Dit feestelijke voorgerecht van coquille met bloemkool brengt elegantie op je kerstmenu. Bij de aanblik van dit verfijnde bordje waan je je in een sterrenrestaurant. En toch is het stiekem heel makkelijk en snel klaar. Daarenboven kan je het meeste werk vooraf doen, wat in de drukke feestperiode altijd een voordeel is.
Als er één ingrediënt is dat ik tijdens de feestdagen áltijd op mijn bord wil, dan zijn het sint-jakobsvruchten. Ik hou van hun zilt-zoete zachtheid. De moeilijkheid is om ze niet te laten overschaduwen door de andere elementen op je bord. Je wilt wel wat pit, maar niet te veel. Wat mij betreft heeft dit gerecht de perfecte balans.
De bloemkool heb ik hier verwerkt tot een zijdezachte crème. Erbij komen krokant geroosterde ham en gehakte hazelnoten. Eens de coquilles op het bord liggen, werk ik het voorgerecht verder af met enkele fijne blaadjes tijm. Die geven wat diepte mee.
Hoe maak je deze coquille met bloemkool, ham en hazelnoten?
Eerst maak ik de bloemkoolcrème. Daarvoor verdeel je de groente in gelijkmatige roosjes, en doe je ze samen met kippenbouillon in een kookpot. Zet er het deksel op, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de bloemkool onder deksel in ongeveer 10 minuten zacht koken. Door de kleine hoeveelheid vocht en het deksel stomen de roosjes gaar in plaats van te koken, wat zorgt voor extra veel smaak. Schep de roosjes nu, zonder de bouillon, in een blender, en voeg room en boter toe. Mix glad en kruid goed bij met zout.
Intussen kan je de ham al drogen. Snijd elke plak in de lengte in twee, leg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 minuten in de oven. Laat nadien afkoelen op de plaat, en dep er indien nodig het overtollige vet af.
Net voor het serveren gaan we de coquilles bakken. Dep ze eerst en vooral goed droog. Verhit de pan op middelhoog vuur, doe er wat olijfolie in en leg de coquilles erin. Laat ze nu bakken tot je ziet dat er zich onderaan een bruin korstje vormt. Draai ze om, en bak nog een tweetal minuten. Laat nadien even rusten op keukenpapier.
Om te dresseren schep je wat bloemkoolcrème op een bord. Leg aan één zijde de coquilles en steek er wat stukken gedroogde ham tussen. Werk af met gehakte hazelnoten en enkele fijne blaadjes tijm. Geef er eventueel nog een stukje lekker (stok)brood bij, om straks je bord netjes schoon te vegen. Want ja: zo lekker is dit!
Tips voor het bereiden van deze coquille met bloemkool, ham en hazelnoten
- Kook de bloemkool onder deksel. Op die manier stoom je de roosjes gaar, en verlies je weinig smaak.
- Mix de bloemkool fijn zonder de bouillon. De bedoeling is dat we een crème krijgen, geen soep. Als je de bouillon toevoegt, zal het geheel te vloeibaar zijn. Toevallig toch gedaan? Geen probleem, serveer dit dan als bloemkoolsoep. En ja: ik heb dit ook al voorgehad!
- Bak de coquilles mooi goudbruin. Er zijn een aantal trucjes die je hierbij helpen:
- Dep de coquilles eerst en vooral goed droog. Dat doe je eenvoudigweg met een keukenpapiertje.
- Zorg ook dat je pan 3 keer zo groot is als de hoeveelheid coquilles die je bakt. Anders zakt de temperatuur te fel eens je de zeevruchten in de pan legt. Heb je geen grote pannen of ga je voor veel volk koken, bak ze dan in porties.
- Zorg nadien dat je pan goed heet is. Als je je hand er een paar centimeter boven houdt, moet je de warmte heel goed voelen. Doe er dan olie in, en leg de coquilles erin.
- Beweeg nu zo weinig mogelijk met de pan en schep de coquilles zeker niet voortdurend om. Wacht gewoon tot je ziet dat de onderste randjes bruin kleuren.
- Mocht je tijdens het bakken merken dat er vocht uit de coquilles komt, zet het vuur dan wat hoger.
- Keer de coquilles om eens ze onderaan bruin beginnen kleuren. Doe dit met behulp van twee lepels, zodat je ze zeker niet beschadigt. Anders komt er vocht vrij en wordt het eindresultaat droog.
- Bak ze nu nog een tweetal minuten, en schep ze dan op een keukenpapier.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor coquille met bloemkool geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Coquille met bloemkool, ham en hazelnoot
Equipment
- Oven
- kookpot
- blender
- met bakpapier beklede bakplaat
- pan
Ingrediënten
- 300 g bloemkool in gelijke roosjes
- 200 ml kippenbouillon
- 30 g boter
- 50 ml volle room
- peper en zout
- 2 sneden rauwe ham bijv. Ganda, Serrano, Parma, Ardeense, …
- 1 scheutje olijfolie
- 12 coquilles afhankelijk van de grootte, reken ongeveer 100 g per persoon
- 20 g hazelnoten gehakt
- enkele takjes tijm alleen de blaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
- Doe de bloemkoolroosjes samen met de kippenbouillon in een kookpot, zet het deksel erop en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat in 10 minuten gaar stomen.
- Schep de bloemkool uit de bouillon en mix samen met boter en room tot een gladde crème in de blender. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Halveer de sneden ham in de lengte en leg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet 10 minuten in de oven en laat nadien volledig afkoelen op de plaat. Breek in stukken.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog tot hoog vuur.
- Dep de coquilles goed droog en kruid met zeezout.
- Bak ze aan beide zijden goudbruin.
- Verdeel de bloemkoolcrème over 4 borden. Leg er de coquilles op en steek er enkele stukjes ham tussen.
- Werk af met hazelnoten en tijm.
- Serveer de coquille met bloemkool, ham en hazelnoot.
Notities
- Kook de bloemkool onder deksel. Op die manier stoom je de roosjes gaar, en verlies je weinig smaak.
- Mix de bloemkool fijn zonder de bouillon. De bedoeling is dat we een crème krijgen, geen soep. Als je de bouillon toevoegt, zal het geheel te vloeibaar zijn. Toevallig toch gedaan? Geen probleem, serveer dit dan als bloemkoolsoep. En ja: ik heb dit ook al voorgehad!
- Bak de coquilles mooi goudbruin. Er zijn een aantal trucjes die je hierbij helpen:
- Dep de coquilles eerst en vooral goed droog. Dat doe je eenvoudigweg met een keukenpapiertje.
- Zorg dat je pan 3 keer zo groot is als de hoeveelheid coquilles die je bakt. Anders zakt de temperatuur te fel eens je de zeevruchten in de pan legt. Heb je geen grote pannen of ga je voor veel volk koken, bak ze dan in porties.
- Zorg nadien dat je pan goed heet is. Als je je hand er een paar centimeter boven houdt, moet je de warmte heel goed voelen. Doe er dan olie in, en leg de coquilles erin.
- Beweeg nu zo weinig mogelijk met de pan en schep de coquilles zeker niet voortdurend om. Wacht gewoon tot je ziet dat de onderste randjes bruin kleuren.
- Mocht je tijdens het bakken merken dat er vocht uit de coquilles komt, zet het vuur dan wat hoger.
- Keer de coquilles om eens ze onderaan bruin beginnen kleuren. Doe dit met behulp van twee lepels, zodat je ze zeker niet beschadigt. Anders komt er vocht vrij en wordt het eindresultaat droog.
- Bak ze nu nog een tweetal minuten, en schep ze dan op een keukenpapier.
Veel gestelde vragen
Aardpeer, knolselder en pastinaak zouden hier ook kunnen.
Dat kan, al zorgt het zoute accent voor wat contract. Zonder ham zou je eventueel wat geblancheerde zeekraal kunnen gebruiken.
Ja, je kan zo goed als alle stappen vooraf doen. Maak de bloemkoolcrème, droog de ham en zet de garnituren (gehakte hazelnoten en tijm) klaar. Wanneer je wilt gaan serveren, warm je de bloemkoolcrème op en bak je de coquilles. Enkel nog dresseren, en klaar!
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Panna cotta met ahornsiroop en peer
2 jaar geleden: Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen
4 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
5 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
6 jaar geleden: 5 keer zelfgemaakt lekkers voor Sinterklaas
7 jaar geleden: Dorade met venkelsalade
8 jaar geleden: Easy peasy pasta
Erg lekker 😋 hebben het gerecht als tussengerecht ingezet en in dit geval pancetta gebruikt ipv ham
Aanrader
Blij dat te horen! Bedankt voor je bericht. Fijne feestdagen!
Ziet er heeerlijk uit. Xx
Dank je wel! Dat doet mij plezier. 🧡
mmmm …. Annelies, het water loopt mij in de mond ! dit recept ga ik zeker proberen
Joepie! Mission acclompished ;). Veel kookplezier!
Vlug naar de visboer !
Hahaha, dat zeker!