Gegrilde gamba’s met mangosalsa

9 augustus 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Men neme: een zomerdag in juni, een sprookjesachtige villa aan de rand van onze hoofdstad, een bont gezelschap van foodbloggers en een verrassend diner met heerlijke geneugten van de barbecue. Dat je dan een tópavond beleeft, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken. Carrefour organiseerde een barbecue en ondergetekende mocht daar bijzijn. We werden van begin tot einde verwend met tongstrelende hapjes en drankjes. En deze gegrilde gamba’s met mangosalsa waren daar één van.

Carrefour barbecue - Poolhouse
  • Pin

De Franse supermarktketen Carrefour heeft alles in huis voor een geslaagd feestje: je vindt er zowel de verse ingrediënten als de tafelversiering om je avond helemaal aan te kleden. Dat was meteen duidelijk toen ik de tuin van Villattitude in Ukkel binnenstapte. In de “poolhouse” stond een bar met rijkgevulde sangria en geïnfuseerde watertjes klaar. En nog voor ik alle collega-bloggers dag kon zeggen, kreeg ik al een heerlijk hapje van gerookte forel met komkommersalade toegestopt.

Carrefour barbecue - menu / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Aan het vuur stond barbecue-kampioen Peter De Clercq van restaurant Elckerlijck. Hij vergastte ons op een reeks top-gerechten, het ene nog lekkerder dan het andere. Vis van de barbecue droog? Niet zo bij Peter, die met op berkenhout gegrilde tongrolletjes en een brochette van zalmfilet met verve het tegenovergestelde bewees. In de prachtige serre schoven we aan feeëriek versierde tafels om van het hoofdgerecht te genieten: Mechelse koekoek, bereid op een blikje Gordon’s Scotch Ale, en geserveerd op Breughelse wijze met gegrilde groenten en aardappels in de schil. Afsluiten deden we met gegrilde ananas, die geïnfuseerd werd met rum, en afgewerkt met sabayon van kriekbier. Soms is het toch éxtra fijn om een blogger te zijn…

Carrefour barbecue - tafelversiering
  • Pin

Wil je zelf aan de slag met de recepten van Peter? Begin dan eens met dit hapje van gegrilde gamba’s met mangosalsa. Als ik écht moet kiezen – eigenlijk waren alle gerechten verrukkelijk – vond ik dit het lekkerste. Peter rookte de gamba’s op het einde met een beetje rozemarijn, maar dat heb ik in mijn thuisbereide versie achterwege gelaten. De mangosalsa vult de kruidige scampi perfect aan. Bereid ze op de barbecue of – bij Belgisch zomerweer – in de pan en geniet van je feestmaal. Met de groeten van Peter én Carrefour!

Carrefour barbecue - Peter De Clercq aan het werk
  • Pin
Ananas met rumsiroop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Gegrilde gamba's met mangosalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Met dank aan Carrefour en Walkie Talkie voor de uitnodiging, Peter De Clercq voor het lekkere eten en de recepten, mijn mede-bloggers en beste vriendin voor het fijne gezelschap, en fotografe Nathalie Samain voor de foto’s in de collages hierboven. 

Gegrilde gamba's met mangosalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gegrilde gamba’s met mangosalsa

Deze gegrilde gamba’s met mangosalsa zijn een fris hapje dat je snel en makkelijk kan bereiden, maar er toch mooi uitziet op het feestmenu.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Marineertijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch, Caraïbisch
Porties 8 hapjes

Equipment

  • barbecue of grillpan

Ingrediënten
  

  • 8 gamba’s of grote scampi

Voor de marinade

  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml arachideolie
  • 1 theelepel sambal oelek of sriracha
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 bosje dille gehakt
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 teentje look geperst

Voor de mangosalsa

  • 1 rijpe mango
  • 1 rode chili
  • 1 bos koriander
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 2 eetlepel sla-olie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Pel de gamba’s maar laat kop en staart zitten.

Voor de marinade

  • Meng alle ingrediënten en doe ze in een diepvrieszak.
  • Doe er de gamba’s bij, sluit af en laat minstens een halve dag in de koelkast marineren.

Voor de salsa

  • Snijd de mango in fijne blokjes.
  • Hak de chili en koriander fijn.
  • Meng met de mango.
  • Roer er ook de honing, wittewijnazijn en olie door.
  • Proef en kruid naar smaak bij met zout en peper.

Voor de gamba's

  • Neem de gamba’s uit de marinade.
  • Gril in enkele minuten goudbruin.

Voor de afwerking

  • Verdeel de mangosalsa over 8 glaasjes.
  • Leg er de gamba’s op.
  • Serveer de gegrilde gamba’s met mangosalsa.
Trefwoord barbecue, bbq, chili, gamba, mango, scampi
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

3 Reacties

  1. Elke

    Ik kan eerlijk gezegd niet kiezen welke ik de lekkerste versie vond: Peter de Clercq of een lepeltje lekkers…maar ik ga het zeker ook eens klaarmaken. Het was trouwens echt een zeer fijne avond, leuk dat ik mee mocht 😉

    Antwoord
  2. Ellen

    Altijd goed als Peter begint te bbq’en. Zijn restaurant is ook altijd top.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest