Thaise soep met kip en rijstnoedels

19 maart 2022 | Aziatisch, Gezond, Home thema, Kiplekker, Recepten, Verwarmende soep

Een Thaise soep met veel groenten, flinterdunne reepjes kip en zachte rijstnoedels: daarmee zou ik elke dag willen lunchen! Zoet, zuur, zout en pittig vullen elkaar perfect aan in deze vullende maaltijdsoep. Maar toch is het soepje heel eenvoudig te bereiden, met ingrediënten die je zo in de supermarkt vindt. Laat die werkweek maar komen!

Thaise soep met kip en rijstnoedels / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik hou ervan om met soep te lunchen. In de winter mogen dat dikke maaltijdsoepen zijn, in de zomer kies ik resoluut voor gazpacho met krokante toppings. Ouderwetse boterhammen gaan mij al snel vervelen, maar met soep kan je alle kanten op. Het is daarenboven een ideaal restjesgerecht: groenten die hun beste tijd al gehad hebben, zijn nog altijd heerlijk in de soep.

In deze Thaise soep heb ik gekozen voor een combinatie van aubergine, paprika, champignons en spinazie. Uiteraard zijn variaties altijd mogelijk. Als het écht snel moet gaan, kan je trouwens ook een zak wokgroenten gebruiken. Waar ik niet aan zou tornen, zijn de toppings: geroosterde pinda’s, frisse koriander, pittige chili, lente-ui en van die verslavend lekkere bicky-uitjes. Helemaal mijn ding!

Hoe maak je deze Thaise soep met kip en rijstnoedels?

Eerst en vooral stoof je ui, look en gember aan in wat olie. Voeg dan een eetlepel rode currypasta toe, samen met een stengel citroengras en enkele limoenblaadjes als je die hebt. Mocht je in jouw buurt geen Aziatische winkel hebben, laat ze dan gewoon weg of gebruik een extra stengel citroengras. Stoof even mee, en blus met kokosmelk en bouillon. Ik vul het blik van de kokosmelk twee keer met water, en voeg dan een bouillonblokje toe aan de soep. Zo heb je geen extra maatbeker nodig.

Thaise soep ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be

Laat de soep nu op zacht vuur aan de kook komen. Eens ze begint te pruttelen, voeg je de kippenreepjes en groenten toe. Laat een tiental minuten pruttelen, en roer er dan ook de spinazieblaadjes door. Zet het vuur uit, en werk de soep af met limoensap, een lepeltje suiker en vissaus.

De Thaise soep serveer ik nadien met rijstnoedels, koriander, chili, lente-ui, pinda’s en gefrituurde uitjes. Geef er eventueel ook nog wat limoenpartjes bij, zodat ieder de soep naar zijn smaak kan afwerken.

Thaise soep met kip en rijstnoedels 3 kommen / www.eenlepeltjelekkers.be

Tips voor het bereiden van deze Thaise soep met kip en rijstnoedels

  • Gebruik voldoende olie. Uien, look en gember hebben de neiging om snel aan te bakken als je te weinig olie gebruikt. Zorg dus dat de bodem van je soeppot volledig bedekt is.
  • Gaar de noedels apart. Je kan de noedels best vooraf garen, en dus niet in de soep. Ze bevatten immers veel zetmeel, en zouden de soep daardoor te dik maken. Daarenboven hebben ze de neiging om al het vocht op te slorpen, waardoor je na verloop van tijd bijna geen soep meer over hebt. Je kan ze dus beter apart garen, en net voor het serveren over de 4 soepkommen verdelen.
  • Kies zelf hoe pittig je de soep wilt maken. Currypasta’s uit de winkel kunnen enorm verschillen qua pittigheid. Zelf vind ik 1 eetlepel voor deze soep voldoende: zo krijg je een zweem van hitte, zonder dat je mond in brand staat. Wie houdt van pikant, kan de Thaise soep nadien afwerken met extra chili.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze Thaise soep met kip en rijstnoedels geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Thaise soep met kip en rijstnoedels / www.eenlepeltjelekkers.be

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Deze Thaise soep met kip en rijstnoedels is het perfecte lunchgerecht. Zoet, zuur, zout en pittig vullen elkaar perfect aan, en door de noedels en kip is de soep goed vullend.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Lunch, Soep
Keuken Thais
Porties 4 personen

Equipment

  • soeppot

Ingrediënten
  

  • 2 el koolzaadolie of andere plantaardige olie
  • 2 uien middelgroot, gepeld en fijngehakt
  • 3 teentjes look geperst
  • 3 cm gember geraspt
  • 1 el rode currypasta
  • 1 stengel citroengras gekneusd
  • 3 limoenblaadjes optioneel
  • 400 ml kokosmelk
  • 800 ml water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 kipfilets in fijne reepjes gesneden
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 250 g champignons schoongemaakt en in kwarten
  • 200 g jonge spinazie
  • 1 el (palm)suiker
  • 3 el vissaus
  • 1 limoen alleen het sap
  • 150 g rijstnoedels

Om te serveren

  • koriander
  • rode chili fijngehakt
  • lente-ui fijngehakt
  • geroosterde pinda's
  • gefrituurde uitjes

Instructies
 

  • Verhit de olie in een soeppot.
  • Bak er ui, look en gember in aan tot glazig.
  • Voeg currypasta, citroengras en limoenblaadjes (als je die gebruikt) toe en bak even mee.
  • Blus met kokosmelk en water, en voeg ook het bouillonblokje toe.
  • Breng de soep op zacht vuur aan de kook.
  • Voeg kip, aubergine, paprika en champignons toe, breng opnieuw aan de kook en laat de soep 10 minuten zacht pruttelen.
  • Verwijder citroengras en limoenblaadjes.
  • Voeg nu de spinazie toe en roer tot geslonken.
  • Zet het vuur uit en voeg suiker, vissaus en limoensap bij. Proef en kruid naar smaak bij met extra vissaus en/of limoensap.
  • Kook intussen de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel met koud water.

Om te serveren

  • Verdeel de rijstnoedels over 4 kommetjes.
  • Giet er soep bij.
  • Werk af met koriander, chili, lente-ui, pinda's en gefrituurde uitjes.
  • Serveer de Thaise soep met kip en rijstnoedels.

Notities

  • Gebruik voldoende olie. Uien, look en gember hebben de neiging om snel aan te bakken als je te weinig olie gebruikt. Zorg dus dat de bodem van je soeppot volledig bedekt is.
  • Gaar de noedels apart. Je kan de noedels best vooraf garen, en dus niet in de soep. Ze bevatten immers veel zetmeel, en zouden de soep daardoor te dik maken. Daarenboven hebben ze de neiging om al het vocht op te slorpen, waardoor je na verloop van tijd bijna geen soep meer over hebt. Je kan ze dus beter apart garen, en net voor het serveren over de 4 soepkommen verdelen.
  • Kies zelf hoe pittig je de soep wilt maken. Currypasta’s uit de winkel kunnen enorm verschillen qua pittigheid. Zelf vind ik 1 eetlepel voor deze soep voldoende: zo krijg je een zweem van hitte, zonder dat je mond in brand staat. Wie houdt van pikant, kan de Thaise soep nadien afwerken met extra chili.
Trefwoord aubergine, champignon, chili, kokosmelk, koriander, maaltijdsoep, noedels, paprika, rijstnoedels, soep, spinazie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Welke andere groenten kan ik gebruiken?

Je kan ook peultjes, paksoi, sojascheuten, prei en reepjes kool gebruiken. Als het écht snel moet gaan, kan je ook voor een zak voorgesneden groenten gaan. Aan het einde van de kooktijd kan je zelfs wat gehalveerde kerstomaten toevoegen.

Kan ik de soep vegetarisch maken?

Gebruik in dat geval groentebouillon, en vervang de kip door tofu of kikkererwten.

Waar koop ik limoenblaadjes?

Die vind je in Aziatische winkels, dikwijls diepgevroren. Zelf haal ik de mijne bij Thai Center aan Gent-Sint-Pieters.

Wat bedoel je met “geneusd citroengras”?

Ik bedoel dat je de stengel een paar keer breekt, zonder hem volledig in stukken te snijden. Op die manier komt de smaak makkelijker vrij.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Chocoladecake met hazelnoten en zure room
2 jaar geleden: Pasta met scampi en tomaat
4 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
5 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
6 jaar geleden: Chocolade-kastanjepotjes
7 jaar geleden: Boterham met bietenhumus, feta en komkommer
8 jaar geleden: Veggie pad thai

  • Chocoladecake met hazelnoten en zue room / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pasta met tomaat en scampi_staand / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zoete aardappelsoep met tomaat / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Chocolade-kastanjepotjes
  • Boterham met bietenhummus, feta en komkommer

2 Reacties

  1. siskablablaSiska

    Wat een smaakbommetje, dit recept. Ik heb het afgelopen week gemaakt, wel een vegetarische versie (gewoon de kip weggelaten) en met broccoli ipv aubergine, en de pan is uitgelikt. Dankjewel voor weer een superrecept 😊

    Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel voor je reactie! Leuk dat je de soep al gemaakt hebt, en meteen creatief met de groenten. :).

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.683 andere abonnees

%d bloggers liken dit: