Deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky is dit jaar hét pronkstuk van mijn feestmenu. Het is zonder twijfel een typisch “Een lepeltje lekkers”-gerecht: snel klaar, makkelijk te bereiden maar toch verrassend. Met wat gestoofd witlof en de obligate kroketten erbij zal dit jong en oud bekoren. En de kok? Die kan lekker meeschuiven aan tafel!
Feesten zal misschien – alweer – niet zijn zoals we pre-corona gewoon waren, maar we moeten proberen om er alsnog het beste van te maken. Voor mij is gezelligheid wat telt. Samenzijn, eens echt oprecht tijd met elkaar doorbrengen, niets dat moet… Het zorgt alvast voor een welgekomen adempauze middenin een moeilijke periode.
Als bourgondiër pur sang hóórt lekker eten voor mij zonder uitzondering bij die gezelligheid. De kerstvakantie is traditioneel een periode van wat experimenteren in de keuken, de geur van verse cake die door het huis waait, en veel tijd aan tafel. Met het recept voor deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky kan je alvast in geen tijd een feestmaal tevoorschijn toveren.
Hoe maak je deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky?
Ik val misschien in herhaling, maar dit is écht niet moeilijk om te maken. Beginnen doen we met de kruidenpasta voor het vlees. Hiervoor roer je gekneusde roze peper, zeezout, lookpoeder, rozemarijn, bruine suiker en een scheutje whisky door elkaar. Je hoeft zeker niet je beste fles uit de kast te halen: een standaard exemplaar is meer dan goed genoeg. Met deze mengeling wrijf je het everzwijn in. En hiermee zitten de voorbereidingen er al op.
Schroei het vlees nu op hoog vuur dicht in een braadpan. Ik snijd de everzwijnfilet daarvoor in twee, dan kunnen de stukken mooi naast elkaar. Eens gekleurd, laat ik het vlees nog even verder garen op zacht vuur, en dan mag het rusten onder aluminiumfolie.
In de pan fruit ik nu een sjalotje met wat grof gehakte rozemarijn. Het geheel wordt geblust met whisky en wildfond. Er komt ook nog een lepeltje cranberrycompote bij. Eens de saus wat ingekookt is, kan je ze zeven en naar smaak bijkruiden met peper en zout.
En dat is het! Tijd om te genieten…
Tips voor het bereiden van deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Zo zal het gelijkmatig bakken, en is het straks mooi rosé en warm vanbinnen.
- Schroei het vlees aan op hoog vuur en gaar het dan kort verder op laag vuur. Everzwijnfilet is mager vlees en kan dus snel uitdrogen. Korst het daarom snel aan op hoog vuur, zet het vuur dan lager en laat het op zacht vuur nog heel even verder bakken. Als je op het vlees duwt, moet het nog wat meegeven.
- Laat de saus kort inkoken. Als je de saus té lang laat koken, zal ze wat stroperig en bitter worden. Een zevental minuten (tot het vocht voor de helft verdampt is) is meer dan voldoende.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Geïnspireerd op een recept uit Foodies Magazine
Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky
Equipment
- braadpan
- zeef
- sauspan
Ingrediënten
- 1 everzwijnfilet (+/- 600 g)
- 1 klontje boter
- 1 scheutje olie neutraal, zoals koolzaad of arachide
- rozemarijntakjes om te serveren (optioneel)
Voor de kruidenpasta
- 1 tl grof zeezout
- 1 el bruine suiker
- 1 tl roze peperkorrels gekneusd
- 1 takje rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt
- 1/2 tl lookpoeder
- 1 el whisky
Voor de whiskysaus
- 1 klontje boter + extra voor de afwerking
- 1 sjalot gepeld en steelaanzet verwijderd, grof gehakt
- 3 takjes rozemarijn alleen de naaldjes, grof gehakt
- 50 ml whisky
- 200 ml wildfond
- 1 el cranberrycompote
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Neem het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en snijd in 2 stukken.
- Meng zout, suiker, roze peper, rozemarijn, lookpoeder en whisky tot een pasta.
- Smeer het vlees aan beide zijden in met de kruidenmengeling.
- Smelt een klontje boter samen met een scheutje olie in een braadpan op middelhoog vuur.
- Korst beide zijden van het vlees aan in de pan (ongeveer 2 minuten per kant).
- Zet het vuur lager en bak per kant nog 1 minuut tot het vlees rosé is.
- Neem uit de pan en laat 10 minuten rusten. Maak intussen de saus.
Voor de whiskysaus
- Giet het overtollige vet uit de pan en smelt er een opnieuw klontje boter in.
- Fruit er de sjalot samen met de rozemarijn in aan tot zacht.
- Zet het vuur hoger en blus met whisky.
- Laat volledig verdampen.
- Voeg nu de wildfond en cranberrycompote toe en laat 7 à 10 minuten inkoken.
- Zeef de saus boven een sauspan.
- Voeg een extra klontje boter toe en laat dit op zeer zacht vuur smelten, terwijl je de pan af en toe ronddraait.
- Kruid eventueel bij met peper en zout.
Voor de afwerking
- Leg wat takjes rozemarijn op een serveerschaal.
- Schik er het vlees op en serveer met de saus.
Notities
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Zo zal het gelijkmatig bakken, en is het straks mooi rosé en warm vanbinnen.
- Schroei het vlees aan op hoog vuur en gaar het dan kort verder op laag vuur. Everzwijnfilet is mager vlees en kan dus snel uitdrogen. Korst het daarom snel aan op hoog vuur, zet het vuur dan lager en laat het op zacht vuur nog heel even verder bakken. Als je op het vlees duwt, moet het nog wat meegeven.
- Laat de saus kort inkoken. Als je de saus té lang laat koken, zal ze wat stroperig en bitter worden. Een zevental minuten (tot het vocht voor de helft verdampt is) is meer dan voldoende.
Veel gestelde vragen
Ja, dat kan, maar dan moet je vooral voorzichtig zijn dat je het vlees niet té gaar maakt. Korst het op hoog vuur zeer kort aan in de pan. Maak de saus zoals in het recept beschreven. Net voor het serveren, bak je de filet verder gaar en laat je die even rusten, terwijl je de saus opwarmt.
Dit gerecht is op dat vlak heel veelzijdig. Zelf serveer ik de everzwijnfilet graag met gestoofd witlof, een frisse salade met clementines en granaatappel, en – hoe kan het ook anders – kroketjes. Maar wat geroosterde groenten, puree van zoete aardappel en/of pompoen, knolselder, boontjes in spek etc. passen hier ook goed bij. Of een opgevulde appel met veenbessen.
Everzwijngebraad kan ook, maar dat zal je moeten verder garen in de oven. Reken op ongeveer 35 minuten per kilo gebraad. Varkenshaasje is een andere mogelijkheid, maar die is waarschijnlijk nóg sneller gaar dan everzwijnfilet. Let dus op dat je het vlees niet te droog bakt.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Gravad lax met granaatappel en zure room
2 jaar geleden: Knolseldersoep met appel en walnoten
4 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
5 jaar geleden: Ceviche van zeebaars met avocado
6 jaar geleden: Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
7 jaar geleden: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
8 jaar geleden: Kabeljauwhaasje met erwtencoulis
Zeer lekker gegeten op Kerstavond met dit recept! Ook het gezelschap was vol lof.
Op oudjaar hetzelfde recept klaargemaakt maar dan met hertefilet, wat ook weer goed werd gesmaakt!
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je bericht Anita, en de beste wenden voor 2023!
Gisteren de everzwijn met whisky gemaakt. Echt heerlijk! De saus ongelooflijk lekker!
Wat fijn om te lezen, bedankt voor je bericht Stephan! Blij dat het gesmaakt heeft. Nog een fijne zondag!
Ja daar is mijn hoofdgerecht voor kerstavond was op zoek naar eens iets anders en zie daar de reddende engel met een fantastisch gerecht bedankt Annelies
Dat is heel graag gedaan! Ik hoop dat het smaakt! ☺️