Men neme: een zomerdag in juni, een sprookjesachtige villa aan de rand van onze hoofdstad, een bont gezelschap van foodbloggers en een verrassend diner met heerlijke geneugten van de barbecue. Dat je dan een tópavond beleeft, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken. Carrefour organiseerde een barbecue en ondergetekende mocht daar bijzijn. We werden van begin tot einde verwend met tongstrelende hapjes en drankjes. En deze gegrilde gamba’s met mangosalsa waren daar één van.
De Franse supermarktketen Carrefour heeft alles in huis voor een geslaagd feestje: je vindt er zowel de verse ingrediënten als de tafelversiering om je avond helemaal aan te kleden. Dat was meteen duidelijk toen ik de tuin van Villattitude in Ukkel binnenstapte. In de “poolhouse” stond een bar met rijkgevulde sangria en geïnfuseerde watertjes klaar. En nog voor ik alle collega-bloggers dag kon zeggen, kreeg ik al een heerlijk hapje van gerookte forel met komkommersalade toegestopt.
Aan het vuur stond barbecue-kampioen Peter De Clercq van restaurant Elckerlijck. Hij vergastte ons op een reeks top-gerechten, het ene nog lekkerder dan het andere. Vis van de barbecue droog? Niet zo bij Peter, die met op berkenhout gegrilde tongrolletjes en een brochette van zalmfilet met verve het tegenovergestelde bewees. In de prachtige serre schoven we aan feeëriek versierde tafels om van het hoofdgerecht te genieten: Mechelse koekoek, bereid op een blikje Gordon’s Scotch Ale, en geserveerd op Breughelse wijze met gegrilde groenten en aardappels in de schil. Afsluiten deden we met gegrilde ananas, die geïnfuseerd werd met rum, en afgewerkt met sabayon van kriekbier. Soms is het toch éxtra fijn om een blogger te zijn…
Wil je zelf aan de slag met de recepten van Peter? Begin dan eens met dit hapje van gegrilde gamba’s met mangosalsa. Als ik écht moet kiezen – eigenlijk waren alle gerechten verrukkelijk – vond ik dit het lekkerste. Peter rookte de gamba’s op het einde met een beetje rozemarijn, maar dat heb ik in mijn thuisbereide versie achterwege gelaten. De mangosalsa vult de kruidige scampi perfect aan. Bereid ze op de barbecue of – bij Belgisch zomerweer – in de pan en geniet van je feestmaal. Met de groeten van Peter én Carrefour!
Met dank aan Carrefour en Walkie Talkie voor de uitnodiging, Peter De Clercq voor het lekkere eten en de recepten, mijn mede-bloggers en beste vriendin voor het fijne gezelschap, en fotografe Nathalie Samain voor de foto’s in de collages hierboven.
Gegrilde gamba’s met mangosalsa
Equipment
- barbecue of grillpan
Ingrediënten
- 8 gamba’s of grote scampi
Voor de marinade
- 125 ml olijfolie
- 125 ml arachideolie
- 1 theelepel sambal oelek of sriracha
- 1 theelepel currypoeder
- 1 bosje dille gehakt
- 1 eetlepel zeezout
- 1 teentje look geperst
Voor de mangosalsa
- 1 rijpe mango
- 1 rode chili
- 1 bos koriander
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 2 eetlepel sla-olie
- zout en peper
Instructies
- Pel de gamba’s maar laat kop en staart zitten.
Voor de marinade
- Meng alle ingrediënten en doe ze in een diepvrieszak.
- Doe er de gamba’s bij, sluit af en laat minstens een halve dag in de koelkast marineren.
Voor de salsa
- Snijd de mango in fijne blokjes.
- Hak de chili en koriander fijn.
- Meng met de mango.
- Roer er ook de honing, wittewijnazijn en olie door.
- Proef en kruid naar smaak bij met zout en peper.
Voor de gamba's
- Neem de gamba’s uit de marinade.
- Gril in enkele minuten goudbruin.
Voor de afwerking
- Verdeel de mangosalsa over 8 glaasjes.
- Leg er de gamba’s op.
- Serveer de gegrilde gamba’s met mangosalsa.
Ik kan eerlijk gezegd niet kiezen welke ik de lekkerste versie vond: Peter de Clercq of een lepeltje lekkers…maar ik ga het zeker ook eens klaarmaken. Het was trouwens echt een zeer fijne avond, leuk dat ik mee mocht 😉
☺️?
Altijd goed als Peter begint te bbq’en. Zijn restaurant is ook altijd top.