Dit hapje met scampi, curry en appel is fris, licht en makkelijk voor te bereiden. Zo hoef je eens de gasten arriveren enkel nog de scampi te bakken. En dan kan je meteen mee schuiven aan tafel, lachen, babbelen en genieten. Perfect voor de feestdagen!
Ik ben er vroeg bij dit jaar, ik weet het. Maar aangezien kerst vorig jaar min of meer “afgelast” was in zijn traditionele vorm, heb ik zin om mij dit jaar extra vroeg in kerstsfeer onder te dompelen. Het blijft – voor mij althans – de gezelligste tijd van het jaar. En daar hoort lekker eten ontegensprekelijk bij.
Ik heb zelf een voorkeur voor gerechten die je kan delen. Die je doorgeeft aan tafel en waar ieder zijn bord mee kan vullen. Daar ga ik dit jaar, hier op Een lepeltje lekkers, volop voor. Er komt sowieso nog een eenvoudig maar feestelijk soepje aan, een groot stuk vlees om te delen en modern, licht gebak. Als je zelf nog verzoekjes hebt, mag je die altijd doorgeven via de reacties onderaan.
Hoe maak je dit hapje met scampi, curry en appel?
Starten doen we met de saus. Daarvoor stoof ik eerst wat ui, look en gember aan in een klontje boter. Je hoeft alles niet te fijn te snijden, want we gaan de saus toch mixen. Zorg alleen dat de gember wat fijner gesneden is, want deze is harder en heeft dus meer tijd nodig om te garen.
Eens de uien glazig zijn, voeg je blokjes appel toe. Ik heb hier gekozen voor golden, omdat die goed zacht koken en fris zoet zijn. Granny smith zou ik achterwege laten, maar jonagold of elstar kunnen ook. Voeg ook een eetlepel currypoeder toe. Ik gebruik een milde standaardmengeling uit de supermarkt, maar weet dat er veel verschil is en dat sommige soorten pittiger zijn dan andere.
Blus het geheel nu met limoensap, voeg dan de room toe en zet het vuur laag. Laat het sausje nog een vijftal minuten pruttelen en mix dan fijn. Naar smaak kan je nog extra zout en/of curry toevoegen. Zelf geef ik er de voorkeur aan om de saus nog eens door een zeef te duwen, maar deze stap mag je gerust ook overslaan als je daar tegenop ziet.
De scampi heb ik intussen op een satéstokje gespiesd. Ik heb zelf tijgergarnalen gebruikt, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt en kan veroorloven. Let indien mogelijk wel op het label, en kies voor een duurzame soort (ASC of MSC label). Kruid ze licht met zout en kwast in met olijfolie. Bak ze dan nét gaar in de pan. Werk af met wat gekneusde roze peperbollen en fijngehakte dille. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor een fris accent.
Tips voor het bereiden van dit hapje met scampi, curry en appel
- Hou rekening met de pittigheid van je currypoeder. Zelf gebruik ik hier een milde soort, maar als je van pikant houdt, kan je een scherpe soort kiezen. Hou ook rekening met je publiek: kleine kinderen trekken meestal hun neus op voor een al te hete saus.
- Zeef de saus. Om de saus helemaal glad te maken, is het fijn als je ze even door een zeef duwt. Als je een heel krachtige mixer gebruikt (type Thermomix) is het misschien niet nodig, maar in alle andere gevallen vind ik het een meerwaarde.
- Laat de satéstokjes weken in water. Leg de stokjes een half uurtje op voorhand in een kom met koud water. Op die manier kan je er de scampi na het bakken makkelijker afhalen.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit hapje met scampi geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Hapje met scampi, curry en appel
Equipment
- mixer
- satéstokjes
Ingrediënten
- 20 scampi gepeld en darmkanaal verwijderd
- zout naar smaak
- 1 scheutje olijfolie
Voor de saus
- 1 kleine ui gepeld
- 1 teentje look gepeld
- 20 g gember geschild
- 1 klontje boter
- 2 appels bijv. golden, geschild en klokhuis verwijderd
- 1 el currypoeder
- 1 limoen alleen het sap
- 150 ml volle room min. 30% vetgehalte
Voor de afwerking
- enkele takjes dille
- 1 el roze peperkorrels gekneusd
Instructies
Voor de saus
- Hak de ui fijn en snijd de look in plakjes. Snijd de gember in fijne staafjes.
- Smelt een klontje boter in een kookpot op middelhoog vuur. Stoof er ui, look en gember in aan tot glazig.
- Snijd de appels in blokjes en voeg toe aan de kookpot, samen met het currypoeder. Laat verder stoven tot de appels zacht worden.
- Blus met limoensap en laat inkoken.
- Voeg de room toe en laat nog 5 minuten op zacht vuur koken.
- Mix de saus fijn en duw door een zeef.
- Kruid naar smaak bij met zout.
Voor de scampi
- Steek de scampi op satéstokjes. Kruid met zout en kwast in met olijfolie.
- Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de scampi aan beide zijden net gaar.
Voor de afwerking
- Leg de scampi op een bord. Garneer met dille en roze peper. Geef er de currysaus bij.
Notities
- Hou rekening met de pittigheid van je currypoeder. Zelf gebruik ik hier een milde soort, maar als je van pikant houdt, kan je een scherpe soort kiezen. Hou ook rekening met je publiek: kleine kinderen trekken meestal hun neus op voor een al te hete saus.
- Zeef de saus. Om de saus helemaal glad te maken, is het fijn als je ze even door een zeef duwt. Als je een heel krachtige mixer gebruikt (type Thermomix) is het misschien niet nodig, maar in alle andere gevallen vind ik het een meerwaarde.
- Laat de satéstokjes weken in water. Leg de stokjes een half uurtje op voorhand in een kom met koud water. Op die manier kan je er de scampi na het bakken makkelijker afhalen.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Verdeel de saus bijvoorbeeld over kleine glaasjes en steek er de scampispies in. Of serveer in een lepel.
Neen, mijn versie was helemaal niet pittig. Dit is uiteraard afhankelijk van het currypoeder dat je gebruikt.
Gewone roze garnalen of gamba’s kunnen ook.
Ja hoor. Ik zou de scampi dan gewoon zo bakken, en niet op een stokje steken. Geef er wat rijst bij.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: De feesttradities van Bart van Roeckiesworld
2 jaar geleden: Nasi met gemarineerde scampi van de bakplaat
4 jaar geleden: Chocolade babka met halzenootboter
5 jaar geleden: Supergemakkelijk brood zonder kneden
6 jaar geleden: Balletjes met pittige veenbessensaus
7 jaar geleden: Feesthapje met avocado en scampi
8 jaar geleden: Chocoladetaart met frambozen
0 reacties