Vlaaien van mijn mama

22 oktober 2022 | Gezellig bakken, Ontbijt en brunch, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Vlaaien: wij aten ze vroeger regelmatig, en toch duurde het jaren voor ik ze thuis ook eens uitprobeerde. Intussen zet ik hier elke paar maanden enkele schaaltjes in de oven. Iedereen is er dol op. En het gevoel van nostalgie en de mooie herinneringen aan mijn kindertijd, die neem ik er graag bij.

Vlaaien in vorm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, maar dit vind ik veruit het lekkerste en zeker ook het gemakkelijkste. Het is vrij basic, maar dat laat ook ruimte om het naar eigen smaak aan te passen. Lekkere toevoegingen zijn bijvoorbeeld een eetlepel kaneel en een snuifje foelie. Je kan de kristalsuiker ook vervangen door kandijsiroop voor een diepere kleur en een lichte karamelsmaak.

Ik gebruik steevast volle melk van Campina – ik ben niet voor niets ambassadrice, van die ronde beschuiten van Anco, en peperkoek met honing. Ik ben afkomstig uit het dorp waar de Vondelmolen fabriek staat. Ik herinner mij nog goed hoe we bij mooi weer de heerlijke specerijen tot in onze achtertuin konden ruiken. Als de wind echter de geur van chocolade meebracht (Callebaut bevindt zich in dezelfde gemeente), dan was het tijd om de paraplu boven te halen! 😉

Hoe maak je vlaaien?

Ingrediënten vlaaien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zoals gezegd: het recept is heel basic. Je verkruimelt eerst een pak ronde beschuiten en een volledige peperkoek in een grote kom. Giet er nu volle melk bij, en voeg ook suiker en een snuifje zout toe. Als je extra specerijen wilt toevoegen, kan je dat nu ook doen.

Laat het geheel een klein uurtje weken en zet er dan de mixer in. Voeg vier eieren toe en mix verder tot je een glad beslag bekomt. Giet dit nu in een ovenschaal, of verdeel over verschillende kleine vormen, en zet in een oven van 160 graden. Als je één vorm gebruikt, zal je ongeveer 80 minuten baktijd moeten rekenen; als je verschillende vormen gebruikt, is 1 uur voldoende.

Zelf verdeel ik het beslag altijd over 1 ovenschaal en 2 à 3 kleinere aluminium bakjes, die ik dan invries. Zo heb ik altijd iets lekkers op voorraad.

Laat de vlaaien na het bakken goed afkoelen op een rooster, en snijd ze dan aan. Lekker zo, bij een kopje koffie, of – zoals ik ze eigenlijk het liefste eet – op een stevige boterham bij het ontbijt.

Vlaaien stukje / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze vlaaien geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwering met Campina

Vlaaien in vorm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vlaaien van mijn mama

Vlaaien, een specialiteit uit Oost-Vlaanderen, volgens het recept van mijn mama, met peperkoek en beschuiten. Heerlijk bij de koffie of 's ochtends op de boterham.
4 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Dessert, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 12 personen

Equipment

  • Kom
  • mixer
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 125 g beschuiten ronde beschuiten (natuur)
  • 500 g peperkoek met honing Vondelmolen
  • 1 l volle melk Campina
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 snuifje zout
  • 4 eieren

Instructies
 

  • Verkruimel de beschuiten en peperkoek in een grote kom.
  • Giet er de melk bij.
  • Voeg suiker en zout toe en schep om.
  • Laat ongeveer 1 uur weken.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Voeg de eieren toe aan het peperkoekmengsel en mix glad.
  • Giet in een ovenschaal of verdeel over aluminium bakjes.
  • Schuif in de oven en bak ik 1 uur à 1 u 20 min gaar in de oven. Het beslag moet wat opgekomen zijn en het midden mag er niet meer donkerder uitzien als de randen.
  • Laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer.
Trefwoord beschuit, dessert, nagerecht, ontbijt, peperkoek, plaatgebak, streekgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Zalmtaco’s met avocadosalsa en zure room
2 jaar geleden: Pasta bolognese met pompoen en kaneel
3 jaar geleden: Koteletten met witte wijnsaus en spekjes
4 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
5 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
6 jaar geleden: Brownie met gezouten karamel
7 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruimen
8 jaar geleden: Zonneschijnsoep van zomergroenten
9 jaar geleden: Marokkaans stoofpotje met couscous

  • Zalmtaco met avocadosalsa en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Herfst bolognese met pompoen en kaneel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Koteletten met witte wijnsaus en spekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Moussaka met pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Brownie met gezouten karamel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Amandeltartelettes met rode pruimen
    • Pin
    • Pin
    • Pin

8 Reacties

  1. anja

    Dag Annelies,
    Ik ben ook van die kanten waar vondelmolen is, maar bij ons moest in het recept nog kandijsiroop, zal het eens proberen zonder, is in ieder geval beter voor de lijn 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Je kan de suiker hier zeker vervangen door kandijsiroop! Dat staat ook in de inleiding van het recept. Dat geeft een donkerdere kleur & een iets vollere smaak. Veel bakplezier!

      Antwoord
      • anja

        Lekker, ook zonder de kandijsiroop, mis het niet in deze vlaai!

        Antwoord
        • Annelies

          Dank je wel! Blij dat het gesmaakt heeft.

          Antwoord
  2. Linda

    Klinkt heerlijk😋 En ziet er bovendien heerlijk uit ! Is het zoiets als broodpudding ? Ik kan mij er niet direct iets bij voorstellen ? 😘

    Antwoord
    • Annelies

      Ja, qua textuur eigenlijk wel! Zeker eens proberen, zou ik zeggen.

      Antwoord
      • Anja Van Hoof

        Deze vlaaien ken ik nog niet, heel benieuwd naar de smaak. Ik ga het zeker eens uitproberen!

        Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest