Op onze paasbrunch serveer ik deze rösti met gerookte zalm. Ik maak ze stressvrij in de oven, en beleg ze met gerookte zalm, citroenroom en een eenvoudige dressing op basis van kappertjes. Ik hou van het contrast in texturen en smaken: knapperige aardappelkoekjes, smeuïge room, zilt-zoete zalm en bittere saus. En het ziet er nog mooi uit ook.
Ook dit jaar ben ik Campina ambassadrice. Dat wilt zeggen dat jullie weer een heel jaar recepten met Belgische zuivel kunnen verwachten. Ik ben toch wel een beetje fier dat zo’n groot merk voor mij kiest: het is intussen al het vierde jaar op rij dat we samenwerken. Maar ook zonder deze overeenkomst ben ik fan van Campina: de pure producten met al het goeie van weidemelk, de aandacht voor duurzaamheid en het engagement om onze Belgische boeren een eerlijke melkprijs te betalen… Ze maken dat flesje room alleen maar lekkerder.
Vandaag heb ik een brunchrecept voor jullie, al kan je deze rösti met gerookte zalm eigenlijk ook als lunch, of zelfs als hapje serveren. Het is een snelle bereiding, zonder geavanceerde technieken of ongekende ingrediënten. Ik geef je hier de hoeveelheden voor ongeveer 6 rösti’s. Dat is voldoende als onderdeel van een brunchbuffet of als aperitiefhapje. Wil je er echter een hoofdmaaltijd voor 4 personen van maken, dan zou ik de hoeveelheden minstens verdubbelen, en er een frisse groene salade bij geven.
Hoe maak je deze rösti met gerookte zalm?
Rösti maken is meestal niet zo gemakkelijk: de buitenkant verbrandt snel terwijl de binnenkant nog rauw is. Mijn methode is helemaal stressvrij: we maken de rösti gewoon in de oven. Rasp daarvoor de aardappels fijn, en stort ze dan op een keukenhanddoek. Knijp er nu zoveel mogelijk vocht uit. Maak op een ingevette bakplaat 6 gelijke hoopjes van de aardappelrasp. Zorg er daarbij voor dat de rösti’s overal (ongeveer) even dik zijn, zodat ze straks gelijkmatig kunnen garen. Kruid met een beetje zout en kwast in met olie.
Schuif ze nu voor 25 à 30 minuten in de oven. Eens ze aan de buitenkant goudbruin en aan de binnenkant zacht zijn, mag je ze eruit nemen. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Intussen kan je de dressing en citroenroom maken. Voor de saus meng je kappertjes, sjalot, bieslook en citroenrasp met olijfolie. Mix nu volle room met citroensap tot yoghurtdikte. Het zuur zorgt ervoor dat de room meteen wat dikt, maar mix dan nog even verder tot hij mooi zijn vorm behoudt. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Om te serveren beleg je de rösti met gerookte zalm. Schep er citroenroom bij en lepel er de dressing over. Werk af met wat gehakte bieslook en serveer.
Tips voor het maken van deze rösti met gerookte zalm
- Vet de bakplaat goed in. Op die manier kan je de rösti er straks makkelijk af scheppen. Ik giet een beetje zonnebloemolie op de plaat en verdeel dit dan met een kwastje over het gehele oppervlak.
- Zorg dat de rösti overal even dik is. Dit is belangrijk voor de garing. Het is normaal dat eerst de buitenkanten kleuren: dat is ook net zo lekker, omdat je dan een knapperig korstje krijgt. Neem de rösti uit de oven als de binnenkant zacht en de buitenkant goudbruin is. Dan zijn ze zeker gaar en klaar om te beleggen.
- Bewaar de room tot gebruik in de koelkast. Koude room is gemakkelijker op te kloppen. Laat het flesje dus in de koelkast staan tot je klaar bent om de citroenroom te maken.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze rösti met gerookte zalm geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Rösti met gerookte zalm, citroenroom en kappertjes
Equipment
- rasp of foodprocessor met rasp accessoire
- Oven
- bakplaat
- (hand)mixer of garde
Ingrediënten
- 300 g bloemige aardappels geschild
- zonnebloemolie of andere plantaardige olie
- peper en zout
Voor de dressing
- 1 eetlepel kappertjes
- 1/4 bos bieslook
- 1/4 kleine sjalot gepeld
- 1/2 citroen alleen de zeste
- 3 eetlepels olijfolie
Voor de citroenroom
- 125 ml volle room min. 33% vetgehalte
- 1/2 citroen alleen het sap
Voor de afwerking
- 2 sneetjes gerookte zalm
- bieslook
- citroenpartjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Rasp de aardappels fijn en stort op een keukenhanddoek.
- Vouw de handdoek toe en knijp zoveel mogelijk vocht uit de aardappels.
- Vet de bakplaat in met olie en leg er de aardappelrasp in 6 gelijkmatige hoopjes op. Zorg dat ze overal ongeveer even dik zijn.
- Kwast nogmaals in met olie & kruid met peper en zout.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de rösti's in 25 à 30 minuten goudbruin en knapperig.
- Neem de rösti met een spatel voorzichtig van de bakplaat en laat uitlekken op keukenpapier.
Voor de dressing
- Hak kappertjes, bieslook en sjalot fijn.
- Meng met citroenzeste en olie.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de citroenroom
- Klop de room en het citroensap samen op tot yoghurtdikte.
- Kruid bij met peper en zout.
Voor de afwerking
- Beleg de rösti's met gerookte zalm.
- Lepel er de dressing en citroenroom bij.
- Serveer met extra bieslook en citroenpartjes.
Notities
- Vet de bakplaat goed in. Op die manier kan je de rösti er straks makkelijk af scheppen. Ik giet een beetje zonnebloemolie op de plaat en verdeel dit dan met een kwastje over het gehele oppervlak.
- Zorg dat de rösti overal even dik is. Dit is belangrijk voor de garing. Het is normaal dat eerst de buitenkanten kleuren: dat is ook net zo lekker, omdat je dan een knapperig korstje krijgt. Neem de rösti uit de oven als de binnenkant zacht en de buitenkant goudbruin is. Dan zijn ze zeker gaar en klaar om te beleggen.
- Bewaar de room tot gebruik in de koelkast. Koude room is gemakkelijker op te kloppen. Laat het flesje dus in de koelkast staan tot je klaar bent om de citroenroom te maken.
Veel gestelde vragen
Als de randen goudbruin kleuren en de binnenkant licht gekleurd en zacht is, zijn ze gaar. Ze hoeven niet volledig bruin te zijn.
Waarschijnlijk waren de hoopjes aardappelrasp aan de kanten dunner dan in het midden. Snijd de randen er gewoon af en je kan de rösti’s alsnog serveren.
Je kan de kappertjes weglaten en de saus zo serveren. Of je kan een eenvoudige vinaigrette met olie, citroensap en mosterd maken, en deze over de rösti’s druppelen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pasta met lamsragù, oregano en parmezaan
2 jaar geleden: Zeebaars met geroosterde groenten
5 jaar geleden: Courgetti met halloumi en paprikasaus
6 jaar geleden: Zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus
7 jaar geleden: Visovenschotel met aardappelpuree
8 jaar geleden: Homemade granola
Moet de rösti warm zijn bij het opdienen?
Ik wil het met kerst als voorgerecht serveren. Is het de bedoeling dat er slechts één rösti per persoon geserveerd wordt?
Dank voor het kekkere recept!
Dag Dietske, je kan hem warm of koud serveren. Hou er echter rekening mee dat de zalm iets zal garen als je hem op een warme rösti legt.
Als voorgerecht zou ik inderdaad maar 1 rösti serveren per persoon, maar ik zou ze dan misschien iets groter maken.
Veel kookplezier en alvast prettige feestdagen!
Dank je wel, Annelies!
Ziet er heerlijk uit. Maakte onlangs nog iets. Masr vergeet steeds te laten weten xxx
Haha, bij deze weet ik het toch hé! Dank je wel Nathalie!
Waaaw Annelies, ziet er weer heerlijk uit!!!! 👍😋 Laat Pasen maar vlug komen🐣
Dank je wel Fabienne, dat doet mij plezier!