Een romige soep met een subtiele hint van verwarmende specerijen, afgewerkt als een hartige cappuccino: met deze pompoensoep ga je scoren! Het recept is heel klassiek, maar door een paar kleine toevoegingen krijg je toch een verrassend resultaat. En dus kan dit linea recta op je feestmenu.
Op onze kersttafel maak ik graag plaats voor een soepje. Iedereen lust het, je kan het makkelijk vooraf klaarmaken, en het zorgt altijd voor een warme gezelligheid. Deze pompoensoep met room en speculaaskruiden kan je als voorgerecht serveren, maar zeker ook als hapje.
Het is opmerkelijk wat een verschil de kleine toevoeging van speculaaskruiden kan maken. Bij de eerste lepel proef je het al: dat warme aroma, die kruidigheid waar je niet meteen de vinger op kan leggen. Het maakt van deze eenvoudige bereiding toch iets speciaals. En dat zijn altijd de recepten die ik het liefste heb: simpel om te maken, groots in resultaat.
Hoe maak je deze pompoensoep met room en speculaaskruiden?
Zoals gezegd gebruiken we hier een vrij klassieke bereiding van soep. Starten doen we met het stoven van een ui, samen met een kruidentuiltje. Eens de ui glazig is, voeg je look, speculaaskruiden en cayennepeper toe. Bak even mee, en voeg dan de pompoenblokjes, volle melk en bouillon toe. Laat het geheel nu een twintigtal minuten zachtjes koken onder deksel.
Mix de soep glad in de blender. Dat kan ook met de staafmixer, maar de blender geeft altijd een smeuïger resultaat. Kruid de soep nu royaal bij met zout en peper. Bij het serveren lepel ik er wat lobbig opgeklopte room op, en werk ik de soep af met maanzaad.
Tips voor het bereiden van de pompoensoep met room en speculaaskruiden
- Fruit de ui op laag vuur. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Zorg dat het vuur laag staat, zodat de ui zachtjes stooft zonder te kleuren. Dat zorgt straks voor een fijne smaak in de soep.
- Snijd de pompoen in gelijke stukken. Zelf gebruik ik voor soep meestal pompoen uit de vriezer, maar als je verse gebruikt, zorg dan dat je hem in gelijke stukken snijdt. Zo gaart hij gelijkmatig.
- Mix de soep in een blender voor een fijner resultaat. Je kan de soep zeker ook met de staafmixer fijnmixen, maar de blender geeft een nóg smeuïger resultaat. Je kan ook overwegen om de soep nog eens door een zeef te duwen, maar na het blenden is dat meestal niet nodig.
- Breng de soep goed op smaak met zout en peper. We werken de soep af met opgeklopte room, dus dit zal de smaak verzachten. Zorg dus dat je de soep goed afkruidt, zodat het eindresultaat voldoende smaak heeft.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze pompoensoep met room en speculaaskruiden geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Recept (licht aangepast) & beeld uit Foodies Magazine
Pompoensoep met room en speculaaskruiden
Equipment
- soeppot
- mixer en/of blender
Ingrediënten
- 1 ui gepeld
- 1 el olijfolie
- 1 kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels, samengebonden)
- 1 teentje look gepeld, in plakjes
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 el speculaaskruiden
- 1 kg pompoen in blokjes, diepvries of vers
- 500 ml volle melk
- 500 ml bouillon kip of groente
- peper en zout
- 200 ml slagroom
- 1 el maanzaad of zwart sesamzaad
Instructies
- Snijd de ui in halve ringen.
- Verhit de olijfolie in een soeppot en fruit er de ui samen met het kruidentuiltje een vijftal minuten in aan tot glazig.
- Voeg look, cayennepeper en speculaaskruiden toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg nu pompoen, melk en bouillon toe, breng aan de kook en laat onder deksel op zacht vuur 20 minuten doorkoken.
- Laat de soep 5 minuten afkoelen, verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad met de staafmixer of in een blender voor een nog fijner resultaat. Breng op smaak met peper en zout.
- Klop de slagroom lobbig.
- Verdeel de soep over 4 borden, soepkommetjes of mooie glazen, en schep er de room op.
- Werk af met maan- of sesamzaad.
Notities
- Fruit de ui op laag vuur. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Zorg dat het vuur laag staat, zodat de ui zachtjes stooft zonder te kleuren. Dat zorgt straks voor een fijne smaak in de soep.
- Snijd de pompoen in gelijke stukken. Zelf gebruik ik voor soep meestal pompoen uit de vriezer, maar als je verse gebruikt, zorg dan dat je hem in gelijke stukken snijdt. Zo gaart hij gelijkmatig.
- Mix de soep in een blender voor een fijner resultaat. Je kan de soep zeker ook met de staafmixer fijnmixen, maar de blender geeft een nóg smeuïger resultaat. Je kan ook overwegen om de soep nog eens door een zeef te duwen, maar na het blenden is dat meestal niet nodig.
- Breng de soep goed op smaak met zout en peper. We werken de soep af met opgeklopte room, dus dit zal de smaak verzachten. Zorg dus dat je de soep goed afkruidt, zodat het eindresultaat voldoende smaak heeft.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker, en voor de feesten raad ik het zelfs aan. Dat is al één taakje dat je van je to do lijst kan schrappen. Werk de soep helemaal af tot en met stap 5, en vries hem dan in eens afgekoeld. Nadien hoef je hem enkel te ontdooien, op te warmen en af te werken.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Goed gekruide croutons (bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden) doen het ook goed, net als wat stukjes gerookte forel. Qua verse kruiden is kervel een goeie keuze.
Ja, dat doe ik zelf ook meestal als ik soep maak.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: De feesttradities van Bart van Roeckie’s World
2 jaar geleden: Nasi met gemarineerde scampi van de bakplaat
4 jaar geleden: Linguine met tonijn en tomaat
5 jaar geleden: Veenbessentaart met oreo’s
6 jaar geleden: Feestglaasje met gerookte sprot
7 jaar geleden: Speculoos
8 jaar geleden: Dahl met groentewok en rijst
Ziet er super, de max uit!!! Staat al op ons to do lijstjen !!! 😘
Ah wat leuk! Je zal het je niet beklagen! ☺️