Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is het feestje helemaal compleet!

Krabkoekjes met mango-currysaus, geserveerd met limoen, chili en koriander
  • Pin

Ik zeg nu wel krabkoekjes, maar eigenlijk zijn ze bereid op basis van van surimi. Krab is vrij duur en dan is surimi een waardig alternatief. De sticks zijn gemaakt van witte vis, en dragen over het algemeen het MSC keurmerk. Dat wilt zeggen dat ze voldoen aan de strenge normen van het Marine Stewardship Council (MSC), en dat ze dus duurzaam en verantwoord zijn.

Surimi met MSC keurmerk
  • Pin

Vandaag is het trouwens World Ocean Day. Door vis met MSC keurmerk te kopen, kan je zelf je steentje bijdragen. MSC steunt in zijn werking een aantal projecten om de oceanen gezond te houden. Zo steunen ze bijvoorbeeld lokale visserijen om de ecologische voetafdruk van de krabvisserij aan de Westkust van Australië te verkleinen. Als consument kan je door MSC te kopen, op een laagdrempelige manier onze oceanen helpen beschermen. Als dat geen goed nieuws is!

Hoe maak je deze krabkoekjes met mango-currysaus?

Voor de krabkoekjes mix ik heel eenvoudig de surimi samen met de smaakmakers glad in een foodprocessor. Ik heb het hier vrij bescheiden gehouden, met mosterd, chili en koriander, maar je kan naar hartelust variëren. In dit geval laat ik de show stelen door de saus. Die is fris en pittig door de combinatie van curry, mango en kokos. Zelf hou ik van pikant en heb ik er dus een royale hoeveelheid sriracha aan toegevoegd, maar pas gerust aan naar eigen smaak. Hou je eerder van zacht, kies dan voor een mild currypoeder en laat de chilisaus achterwege.

Tips om deze krabkoekjes met mango-currysaus te maken

  • Mix het mengsel voor de krabkoekjes lang genoeg. Je moet de textuur van couscous bekomen. Check dan ook even of je het gemakkelijk kan samendrukken zonder dat het uit elkaar valt (als dat wel zo is: voeg een beetje extra mayonaise toe), of nog te nat is (voeg meer panko toe).
  • Maak kleine krabkoekjes. Ik serveer de krabkoekjes als aperitiefhapje. Kleine burgertjes, niet groter dan een pingpongbal, zijn ideaal.
  • Laat de krabkoekjes lang genoeg opstijven. Na het vormen zet je de krabkoekjes minstens een half uur in de koelkast. De panko zal zo nog meer vocht opslorpen, waardoor de koekjes wat steviger worden.
  • Bak in voldoende olie. Zorg dat er altijd een dun laagje olie in je pan staat. Voeg eventueel wat extra toe tijdens het bakken. Zo worden de koekjes aan de buitenkant mooi krokant, terwijl ze binnenin nog smeuïg zijn.
  • Hak voor de saus ui en look in even grote stukken. Omdat we de saus toch gaan mixen, maakt het niet zoveel uit hoe je de ui en look snijdt. Hou er alleen rekening mee dat alles ongeveer even groot is, anders verbrandt de look al terwijl de uien nog rauw zijn.
Krabkoekjes met mango-currysaus volledig bord met limoen, koriander en chilipeper
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor krabkoekjes met mango-currysaus Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze krabkoekjes met mango-currysaus geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met MSC

Krabkoekjes met mango-currysaus, geserveerd met limoen, chili en koriander
  • Pin

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes zijn een origineel hapje bomvol smaak. Serveer met een frisse mango-currysaus voor nog meer pit.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Aziatisch
Porties 30 stuks

Equipment

  • foodprocessor
  • braadpan met antikleeflaag
  • sauskom
  • blender

Ingrediënten
  

Voor de krabkoekjes

  • 400 g surimi met MSC-label, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 g panko
  • 2 lente-uien schoongemaakt en ringen gesneden
  • 1 bos koriander gehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 rode chilipepers steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, gehakt
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel fleur de sel

Voor de mango-currysaus

  • 1 eetlepel kokosolie of andere plantaardige olie
  • 1/2 ui fijngehakt
  • 1/2 teentje knoflook geperst
  • 3 cm gember geraspt
  • 1/2 eetlepel currypoeder
  • 1/2 mango geschild en in stukken gesneden
  • 50 ml kokosroom
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1/4 limoen alleen het sap
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels sriracha

Om de krabkoekjes te bakken

  • 1 eetlepel kokosolie of andere plantaardige olie
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 g panko

Om te serveren

  • koriander alleen de blaadjes
  • rode chilipeper in ringen gesneden
  • limoen in partjes

Instructies
 

Voor de krabkoekjes

  • Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en mix tot gebonden.
  • Vorm er met natte handen kleine krabkoekjes van (diameter +/- 3 cm) door het mengsel wat samen te drukken en dan plat te maken.
  • Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.

Maak intussen de saus

  • Verhit de kokosolie op middelmatig vuur.
  • Stoof er ui en look in aan.
  • Voeg gember en currypoeder toe en stoof even mee.
  • Voeg nu de mango toe en laat even bakken tot de blokjes wat zachter worden.
  • Giet er de kokosroom bij en laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
  • Neem van het vuur en mix in de blender fijn, samen met vissaus, limoensap, honing en sriracha. Proef en kruid naar smaak bij met vissaus, sriracha en/of limoensap.

Bak nu de krabkoekjes

  • Verhit de kokosolie op middelhoog vuur.
  • Wentel de krabkoekjes eerst door het ei en nadien door de panko.
  • Bak aan beide zijden goudbruin (+/- 3 minuten per kant). Laat kort uitlekken op een keukenpapier.

Om te serveren

  • Schik de krabkoekjes op een serveerschaal.
  • Strooi er wat koriander en chilipeper over
  • Serveer met de mango-currysaus en extra limoenpartjes.

Notities

  • Mix het mengsel voor de krabkoekjes lang genoeg. Je moet de textuur van couscous bekomen. Check dan ook even of je het gemakkelijk kan samendrukken zonder dat het uit elkaar valt (als dat wel zo is: voeg een beetje extra mayonaise toe), of nog te nat is (voeg meer panko toe).
  • Maak kleine krabkoekjes. Ik serveer de krabkoekjes als aperitiefhapje. Kleine burgertjes, niet groter dan een pingpongbal, zijn ideaal.
  • Laat de krabkoekjes lang genoeg opstijven. Na het vormen zet je de krabkoekjes minstens een half uur in de koelkast. De panko zal zo nog meer vocht opslorpen, waardoor de koekjes wat steviger worden.
  • Bak in voldoende olie. Zorg dat er altijd een dun laagje olie in je pan staat. Voeg eventueel wat extra toe tijdens het bakken. Zo worden de koekjes aan de buitenkant mooi krokant, terwijl ze binnenin nog smeuïg zijn.
  • Hak voor de saus ui en look in even grote stukken. Omdat we de saus toch gaan mixen, maakt het niet zoveel uit hoe je de ui en look snijdt. Hou er alleen rekening mee dat alles ongeveer even groot is, anders verbrandt de look al terwijl de uien nog rauw zijn.
Trefwoord chili, curry, gember, kokos, koriander, krab, limoen, mango, surimi
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik krab gebruiken in plaats van surimi?

Uiteraard! Krab – vers of uit blik – zal zeker ook lukken.

Kan ik de surimi vervangen?

Je kan krab gebruiken, of andere zeevruchten zoals scampi of rivierkreeftjes.

Welke smaakmakers kan ik in de krabkoekjes gebruiken?

Je kan ze helemaal Aziatisch maken door extra gember, limoenblad of limoenzeste toe te voegen. Qua specerijen zouden kurkuma en korianderpoeder het ook goed doen.

Kan ik de krabkoekjes op voorhand maken?

Dat kan zeker. Je kan ze dan al vooraf afbakken, en net voor het serveren kort opwarmen in de oven of airfryer. Of je kan ze al maken tot en met het opstijven in de koelkast, en dan paneren en bakken net voor je ze wilt serveren.

Kan ik de saus invriezen?

Ja, zonder problemen. Ze smaakt ook heel lekker bij scampi en kip. Serveer dan met rijst, en je hebt meteen een volwaardige maaltijd.

Kan ik de krabkoekjes invriezen?

Zeker. Laat ze dan een nachtje ontdooien in de koelkast. Paneer en bak, en serveer met de saus.

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

2 Reacties

  1. Nadine

    5 sterren
    Super makkelijk, lekker, smaakvol en verrassend! Iedereen hier fan

    Antwoord
    • Annelies

      Wat fijn om te horen, doet mij heel veel plezier! Bedankt Nadine!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest