Enkele weken terug deed ik mee aan een wedstrijd van Sofie Dumont rond haar nieuwe boekenreeks over koken voor en met kinderen. Je moest een foto publiceren op Instagram die aantoonde dat je kind alles eet. De prijs was een ticket voor haar boekvoorstelling in De Melkerij in Antwerpen én een exemplaar van het boek. Dat moet je mij natuurlijk geen twee keer zeggen, want als er kookboeken te winnen zijn, ben ik er altijd als de kippen bij. En dus zette ik deze foto op Instagram…
… en ja hoor: ik was bij de winnaars!
De boekvoorstelling werd begeleid door een aaneenschakeling van heerlijke hapjes en drankjes uit haar boek. Ik laat jullie even mee genieten:
Gezien alles zo lekker was, ging ik snel met de recepten aan de slag. Ik heb intussen – mét succes – de heerlijke chili-honing-zeezout popcorn nagemaakt, en ook dit geitenkaastorentje met rucolapesto viel bij mijn gasten in de smaak!
Het boek is het eerste deel van een drieluik rond eten voor en met kinderen: waar in “Op de groei” de focus ligt op lekker en gezond eten voor je ongeboren kind, zal deel twee tips en recepten om te koken voor peuters, en deel drie haalbare maaltijden om samen te bereiden met kleuters tot 6 jaar brengen. Maar vergis je niet: dit boek is niet enkel interessant voor aanstaande moeders. Iedereen die graag gezond maar lekker wilt eten, kan zijn gading vinden tussen de gerechten.
De recepten zijn opgedeeld in vijf hoofdstukken: “Eerste trimester”, “Tweede trimester”, “Derde trimester”, “Babyborrel” en “Papjes”. In de hoofdstukken komen eenvoudige ontbijt- of lunchrecepten (granola, herfstsalade, omelet met paksoi), originele hoofdgerechten (glasnoedels met gehakt en thaise pesto, kabeljauw met gewokte groenten en bulgur, zeebaars paëlla-style), ideetjes voor alternatieve “medicijnen” uit de tuin (kruidenthee, sapjes tegen blaasontsteking, amandel-saffraaninfusie), feestelijke hapjes (huisgemaakte crackers, pittige edamame, driekleuren popcorn) en decadente zoetigheden (ijslolly’s, gebakken banaan met gekarameliseerde noten, iced latte) aan bod.
Bij alle recepten krijg je een leuke inleiding, en dikwijls ook heel wat tips en tricks van Sofie. Dit maakt van Op de groei méér dan een kookboek, en door de combinatie met de prachtige beelden leest dit boek erg makkelijk weg.
Deze “Op de groei” spreekt mij in dat opzicht ook meer aan dan de boeken van pakweg Pascale Naessens, die ook inzet op gezonde en weldadige gerechten: de recepten zijn uitdagender en origineel, er staan ook enkele “zoete zondes” in (bij het zien van de millefeuille met rood fruit en slagroom loopt het water me al in de mond) en de foto’s zijn fris en stijlvol.
Sofie lanceert samen met het boek ook de website “Mijn kind eet alles” waarop je je als kersverse moeder (in spe) kan registeren om regelmatig interessante “eet-weetjes” en kooktips te ontvangen. Zo krijg je wat meer inspirerende en kleurrijke informatie dan wat doorgaans in de Kind & Gezin-boeken verschijnt.
Ik kan deze reeks alleen maar toejuichen, en ik vind het ergens wel spijtig dat dit er nog niet was toen ík zwanger was: anders zou ik dit boek van de eerste dag in huis halen. Het is zo mooi en origineel geworden, dat het perfect past in de boekenkast van elke mama met de kookmicrobe!
Ik geef jullie vandaag het recept van het geitenkaastorentje – dat in het boek onder het hoofdstuk “Babyborrel” staat – mee. Het vergt even werk, maar het resultaat is spectaculair en érg lekker. De pesto kan je trouwens op voorhand maken, en enkele dagen in de koelkast of tot een maand in de diepvries bewaren. Het samenstellen van het torentje is dan zo gepiept. Verrassend en niet moeilijk: de ideale starter voor élk feestje!
Bron: Op de groei van Sofie Dumont
Geitenkaastorentje met rucolapesto
Equipment
- blender of foodprocessor
Ingrediënten
Voor de rucolapesto
- 20 g cashewnoten
- 1 bos rucola
- 1/2 bos platte peterselie
- 50 g pecorino
- 125 ml olijfolie
- 50 ml water
- citroensap naar smaak
- peper en zout
Voor het geitenkaastorentje
- 60 g zongedroogde tomaten
- 300 g roomkaas
- 150 g zachte geitenkaas type chavroux
- 1 bos basilicum fijngehakt
- 1 bos dille fijngehakt
Om te serveren
- crackers toastjes of Turks brood
Instructies
Voor de pesto
- Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin.
- Blancheer rucola en peterselie 15 seconden in kokend water en laat meteen schrikken in ijskoud water.
- Druk het vocht eruit.
- Doe samen met alle andere ingrediënten in de blender en mix tot een gladde pesto.
- Proef en kruid bij met citroensap, peper en zout.
Voor het geitenkaastorentje
- Bekleed een kommetje met plasticfolie.
- Snijd je de zongedroogde tomaten fijn, verdeel ze over de bodem van het kommetje en druk goed aan.
- Meng de roomkaas met de geitenkaas, schep de helft over de tomaten en strijk glad.
- Verdeel de gehakte kruiden over de rand van het kaasmengsel en schep enkele eetlepels pesto in het midden.
- Lepel er de rest van het kaasmengsel over en strijk glad.
- Plooi de plasticfolie toe en zet minstens 1 u koel weg.
Om te serveren
- Open de plasticfolie en draai het potje om op een schaal.
- Neem het potje weg en verwijder de plasticfolie.
- Serveer het geitenkaastorentje met crackers.
Leuke foto die je ingestuurd hebt! Proficiat met de overwinning, het boek ziet er heel leuk uit!
Mmmmmmm
als echte kaas freak ga ik deze zeker eens uittesten!