel krokante aardappels met look en tijm, en eens wat anders dan de traditionele kroketten.

Mag het toch wat klassieker zijn? Zet dan deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky of mijn kip met druiven en marsala op je feestmenu. Lekker met een stronkje langzaam gestoofd witlof en – waarom niet – goudbruin gebakken kroketten.

Liever vis op je feesttafel? Ik kan je deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur aanraden. Je bestrijkt de zalm met een eenvoudig glazuur en zet hem dan een dik kwartier in de oven: meer is er niet aan. In dezelfde categorie vind je mijn zalm met granaatappel en gember terug: ook hier kiezen we voor een zoetzuur glazuur, maar de inspiratie komt eerder uit Aziatische dan uit Scandinavische hoek.

De laatste op mijn lijstje is een chowder met kabeljauw en langoustine: helemaal vooraf te bereiden en dan op “le moment suprême” af te werken. Een ideaal feestgerecht dus!

Desserts om duimen en vingers van af te likken

Voor velen het leukste onderdeel van het feestmenu: het dessert! En voor heel wat lezers hoort daar ook chocolade bij. Wel: I’ve got you covered! Mijn chocoladedessert met mango en passievrucht staat zonder gedoe op tafel, en toch is het een echte crowdpleaser. Als je meer fan bent van witte chocolade, kan je witte chocolademousse met aardbeien of flan karamel met kokos, sinaasappel en witte chocolade op je feestmenu zetten. Als het nóg gemakkelijker mag, kan je voor dit snel dessert met chocolade en koffie gaan: gebaseerd op de klassieke smaken van een tiramisu, maar dan in een ander jasje.

Om op het thema van de tiramisu door te gaan, kan je misschien mijn exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos, of deze prachtige witte tiramisu met plattekaas en rum kiezen.

Als je houdt van nagerechten in glaasjes, dan kan je niet om dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht heen: zo mooi om te serveren, en stiekem toch super makkelijk. Een gerecht naar mijn hart, en niet enkel naar het mijne, want dit is intussen één van de meest bekeken recepten op mijn website! Een andere kanshebber is deze kaastaart in een glas: makkelijk om vooraf te maken en leuk om te serveren.

Kan ijs voor jou niet ontbreken op een feestmenu? Dan kan ik je nog twee lekkere recepten aanraden. Mijn kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop brengt wat zon op tafel, terwijl mijn ijstaart met chocolade en kokos je net terugvoert naar lang vervlogen tijden.

Voor wie houdt van een uitdaging, kan ik tot slot deze speculaasmousse met peperkoek voorstellen: het vraagt wat inspanning, maar het resultaat is ernaar. Deliciozo!

Wondermooi gebak om je feestmenu in schoonheid af te sluiten

Alsof het nog niet genoeg is, heb ik ook nog enkele prachtige taarten voorzien. Ik trap dit hoofdstuk af met mijn veenbessentaart met oreo’s. Hoe mooi ziet die eruit?! En als je dan weet dat er geen oven aan te pas komt… Tja, dan wil je die toch proberen, niet?

Mijn recentste pronkstuk is een passievruchtentaart met chocolade zanddeeg: prachtig contrast van smaken en kleuren. Ook een echte showstopper is deze taart met veenbessen en sinaasappel: op een krokante en kruidige bodem komt eerst een laag veenbessencompote, waarop je een zeer zachte crème van room en sinaasappel schept. Heerlijk én makkelijk mooi te versieren met wat verse cranberry’s, enkele takjes rozemarijn en wat sterren uit overgebleven taartdeeg.

En tot slot is er ook nog mijn cappuccino kerstcake van pandoro: ideaal voor wie niet graag bakt, want je vertrekt gewoon van een kant-en-klare pandoro. Als dat niet handig is.

En tot slot…

Dit was het dan! Mijn Een lepeltje lekkers feestmenu 2024! Mooi om zoveel receptinspiratie te verzamelen door de jaren heen, en het doet mij deugd om het allemaal nog eens op een rijtje te zien.

Mochten jullie tijdens deze feestperiode één of meerdere van mijn gerechten op tafel zetten, zou het mij enorm plezier doen als jullie iets laten weten. Dat kan hier, via een reactie onder een bericht, via social media (vergeet mij dan zeker niet te taggen met @eenlepeltjelekkers) of gewoon met een mailtje. Ik kijk er alvast naar uit!

Ik wens jullie fijne feestdagen toe. Bedenk dat het absoluut niet gaat over wat er op tafel komt – al spreek ik zo misschien tegen mijn eigen winkel – maar veel meer over wie er rond die tafel zit. Koester de mensen rondom jou, ze zijn goud waard.

Prettig eindejaar!
Annelies x

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers
  • Pin

8 Reacties

  1. ElsS

    Wat een prachtig en inspirerend overzicht! Ook voor jullie: geniet van de feestdagen in goed gezelschap. x

    Antwoord
  2. Katriend

    Veel dank Annelies, niet alleen zijn je gerechten prachtig en lekker maar ook zo gedetailleerd, helder en duidelijk uitgeschreven. het kan (bijna :)) niet mis gaan…

    Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel Katrien, dat doet mij ongelooflijk veel plezier! ❤️ Fijne feestdagen!

      Antwoord
  3. Sandrine Christiaens

    Merci voor dit heerlijke feestmenu. Keuze genoeg.

    Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel Sandrine! Fijn eindejaar!

      Antwoord
  4. Dirk

    Zeer mooi allemaal 👍

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest