Eens de bloedsinaasappels weer beschikbaar zijn, móet ik een netje meenemen naar huis. Ze zien er gewoon zo mooi uit dat ik telkens weer verleid ben. Ook hun friszure smaak en sappig vruchtvlees kunnen mij wel bekoren. Vandaag heb ik ze gebruikt om dit recept voor bruschetta met feta, sinaasappel en ham te maken. Dat kan buiten het seizoen trouwens ook met gewone sinaasappels, of zelfs met clementines, mandarijntjes of mineola’s.
Je kan de bruschetta met feta serveren als hapje bij het aperitief, maar ook als lunch is dit een aanrader. De combinatie van zoet, zout, fris en romig zorgt voor een echte opkikker. En dat kunnen we in deze tijden allemaal wel gebruiken, denk ik.
Nog enkele tips op een rijtje:
- Gebruik volle plattekaas. Met halfvolle of magere krijg je nooit het romige resultaat waar we hier naar op zoek zijn. Ik gebruik altijd de volle plattekaas van Campina.
- Laat de fetacrème lang genoeg mixen. Ik maak hem zelf in de foodprocessor: voeg gewoon alle ingrediënten toe en laat de machine het werk doen. Laat draaien tot de crème smeuïg, glad en luchtig is. Dat duurt even, en vraagt dus wat geduld. Na een tweetal minuten was de mijne precies goed. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer.
- Schil de sinaasappels met een mes. Pel ze niet gewoon, zoals je met een mandarijntje zou doen, maar snijd er mooi de schil én het witte vlies af. Dat zorgt voor een minder bitter en verfijnder resultaat.
- Gebruik lekker brood en kwalitatieve ham. Bij eenvoudige recepten met weinig ingrediënten is kwaliteit nóg belangrijker. Kies dus voor een lekker brood van de warme bakker, en ham zonder chemische toevoegingen. Als Gentenaar ben ik onvoorwaardelijk fan van Ganda Ham, maar als jouw streek ook een ambachtelijke ham heeft, kan je die uiteraard ook gebruiken.
- Beleg de bruschetta vlak voor het serveren. Doordat de feta vrij smeuïg is, kan je deze best pas net voordat je gaat eten op de broodjes smeren. Als je dit als lunch wilt meenemen, neem dan de ingrediënten mee in aparte potjes en beleg je boterham ter plaatse.
Zo, met deze tips moet het zeker lukken om dit eenvoudige gerecht op tafel te zetten. Heb je deze bruschetta met feta gemaakt, laat mij dan zeker weten wat je ervan vond! Dat kan hieronder in de reacties, of via social media.
In samenwerking met Campina
Bruschetta met feta, sinaasappel en ham
Ingrediënten
Voor de fetacrème
- 65 g feta
- 100 g volle plattekaas
- 1/2 el honing
- 1/2 citroen alleen de zeste
Voor de bruschetta
- 8 sneden stokbrood
- 2 sinaasappels gebruik bloedsinaasappels in het seizoen
- 4 sneden gedroogde ham bijv. Ganda ham
- 4-tal takjes munt alleen de blaadjes
- parmezaan
- zwarte peper van de molen
Instructies
Voor de fetacrème
- Mix alle ingrediënten voor de de fetacrème glad in de foodprocessor.
- Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voor de bruschetta
- Rooster het brood goudbruin in de broodrooster of oven.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schil de sinaasappels: snijd er eerst de boven- en onderzijde af. Zet ze nu recht op een snijplank en snijd er met een aardappelmesje de schil en het witte vlies af.
- Snijd in plakjes.
- Trek de ham in dunne repen.
- Hak de munt fijn.
- Rasp de parmezaan.
Voor de afwerking
- Smeer de fetacrème op de bruschetta.
- Beleg met sinaasappel en ham.
- Strooi er de munt en parmezaan over.
- Werk af met wat zwarte peper van de molen.
Notities
- Gebruik volle plattekaas. Ik gebruik altijd de volle plattekaas van Campina.
- Laat de fetacrème lang genoeg mixen. Ik maak hem zelf in de foodprocessor: voeg gewoon alle ingrediënten toe en laat de machine het werk doen. Laat draaien tot de crème smeuïg, glad en luchtig is. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer.
- Schil de sinaasappels met een mes. Pel ze niet gewoon, zoals je met een mandarijntje zou doen, maar snijd er mooi de schil én het witte vlies af. Dat zorgt voor een minder bitter en verfijnder resultaat.
- Gebruik lekker brood en kwalitatieve ham. Bij eenvoudige recepten met weinig ingrediënten is kwaliteit nóg belangrijker. Kies dus voor een lekker brood van de warme bakker, en ham zonder chemische toevoegingen.
- Beleg de bruschetta vlak voor het serveren. Doordat de fetacrème vrij smeuïg is, kan je deze best pas net voordat je gaat eten op de broodjes smeren. Als je dit als lunch wilt meenemen, neem dan de ingrediënten mee in aparte potjes en beleg je boterham ter plaatse.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Eenvoudig dessert met mango en passievrucht
2 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
5 jaar geleden: Moussaka met pompoen
6 jaar geleden: Snel zeesouper
7 jaar geleden: Geroosterde aubergine met tahin, geserveerd met köfte en tabouleh
Zondag gemaakt als aperitiefhapje, zelfs onze kleinkinderen van 2 en 3 jaar vonden het heel lekker. Bedankt.
Dat is super om te horen, bedankt voor je bericht Jos!