Hapje van avocado en scampi

6 november 2014 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Toen ik begin deze week de stad in liep, en bijna argeloos Dille & Kamille binnenwandelde (mijn vaste shopplek), viel het mij meteen op dat het decor veranderd was. De “gewone” tafelkleedjes en servetten maakten plaats voor rood-en-wit gekleurde exemplaren, voor vilten kerstboomversieringen en kartonnen engeltjes. Ik kon een klein vreugdedansje nauwelijks onderdrukken. OK, het is vroeg, misschien wel té vroeg, maar de eindejaarsdagen zijn mijn favoriete periode van het najaar! De herfst breekt nu echt door en de grijze dagen volgen elkaar op. Wat is er dan leuker dan vooruit kijken naar een tijd gevuld met kerstlichtjes, gezellige bezoekjes en héérlijk eten?!

Feesthapje met avocado en scampi
 • Pin

Het samenstellen van het kerstmenu is een “event” op zich. Bladeren door prachtige foodmagazines in kerstsfeer en snuisteren op thematische Pinterest-borden: je kan er mij niet mee straffen. Het mag dan ook niet verbazen dat ik direct aan de slag ging toen ik – de dag na mijn bezoekje aan Dille & Kamille – een mailtje van Libelle Lekker! in de virtuele postbus vond met de derde opdracht van de foodbloggerscontest: een feesthapje in een glaasje. Speciale aandacht bij de beoordeling zal naar de fotografie gaan. Ik heb dan ook een tandje bijgestoken voor het beeld van het eindresultaat… Het heeft veel moeite gekost, maar het staat er, dit hapje met avocado en scampi! 🙂

De aperitiefhapjes zijn wat mij betreft trouwens het leukste onderdeel van het kerstdiner: mini-gerechtjes waar je lekker creatief mee kan zijn. Ik koos voor een hapje met avocado, tomatensalsa en gemarineerde scampi. Niet meteen het eenvoudigste gerecht, maar oh-zo-lekker dat het gewoon móet.

De voorbereidingen kan je een dag op voorhand doen, en duren een 40-tal minuten; de afwerking op het moment zelf nog eens 10 minuten. Moeilijk is het niet, dus laat je niet afschrikken!

Tips voor het bereiden van dit hapje met avocado en scampi

 • Gebruik eetklare avocado’s, anders is de guacamole écht niet lekker. In de meeste supermarkten vind je van die “ready-to-eat” schaaltjes, maar zo niet: koop ze dan een week op voorhand en leg ze in de fruitschaal in een zakje met een appel en banaan erbij: zo versnelt het rijpingsproces.
 • Avocado verkleurt terwijl je erbij staat, dus besprenkel het vruchtvlees onmiddellijk met limoensap en leg de pitten bij de afgewerkte guacamole tot gebruik.
 • Soms kan je van die limoenen hebben waar absoluut geen sap uitkomt… Rol ze eens stevig over je werkblad voor je ze doorsnijdt en uitperst: dat zorgt voor meer sap.
 • Chilipepers zijn kunnen enorm verschillen van scherpte. Wrijf even met je vingertop over het snijvlak en leg tegen je lip. Als je mond dán al in brand staat, heb je te maken met een bijzonder heet exemplaar en pas je de hoeveelheid best aan. Zo niet, kan je het recept volgen zoals hieronder beschreven.
 • Koop ontdarmde scampi’s. Dat bespaart je zoveel tijd! Ik kan niet geloven dat ik ze nog maar net ontdekt heb en vroeger minstens een kwartier vieze zwarte draadjes uit scampilijfjes zat te verwijderen…
 • Neem de guacamole en de tomatensalsa minstens drie kwartier voor gebruik uit de koelkast. Op kamertemperatuur komen de smaken veel beter tot hun recht.

Aan de slag, zou ik zeggen!

Hapje met avocado en scampi in drie glaasjes met kerstlichtjes erbij
 • Pin

Hapje van avocado en scampi

Dit hapje met avocado en scampi is fris, smeuïg en een beetje pittig. Leuk om te serveren in een glaasje met de feestdagen!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Mexicaans
Porties 8 hapjes

Equipment

 • pan

Ingrediënten
  

Voor de scampi’s

 • 8 scampi’s ontdarmd en gepeld maar mét staart
 • 1 limoen rasp en sap
 • 1/2 citroen rasp en sap
 • 1 cm gember geraspt
 • 1 stengel citroengras fijngesneden
 • 1/2 rode chilipeper fijngesneden
 • 1 teentje look geperst
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • snuifje zout
 • 1 eetlepel zonnebloemolie + extra om te bakken

Voor de guacamole

 • 1 rijpe avocado
 • 1/2 limoen alleen het sap
 • 1/4 rode chilipeper fijngesneden
 • 1 eetlepel Griekse yoghurt
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • snuifje zout

Voor de tomatensalsa

 • 2 tomaten ontveld en ontpit
 • 2 pijpajuintjes fijngesneden
 • 1 bos koriander fijngesneden
 • 1 limoen alleen het sap
 • zwarte peper van de molen
 • fleur de sel of grof zeezout

Voor de afwerking

 • bieslook

Instructies
 

Voor de marinade

 • Meng alle ingrediënten.
 • Leg de scampi’s erin en roer even door elkaar.
 • Dek af en zet koel weg.
 • Laat minstens een halve dag marineren.

Voor de guacamole

 • Plet het vruchtvlees van de avocado.
 • Besprenkel met limoensap.
 • Roer er chili, yoghurt en korianderpoeder door.
 • Proef en kruid bij met een snuifje zout.
 • Zet koel weg tot gebruik.

Voor de tomatensalsa

 • Snijd de tomaten in fijne blokjes.
 • Meng ze voorzichtig met pijpajuin, koriander en limoensap.
 • Kruid stevig met zwarte peper en fleur de sel.
 • Zet koel weg tot gebruik.

Voor de scampi

 • Neem de scampi uit de marinade en dep droog.
 • Verhit een scheutje olie in een pan.
 • Bak de scampi’s op hoog vuur in enkele minuten gaar.

Voor de afwerking

 • Verdeel eerst de guacamole over de glaasjes.
 • Lepel er een beetje tomatensalsa over.
 • Leg de scampi erop.
 • Werk af met enkele steeltjes bieslook.
Trefwoord avocado, koriander, limoen, scampi, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

21 Reacties

 1. lieziepeasy

  Haha, bedankt Sofie! Als ik afval, duim ik voor jou! 🙂 Leuk dat we hierdoor ook heel wat nieuwe blogs ontdekt hebben, vind ik! 🙂

  Antwoord
  • fiekefatjerietjes

   Omgekeerd geldt hetzelfde :-). Maar we gaan gewoon allebei door ;-).
   Dat vind ik het leuke aan bloggen: zo veel nieuwe mensen leren kennen!

   Antwoord
    • fiekefatjerietjes

     Ik heb geen mailtje ontvangen, dus ik vermoed van niet 🙁

     Antwoord
     • lieziepeasy

      Hier hetzelfde. Toch wel spijtig dat we niet verwittigd worden hé.

     • fiekefatjerietjes

      Dat vind ik ook wel, voor alle moeite die we gedaan hebben 🙂

     • lieziepeasy

      Spijtig, maar ik heb er mij al een beetje overgezet. We mogen toch fier zijn hé, in de top 10 geraakt!

     • fiekefatjerietjes

      Ben er zelf ook heel blij mee! De laatste weken zijn mijn statistieken toch ferm de lucht in gegaan en zijn er enkele nieuwe volgers bij gekomen :-). Zal nu wel rustiger worden, want het waren soms strakke deadlines!

     • lieziepeasy

      Hier ook, en ook de rust vind ik wel aangenaam! 😉

 2. fiekefatjerietjes

  Hihi, ik wandel ook graag door Dille & Kamille, en moet me elke keer beheersen om niet heel de winkel leeg te kopen…
  Goed gedaan, deze opdracht! Ik ben benieuwd naar het verdere verloop van de wedstrijd, jammer (en ook spannend!) dat we niet weten wat er nog in ‘t verschiet ligt. Aangezien ze de beste foodblogger van 2015 zoeken denk ik dat er nog wel meerdere opdrachten zullen volgen. Misschien zullen we ergens ‘live’ tegen elkaar moeten gaan koken, zodat de jury ook kan proeven van onze gerechten? Geen idee, ik ben en blijf benieuwd!
  Nog veel succes gewenst!

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Net gelezen in de nieuwsbrief van Libelle Lekker: maandag is al bekend welke 5 doorgaan naar de volgende ronde. Spannend! Het gaat nu ineens wel héél snel, vind ik…

   Antwoord
   • fiekefatjerietjes

    Ja, ik las het ook!!! Benieuwd of we er bij zullen zijn, de concurrentie is wel ijzersterk :-). Het gaat inderdaad snel!

    Antwoord
    • lieziepeasy

     Ik vrees een beetje voor mijn kansen… Ik vond het tot nu toe wel al heel leuk, ik heb ook al veel bijgeleerd. Zou het stiekem toch een beetje spijtig vinden als ik niet doorga :). Terwijl ik een maand geleden een gat in de lucht zou gesprongen zijn voor een top 20-plaats…

     Antwoord
     • fiekefatjerietjes

      Het zou mij ook verbazen als ik het zou halen… We zullen wel zien :-). Ik had ook nooit gedacht dat ik het tot in de derde ronde zou schoppen. Veel succes hé! (Ik blijf je in elk geval volgen hoor, of je nu door gaat of niet!)

 3. Katrin

  Spannend!

  Antwoord
 4. Katrin

  Dat doe ik zeker! Hoeveel rondes zijn het in totaal?

  Antwoord
  • lieziepeasy

   Dat weten we eigenlijk niet… Tot nu toe zijn er telkens al 5 afgevallen. Als dat zo doorgaat, is er na deze nog één opdracht!

   Antwoord
 5. Katrin

  Lekker! En inderdaad een prachtige foto!

  Antwoord
 6. lieziepeasy

  Het is je aardig gelukt! De sfeer zit er zeker al in en zeker voldaan aan de opdracht: hapje in een glas! Wat een smakencombinatie! Het nodigt uit tot klaarmaken en proeven.
  Schitterende foto! Proficiat!!!

  Mams

  Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest