Parelhoen met sinaasappel en cranberry’s

14 december 2019 | Feestrecepten, Home thema, Recepten

Ook met de feestdagen kies ik het liefst gerechten die grotendeels vooraf bereid kunnen worden, en die nadien in grote schalen op tafel komen. Ik hou ervan om het feest bij mijn gasten door te brengen. Daarenboven ben ik hopeloos ongeduldig, en is het dus beter voor mijn gemoedstoestand als ik geen individuele bordjes moet staan dresseren onder tijdsdruk – want, oei, alles wordt zo snel koud! Deze parelhoen met sinaasappel en cranberry’s is dan ook een perfect hoofdgerecht voor mijn kerstmenu.

Cranberry's close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je kan alles heel goed voorbereiden: de parelhoen en cranberry’s zet je al klaar in de braadslede, zodat je ze tijdens het feest alleen nog in de oven moet schuiven. Ook voor de saus doe je al het meeste werk, zodat die enkel nog moet aangelengd worden met het braadvocht en wat moet inkoken.

Parelhoen met sinaasappel close-up /www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik serveer bij deze parelhoen met sinaasappel graag een oer-Vlaams aardappelkroketje, maar ook pomme duchesse uit de oven of een puree van wortelgroenten – denk zoete aardappel, pastinaak, knolselder – passen hier perfect bij. Als je dat wilt, kan je overwegen om er nog wat appelpartjes bij te bakken, maar echt nodig is dat niet. De combinatie van het zachte vlees, de bitterzoete cranberry’s en de aromatische saus spreekt eigenlijk al voor zich.

Parelhoen met sinaasappel, cranberry's en rozemarijn / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Inspiratie: Skillet cranberry roasted chicken and potatoes (Half-baked harvest)

Parelhoen met sinaasappel, cranberry's en rozemarijn / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Parelhoen met sinaasappel en cranberry’s

Deze parelhoen met sinaasappel is het perfect hoofdgerecht voor het kerstmenu: volledig vooraf voor te bereiden en hij ziet er prachtig uit.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 parelhoen in 6 stukken gesneden (vraag eventueel aan de poelier om dit voor jou te doen)
  • peper en zout
  • 10 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 klontjes boter
  • 2 rode uien schoongemaakt en gepeld
  • 4 teentjes look ongepeld
  • 1 biologische sinaasappel
  • 4 takjes rozemarijn + ev. extra om te dresseren

Voor de cranberry's

  • 1 zak cranberries
  • 2 el perensiroop
  • 2 el donkerbruine suiker (bruine cassonade)

Voor de saus

  • 2 sjalotten schoongemaakt, gepeld en fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 70 ml cognac
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 200 ml gevogeltefond
  • 1 tl perensiroop
  • peper en zout
  • 1 klontje koude boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kruid de parelhoen met peper, zout en tijm.
  • Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem op middelhoog vuur en bak er de parelhoen aan alle zijden goudbruin in aan.
  • Leg de stukken in een braadslede.
  • Snijd de uien in partjes en de teentjes look in doormidden. Snijd de sinaasappel in plakken.
  • Verdeel uien, look en sinaasappel over de braadslede samen met de rozemarijn.
  • Snijd het tweede klontje boter in stukjes en verdeel over het vlees.
    Parelhoen in braadslede leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schuif de braadslede in de oven en bak de parelhoen in 30 minuten gaar.
  • Verwijder rozemarijn, look en ui en houd het vlees warm tot gebruik.

Bereid nu de cranberry's.

  • Schep de cranberry’s om met perensiroop en bruine suiker en verdeel ze over een ovenschaal.
    Cranberry's / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Bak ze 20 minuten mee in de oven.

Maak de saus.

  • Fruit de sjalot samen met de rozemarijn in de kookpot van de parelhoen op laag vuur tot goudbruin en zacht.
  • Blus met cognac, zet het vuur hoog en laat volledig verdampen.
  • Voeg sinaasappelsap, gevogeltefond, perensiroop en de sappen uit de braadslede van de parelhoen toe en laat tot de helft inkoken.
  • Zeef de saus in een propere kookpot en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Verdeel de koude boter in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat ze erin smelten zonder te roeren. Draai de pot zachtjes heen en weer tot de boter door de saus is opgenomen.

Om te serveren.

  • Leg de parelhoen op een serveerschaal en garneer eventueel met extra rozemarijn.
  • Schep er de cranberry’s op en geef er de saus in een apart schaaltje bij.
  • Serveer de parelhoen met sinaasappel, cranberry’s en rozemarijn.

Notities

Voorbereiden:

  • Parelhoen: bereid voor tot en met het in de braadslede scheppen en garneren met ui, look, sinaasappel, rozemarijn en boter. Zorg dat het vlees wel op kamertemperatuur is voor je het in de oven schuift, anders zal het meer tijd vragen.
  • Cranberry’s: schep ze om met perensiroop en bruine suiker en zet ze klaar in een ovenschaal.
  • Saus: bereid voor tot en met het inkoken van de cognac.
  • Afwerking: voor het serveren moet je enkel nog de parelhoen en cranberry’s in de oven roosteren, en de saus afwerken.
Trefwoord cranberry’s, feestrecept, kerstkoken, parelhoen, rozemarijn, sinaasappel, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

2 jaar geleden: Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel
2 jaar geleden: Feestelijke aperitiefplank
3 jaar geleden: Krokante aardappels met look en tijm
4 jaar geleden: Brielolly’s met cranberry
5 jaar geleden: Coquilles met pompelmoes en granaatappel
6 jaar geleden: Bietjeshummus met platbrood

  • Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Brielolly's met cranberry
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

8 Reacties

  1. petercsp

    Het ziet er wederom heerlijk en zeer smakelijk uit, bedankt voor de mooie tips en gerechten.
    Een mooi en zalig Kerstfeest gewenst en tot volgend jaar.:-)

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Peter, dat doet mij plezier! Ook voor jou & je familie een fijne kerst gewenst!

      Antwoord
  2. verhoeven irene

    he annelies was van plan om met de kerst parelhoen met archiduc saus te maken maarga nu je recept maken lijkt me heel lekker bedankt voor de tip en fijne feestdagen .

    Antwoord
  3. Sandrine Christiaens

    Mooi recept. Iers wat ik nog maar zelden gemaakt heb omdat het mij stress geeft. Zelfs dit zou mij stress geven, tenzij ik het op voorhand uitprobeer. Wij eten hier zelden vleesgebraden (juist omdat dit mij stress geeft).

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Je kan hier nochtans weinig aan mispeuteren hoor! Gewoon even aankorsten en dan een half uur in de oven. Stressvrij! ? Je kan eventueel al eens testen met kip? Succes!

      Antwoord
  4. Kris Baele

    Wat heb jij toch steeds verrukkelijke gerechten die vooral heel haalbaar zijn voor de gewone hobbykok!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest