Chocoladedessert met mango en passievrucht

11 december 2021 | Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Een heerlijk feestmenu sluit je af met een al even heerlijk dessert. En dus stel ik jullie vandaag met veel liefde dit chocoladedessert met mango en passievrucht voor. Ze vragen maar een half uurtje tijd, kunnen helemaal vooraf bereid worden en zien er prachtig uit. Net wat je verwacht van een feestdessert.

Chocoladepotjes met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zoals ik hier al ten overvloede verteld heb, ben ik geen fan van al te zware of zoete desserts. Nu zijn deze chocoladedessert absoluut niet van de lichte soort. Maar door ze in kleine hoeveelheden en met fris, exotisch fruit te serveren, vind ik ze net weer wél OK. De chocolade zorgt voor een beetje luxe, het fruit geeft een aangenaam zuurtje.

Het zullen dit jaar spijtiggenoeg weer bizarre feestdagen zijn. Nog steeds geen terugkeer naar hoe het vroeger was, nog steeds geen kerst zonder zorgen. Maar zelf probeer ik de focus op het positieve te leggen: wat wél kan en mag, de mensen die mij lief zijn en de tijd die zich ongegeneerd uitstrekt nu ik twee weken vakantie in het vooruitzicht heb. Even rust, het zal deugd doen…

Hoe maak je dit chocoladedessert met mango en passievrucht?

Eerst en vooral hak je de chocolade fijn in de blender. Je kan ook callets gebruiken, maar zelfs dan zou ik aanraden om deze nog wat fijner te mixen. Zo ben je zeker dat je straks een zijdezachte crème krijgt.

Ingrediënten chocoladepotjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voeg er twee eetlepels poedersuiker, het merg van een vanillestokje en een snuifje zout aan toe. Verwarm intussen de room en laat een klein minuutje doorkoken.

Giet de room nu door de vulopening op de chocolade. Laat een halve minuut staan en mix dan glad tot je een smeuïge crème bekomt. Voeg er het ei aan toe en mix nog even door. Verdeel de crème over vier glaasjes of potjes, en zet in de koelkast tot gebruik.

Maak intussen de fruitsalade door een kwart mango in kleine blokjes te snijden en er het vruchtvlees van twee passievruchten bij te scheppen. Klop ook wat room op tot yoghurtdikte.

Mango en passievrucht op chocoladepotjes scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Neem het chocoladessert minstens een half uur voor je gaat serveren uit de koelkast, schep er wat room op en garneer met de fruitsalade. Werk af met wat granaatappelpitten en serveer.

Tips voor het bereiden van dit chocoladedessert met mango en passievrucht

  • Hak de chocolade fijn. We maken het chocoladedessert in de blender. Om te vermijden dat er straks stukjes in de crème zitten, is het belangrijk dat de chocolade goed smelt in de warme room. Hak hem dus fijn, zelfs als je chocoladedruppels gebruikt.
  • Mix de chocoladecrème op lage snelheid. Eens je alle ingrediënten in de blender gedaan hebt, zet je het deksel erop maar zorg je dat de vulopening open blijft. Laat nu 30 seconden staan en zet de blender dan aan op lage snelheid. Hoge snelheid is niet nodig, omdat de chocolade normaalgezien al grotendeels gesmolten zal zijn.
  • Giet de chocoladecrème na het mixen meteen in de potjes. Doordat alle ingrediënten behalve de room koud zijn, zal de crème snel temperatuur verliezen en dikker worden. Verdeel hem dus na het mixen meteen over 4 potjes of glaasjes, en laat dan verder opstijven in de koelkast.
  • Bereid alles voor, maar stel pas samen voor het serveren. Je kan dit dessert volledig vooraf bereiden. Bewaar echter alle componenten apart, en stel het dessert pas op het laatste moment samen. Lepel er dus pas op het einde de room en het fruit op.
  • Neem de potjes tijdig uit de koelkast. Chocolade wordt hard als je hem in de koelkast zet. Als je een zijdezachte textuur wilt, is het belangrijk dat je de potjes minstens een half uur (en liefst zelfs een klein uurtje) vooraf uit de koelkast neemt.
Chocoladepotjes met passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit chocoladedessert geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Chocoladedessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Chocoladedessert met mango en passievrucht

Dit chocoladedessert met mango en passievrucht is smeuïg, luxueus en fris. Het vergt maar een half uurtje werk en is volledig vooraf te bereiden. Het perfecte dessert!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Afwerken 5 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • blender
  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 180 g pure chocolade
  • 2 el poedersuiker
  • 1 vanillestokje alleen het merg
  • 1 snuifje zout
  • 250 ml room min. 30% vetgehalte
  • 1 ei

Voor de afwerking

  • 1/4 mango geschild
  • 2 passievruchten
  • 100 ml room min. 30% vetgehalte
  • 2 el granaatappelpitten

Instructies
 

  • Hak de chocolade fijn in de blender.
    Ingrediënten chocoladedessert / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Voeg er poedersuiker, vanillemerg en zout aan toe.
  • Breng intussen de room op zacht vuur aan de kook en laat al roerend een minuut doorkoken.
  • Giet de hete room op de chocolade en laat 30 seconden staan.
  • Zet de blender aan en mix verder tot je een smeuïge crème bekomt.
  • Voeg nu ook het ei toe en mix nog even door.
  • Verdeel over vier glaasjes of potjes en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd de mango in fijne blokjes en roer er het vruchtvlees van de passievruchten door.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte.
  • Schep de room op de chocoladepotjes en verdeel er het fruit over.
    Mango en passievrucht op chocoladedessert scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Werk af met granaatappelpitten.
  • Serveer het chocoladessert met mango en passievrucht.

Notities

  • Hak de chocolade fijn. We maken het chocoladedessert in de blender. Om te vermijden dat er straks stukjes in de crème zitten, is het belangrijk dat de chocolade goed smelt in de warme room. Hak hem dus fijn, zelfs als je chocoladedruppels gebruikt.
  • Mix de chocoladecrème op lage snelheid. Eens je alle ingrediënten in de blender gedaan hebt, zet je het deksel erop maar zorg je dat de vulopening open blijft. Laat nu 30 seconden staan en zet de blender dan aan op lage snelheid. Hoge snelheid is niet nodig, omdat de chocolade normaalgezien al grotendeels gesmolten zal zijn.
  • Giet de chocoladecrème na het mixen meteen in de potjes. Doordat alle ingrediënten behalve de room koud zijn, zal de crème snel temperatuur verliezen en dikker worden. Verdeel hem dus na het mixen meteen over 4 potjes of glaasjes, en laat dan verder opstijven in de koelkast.
  • Bereid alles voor, maar stel pas samen voor het serveren. Je kan dit dessert volledig vooraf bereiden. Bewaar echter alle componenten apart, en stel het dessert pas op het laatste moment samen. Lepel er dus pas op het einde de room en het fruit op.
  • Neem de potjes tijdig uit de koelkast. Chocolade wordt hard als je hem in de koelkast zet. Als je een zijdezachte textuur wilt, is het belangrijk dat je de potjes minstens een half uur (en liefst zelfs een klein uurtje) vooraf uit de koelkast neemt.
Trefwoord chocolade, granaatappel, mango, passievrucht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik deze chocoladepotjes met melkchocolade maken?

Ja, maar wees dan voorzichtig met de suiker. Melkchocolade is sowieso zoeter. Hou er ook rekening mee dat de chocoladesmaak minder aanwezig zal zijn in het eindresultaat.

Kan ik de chocoladepotjes met ander fruit afwerken?

Zeker! Laat je creativiteit gerust de vrije loop. Alle soorten rood fruit passen hier goed bij, maar ook sinaasappel en ananas. Kies wat je zelf lekker vindt.

Kan ik de chocoladepotjes op voorhand maken?

Zeker. Je kan de chocoladecrème tot 3 dagen vooraf bereiden. Giet na de bereiding meteen in de potjes of glaasjes waarin je hem wilt serveren, dek goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik. De fruitsalade kan je een aantal uren vooraf maken, net als de opgeklopte room. Neem de potjes minstens een half uur vooraf uit de koelkast, en werk ze net voor het serveren af.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon
2 jaar geleden: Parelhoen met sinaasappel en cranberry’s
4 jaar geleden: Feestelijke aperitiefplank
5 jaar geleden: Kalkoen met speculoos en cranberry’s
6 jaar geleden: Kokosmakronen met chocolade
7 jaar geleden: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
8 jaar geleden: Bietjeshummus met platbrood

  • Geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Parelhoen met sinaasappel, cranberry's en rozemarijn / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kokosmakronen versieren met chocolade
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest