Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus

2 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

De feestmaand is begonnen! De straten vullen zich met twinkelende lichtjes, rijkelijk versierde dennenbomen en de herkenbare klanken van nostalgische kerstliedjes. Ook thuis begint het te kriebelen om de versiering en lichtjes weer boven te halen, om de broze kerstballen voorzichtig uit hun vergeelde papiertjes te rollen en om mijn heerlijk ouderwets kerststalletje – nog gekregen van mijn mèmè – van onder het stof te halen.

Ik moet zeggen dat ik ook reikhalzend uitkeek naar het moment dat de eerste kersteditie van één van mijn favoriete kooktijdschriften op mijn deurmat viel. En gisteren was het dan eindelijk zo ver met delicious. magazine. Ik heb nog niet de tijd gehad om meer dan de (verrukkelijk uitziende) cover te bekijken, maar dat staat sowieso voor vanavond op de planning: met een goed glas wijn voor het knetterende haardvuur.

Ik doe niets liever dan inspiratie opdoen en plannen maken voor het kerstdiner. Elk jaar weer kijk ik uit naar kerst, als ik samen met mijn mama een volledige dag de keuken induik om een hele reeks lekkernijen op tafel te zetten. We luisteren naar Radio 2 en maken ons vrolijk om de soms erg gênante kookvragen van de bellers. We drinken koffie en proeven van alles dat door onze handen passeert. De kindjes voelen aan de pakjes onder de kerstboom om te raden wat er zou kunnen inzitten. Onze kleinste meid speelt met de os en de ezel van de kerststal, en de grootste meid loopt met haar neefje in haar zog de huiskamer rond om kerstliedjes te zingen.

Deze zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus is mijn eerste ideetje voor jouw kersttafel. Toen ik een maand geleden op mijn Facebookpagina vroeg welke gerechten jullie rond de feestdagen wilden zien verschijnen, was het duidelijk dat “snelle en goed voor-te-bereiden” recepten de voorkeur genoten. En laat dat nu net zijn waar Een lepeltje lekkers sterk in is: gerechten die er elegant uitzien, verrassend smaken, maar je geen úren in een chaotische keuken kosten.

Het recept haalde ik bij Dagny Ros. Het vergt weinig inspanning: een beetje citrus raspen en persen, wat mengen, roeren en gieten, een beetje snijden voor de bijhorende salade. De voorbereiding duurt maximum 20 minuten, en je kan – wat zeg ik, móet – het grootste deel twee dagen voordien al klaarmaken. Als dat niet zorgt voor een stressvrije kerst, dan weet ik het ook niet meer! Ik serveer er graag in driehoekjes gesneden tortilla’s bij, omdat dat gelijkt op de platbroden waarmee gravad lax in de Scandinavische landen geserveerd wordt. Maar kies vooral wat je zelf lekker vindt.

Serveer de zalm in gin-tonic op een verweerde houten snijplank in het midden van de tafel, en laat iedereen zelf zijn portie snijden. Dat zorgt meteen voor een ongedwongen, gezellige sfeer. En is dat niet wat we allemaal willen voor een prachtige kerst?

Bron: Easy Iceland van Dagny Ros

Wat heb je nodig?

Voor de zalm
50 g zeezout
25 g suiker
rasp van 2 citroenen
rasp en sap van 1 limoen
1 grote bos dille
500 g zalmfilet zonder vel
1 el roze peperbolletjes
5 cl gin
15 cl tonic

Voor de rode bietensalade
1 grote gekookte of gepofte rode biet
2 granny smiths
1 el witte wijnazijn
olijfolie

Voor de dressing
4 el zure room
2 el mierikswortelpasta
sap van 1/2 citroen
zwarte peper

Hoe ga je tewerk?


Meng zeezout, suiker en citrusrasp.
Leg de helft van de dille op de bodem van een grote, afsluitbare doos.
Leg er de zalm op.


Bedek met het zout-suiker-citrusmengsel en de roze peperbolletjes.
Meng in een kommetje gin, tonic en limoensap, en giet over de zalm.
Bedek met de rest van dille.
Sluit de doos af en zet 20 à 24 uur in de koelkast.

Haal de zalm uit de doos, laat een beetje uitlekken, wrijf de kruiden eraf, en rol in een schone keukenhanddoek.
Laat enkele uren rusten in de koelkast.

Maak intussen de salade.
Snijd rode biet en appel in dobbelsteentjes.
Meng met de witte wijnazijn en olijfolie.

Voor de dressing roer je zure room, mierikswortel en citroensap door elkaar.
Kruid bij met zwarte peper.

Serveer de zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus en rode bietsalade.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 11 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.721 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

Venkelsoep met prei en grijze garnalen

Venkelsoep met prei en grijze garnalen

Nog een dikke maand en het is kerst... Hoog tijd dus om te beginnen nadenken over je feestmenu, zou ik zeggen! En deze venkelsoep met prei en grijze garnalen verdient alvast een plaatsje op je tafel. Elegant, licht en extra feestelijk door de afwerking met zure room...

7 Reacties

  1. Jeannine

    Zie op foto je zeste rasp liggen, ik ben toe aan een nieuwe …..
    Welk merk gebruik je? Microplain?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad, microplane. Ik ben onvoorwaardelijk fan, ik vind dat echt de beste raspen die er zijn. Als je ze goed verzorgt (NOOIT in het afwasmachine) gaan ze eeuwig mee!

      Antwoord
      • Jeannine

        Dank u wel voor het snelle antwoord, ik ga ze bestellen?
        Ben van plan volgende week de week de zalm te maken als voorgerecht!
        Heb een etentje gepland voor 8 pers.
        Dus nu alle lepeltjes aan het bekijken ?. Want ik heb weinig tijd en wil iets wauw ( er zijn twee koks bij de genodigden) ben al aan het stressen ?
        Grtz Jeannine

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Dat komt zeker in orde Jeannine! Veel succes!

          Antwoord
          • Jeannine

            Dank u, hoop dat het goed komt, want is op een donderdag( anders kunnen die koks niet) en ik moet zelf werken die dag tot 15 uur! Dus alles proberen op woensdagnamiddag klaar te zetten !
            Moest het lukken , stuur je zeker en vast foto door!

          • Een lepeltje lekkers

            Super, ik kijk er al naar uit!

  2. Jeannine

    Ziet er heerlijk uit!
    Ook fijn om bij een tapas avond te geven !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest