Ik heb lang gezocht naar een waardig hoofdgerecht voor mijn kerstmenu. Veel gerechten vond ik te gewoontjes, of net teveel werk om nog plezant te zijn. Uiteindelijk ging ik aan de slag met het idee om een geglazuurd gebraad te maken. En na uitgebreid testen kan ik jullie vandaag deze geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon voorstellen.
De bereiding is vrij eenvoudig. Je korst het gebraad eerst aan in de pan en gaart het dan verder in de oven. De laatste 10 minuten smeer je het in met een stroperig glazuur op basis van sinaasappelconfituur, voor wat extra smaak. De saus wordt klassiek bereid in de pan met aanbaksels van de kalkoen. Erbij serveer ik graag groene boontjes en zoete aardappelpuree, maar kroketten kunnen natuurlijk ook!
Nog enkele tips op een rij:
- Begin 1 dag vooraf. Bedoeling is dat de kalkoen een volledige dag kan “marineren” in een droog specerijenmengsel. Dit zorgt straks voor extra sappig vlees én meer smaak. Verlies dit dus niet in het oog, en besteed de dag voor het feest alvast 5 minuutjes tijd aan deze stap.
- Kook het glazuur goed in. Het duurt ongeveer 10 à 15 minuten tot je de gewenste consistentie bekomt. Hou er rekening mee dat het nog verder zal indikken bij het afkoelen.
- Stoof de sjalotten en look op laag vuur. Voor de saus is het de bedoeling om zoveel mogelijk smaak uit de ingrediënten te halen. Het helpt als je alles langzaam stooft: de sjalotten worden dan lekker zoet.
- Wees niet bang van de bloem, maar gebruik ook niet te veel. De lepel bloem die ik hier gebruik, dient enkel om de saus licht te binden. Wees dus niet bang dat je een dikke, zware saus zal bekomen, want dat is helemaal niet het geval. Gebruik dus ook niet meer dan de aangegeven hoeveelheid. De bloem zorgt ervoor dat je geen room nodig hebt om de saus te binden. Wil je toch graag een scheutje toevoegen: ik zal je niet tegenhouden.
- Combineer met lekkere bijgerechten. Zelf vind ik dit heerlijk met een eenvoudig gekookt boontje en zoete aardappelpuree, maar dat staat niet in steen gegrift. Klassieke aardappelkroketten of pommes duchesses zijn hier ook heel lekker bij, of een puree van gemengde wintergroenten zoals pompoen, pastinaak en wortel. In plaats van de boontjes kan je ook alle kanten uit: geroosterde spruitjes, gestoomde broccoli of gewokte peultjes… Allemaal even lekker.
Deze geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon is een feestelijk hoofdgerecht, dat toch vrij gemakkelijk te bereiden is. Het staat mooi op de feesttafel, is heerlijk om te delen en iedereen lust het. Smakelijk!
Geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon
Ingrediënten
- 1 el fijn zeezout
- 1 tl bruine suiker
- 1 tl lookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- snuifje zwarte peper van de molen
- 1 kalkoengebraad (+/- 800 g)
- 1 klontje boter
Voor het glazuur
- 150 g sinaasappelconfituur (+/- 5 el)
- sap van 1/2 sinaasappel
- 10 g boter
- 1 el sojasaus
- 1 el bruine suiker
- 1 el gember geraspt
Voor de sinaasappelsaus
- 2 sjalotten gepeld en grof gehakt
- 1 teentje look gepeld en grof gehakt
- 1 blaadje laurier
- 7-tal takjes dragon
- 1 el bloem
- 75 ml grand marnier
- 400 ml vleesfond
- sap van 1 sinaasappel
- peper en zout
Instructies
- Begin 1 dag vooraf.
- Meng zeezout, bruine suiker, lookpoeder, paprikapoeder en zwarte peper.
- Wrijf er het kalkoengebraad mee in.
- Verpak in plasticfolie of leg in een afsluitbare pot en bewaar 1 dag in de koelkast.
- Neem het gebraad 1 u voor je hem gaat bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen en dep goed droog.
Maak het glazuur
- Breng confituur, sap, boter, sojasaus, bruine suiker en gember samen aan de kook en laat in 10 à 15 minuten inkoken tot een stroperig glazuur.
- Houd 1 el van het glazuur apart voor de saus.
Bereid de kalkoen
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Smelt een klontje boter in een stoofpan met dikke bodem. Korst er het kalkoengebraad aan beide zijden in aan.
- Leg in een ovenschaal, dek losjes af met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de kalkoen uit de oven en bestrijk met het glazuur. Zet nog 10 minuten onafgedekt in de oven. Laat het gebraad nadien 10 minuten rusten.
Maak intussen de saus.
- Giet het vet uit de stoofpot waarin je de kalkoen hebt aangebraden, en smelt er een klontje boter in op zacht vuur.
- Stoof er sjalot, look en laurier in aan tot glazig. Houd de blaadjes van de dragon apart, en voeg de stelen bij de sjalot.
- Voeg er de bloem aan toe en bak even mee.
- Blus met grand marnier en laat volledig inkoken.
- Voeg gevogeltefond, sinaasappelsap en 1 el van het glazuur toe en breng aan de kook.
- Laat tot de helft inkoken.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Hak de dragonblaadjes fijn en roer voor het serveren door de saus.
Om te serveren.
- Snijd de kalkoen in plakjes.
- Serveer de geglaceerde kalkoen met sinaasappel en dragon.
- Geef er boontjes en zoete aardappelpuree of kroketjes bij.
Notities
Tips
- Begin 1 dag vooraf. Bedoeling is dat de kalkoen een volledige dag kan “marineren” in een droog specerijenmengsel. Dit zorgt straks voor extra sappig vlees én meer smaak. Verlies dit dus niet in het oog, en besteed de dag voor het feest alvast 5 minuutjes tijd aan deze stap.
- Kook het glazuur goed in. Het duurt ongeveer 10 à 15 minuten tot je de gewenste consistentie bekomt. Hou er rekening mee dat het nog verder zal indikken bij het afkoelen.
- Stoof de sjalotten en look op laag vuur. Voor de saus is het de bedoeling om zoveel mogelijk smaak uit de ingrediënten te halen. Het helpt als je alles langzaam stooft: de sjalotten worden dan lekker zoet.
- Wees niet bang van de bloem, maar gebruik ook niet te veel. De lepel bloem die ik hier gebruik, dient enkel om de saus licht te binden. Wees dus niet bang dat je een dikke, zware saus zal bekomen, want dat is helemaal niet het geval. Gebruik dus ook niet meer dan de aangegeven hoeveelheid. De bloem zorgt ervoor dat je geen room nodig hebt om de saus te binden. Wil je toch graag een scheutje toevoegen: ik zal je niet tegenhouden.
- Combineer met lekkere bijgerechten. Zelf vind ik dit heerlijk met een eenvoudig gekookt boontje en zoete aardappelpuree, maar dat staat niet in steen gegrift. Klassieke aardappelkroketten of pommes duchesses zijn hier ook heel lekker bij, of een puree van gemengde wintergroenten zoals pompoen, pastinaak en wortel. In plaats van de boontjes kan je ook alle kanten uit: geroosterde spruitjes, gestoomde broccoli of gewokte peultjes… Allemaal even lekker.
Vooraf
Je kan vooraf al het glazuur maken en de kalkoen aanbraden in de pan. Maak ook al de saus. Bewaar de 3 componenten tot gebruik in de koelkast. Neem de kalkoen wel 45 minuten voor je hem gaat braden uit de koelkast, zodat het gebraad op kamertemperatuur kan komen.Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Parelhoen met sinaasappel en cranberry’s
3 jaar geleden: Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel
4 jaar geleden: Krokante aardappels met look en tijm
5 jaar geleden: Krabkoekjes met kokos en sesam
6 jaar geleden: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
7 jaar geleden: Bietjeshummus met platbrood
Annelies, kan je blussen zonder alcohol (zonder grand marnier)?
Ja hoor, je kan ook blussen met het sinaasappelsap. Je zal dan misschien wel wat meer nodig hebben om de smaak er goed in te krijgen. Succes! ?
Is het gelukt Hilde? ??
Heb het gisteren gemaakt, kon niet wachten tot kerst. Zooooo lekker.
Super! Wat leuk om te horen, heel erg bedankt voor je bericht. Je maakt mijn dag helemaal goed! 🙂
Looks delicious MMMMM
Dank je wel! ?