Ik begin stiekem al een beetje te verlangen naar kerst. Nu de dagen donkerder worden en de kou enkel plaats ruimt voor regen of wind, droom ik van gezelligheid binnen. Kaarsjes, lichtjes, kleurrijke versieringen en de geur van kaneel en kruidnagel: het kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen. Ik zal mijn kerstboom nog niet zetten, maar de feestvoorpret kan wel al starten. En dus bakte ik dit weekend een échte kersttaart voor het verjaardagsfeest van onze grootste meid: een veenbessentaart met oreo’s.
Zelf ben ik geen liefhebber van al te zoete desserts, en kies ik steevast voor iets waar een lekker zuurtje in zit. Deze veenbessentaart heeft de perfecte balans: wat scherpte van de cranberry’s, maar ook voldoende zoet van de oreo’s. Daarenboven is de kleurcombinatie – zwart, groen, fel roos en een beetje oranje – prachtig, want – geef toe – het oog wil ook wat!
En ja hoor: veenbessen behoren tot mijn favoriete seizoensproducten. Ze zien er heerlijk blozend uit, hebben een aangename beet en een aromatische, lichtzure toets. Combineer ze met suiker om de smaak helemaal in balans te brengen. Cranberry’s doen het trouwens zeer goed samen met pistaches en sinaasappel, zoals ik ook al ontdekte met mijn cranberrytulband.
Ik maakte gebruik van de KitchenAid Cookprocessor, die zo goed als alle klusjes in dit taartje feilloos opknapt: koekjes fijnmalen, veenbessen opkoken en de curd kloppen. Dat zorgt voor een stressvrij dessert, waar je echt geen omkijken naar hebt. Het vergt wat tijd om alles op tijd en stond te laten afkoelen, maar echt géén inspanning. Ook zonder cookprocessor kan je de taart zonder problemen maken. Ik geef je hieronder de bereidingswijze voor beide.
In samenwerking met Kitchenaid
Veenbessentaart met oreo’s
Equipment
- foodprocessor of mixer
- rechthoekige taartvorm met losse bodem of gebruik een ronde vorm van +/- 26 cm diameter
- kookpot
- Oven
Ingrediënten
Voor de bodem
- 300 g oreo's of vergelijkbare koekjes
- 120 g boter
Voor de veenbessencurd
- 340 g veenbessen
- 225 g suiker
- 180 ml sinaasappelsap
- 1/2 sinaasappel alleen de zeste
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 130 g boter
Voor de afwerking
- gesuikerde veenbessen
- 1 sinaasappel alleen de zeste
- pistachenoten gehakt
Instructies
Maak eerst de bodem.
- Smelt de boter.
- Verkruimel de koekjes in de keukenmachine samen met de gesmolten boter tot je de consistentie van nat zand krijgt.
- Duw op de bodem van een bakvorm met losse bodem en tegen de randen van de vorm met de achterkant van een lepel.
- Zet minstens 30 minuten in de koelkast.
Voor de veenbessencurd
- Doe veenbessen, suiker, sinaasappelsap en -zeste in een kookpot.
- Kook 10 minuten op een zacht vuur.
- Mix fijn en duw door een zeef.
- Laat lichtjes afkoelen.
- Doe de veenbessensaus samen met de eidooiers, het ei en de boter terug in de kookpot.
- Verwarm al roerend op het vuur tot net onder het kookpunt, tot de curd begint te dikken.
- Giet in een potje en zet koel weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Spatel de afgekoelde veenbessencurd in de vorm en strijk glad.
- Bak 10 à 15 minuten in de oven tot de vulling begint op te stijven.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat dan minstens 3 u in de koelkast volledig opstijven (dit kan tot 2 dagen voor gebruik).
Voor de afwerking
- Neem de taart uit de koelkast.
- Werk af met gesuikerde veenbessen, sinaasappelzeste en pistachenoten.
- Serveer de veenbessentaart met oreo’s.
Ziet er weer prachtig en heerlijk uit! misschien al gevraagd maar kan ik andere bessen gebruiken? heb ik 4 soorten in de tuin 😉
Oh ja, dat moet zeker lukken! Frambozen bijvoorbeeld, of rode bessen. Iets met een zuurtje ?
Oh, origineel recept voor Kerst! Lijkt me de ideale combi van zoet en zuur idd. Wat voor bakvorm raad je aan? Hoe heb jij het uiteindelijk in porties geserveerd?
Dag Suzanne, ik heb een langwerpige bakvorm met losse bodem van Dille & Kamille gebruikt (36 x 13 cm). Ik snijd de taart in punten, door eerst brede repen te snijden en die dan telkens diagonaal te halveren. Ik hoop dat dat min of meer duidelijk is?
Jawel. Ook een ronde springvorm zou dus goed zijn maar ik geloof wel dat die losse bodem belangrijk is om te vermelden? (misschien heb ik erover gekeken!)
Inderdaad, ik ga het toevoegen! Een springvorm is eigenlijk wat te hoog, maar je hoeft de rand natuurlijk niet zo hoog te maken. Je hebt ook ronde taartvormen met een losse bodem.
Ok, bedankt voor de extra info!
hoi Annelies, ik vind dit een prachtig recept. En origineel met veenbessen ! Bedankt om te posten ! ik ging op zoek naar Oreo koekjes, maar die hebben allemaal een ‘vulling’. Doe jij die vulling mee in je taartbodem of neem je deze er dan eerst uit ? Sylvie
Dag Sylvie, ik laat de vulling erin, dat zorgt voor wat extra binding. Maar sommige lezers hebben ze ook al met een bodem van speculoos gemaakt, en ook dat lukt wonderwel! Veel succes ermee!
Wauw! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Taartje ziet er ook heerlijk fris uit. En de pistache en sinaasappelrasp maakt het echt af! 🙂
Bedankt Lianne, heel lief!
Wat een prachtige foto’s en een verrukkelijk uitziende taart, Annelies :-)!
Bedankt Judith! Nochtans niet onverdeeld gelukkig met de foto van het eindresultaat…
Ziet er héérlijk uit ! Maar lust geen oreo’s…. Kan ik andere brosse koekjes gebruiken ? Zandkoekjes ? Sprits ? Speculoos ? Nog suggesties ?
Chocolate chip cookies?
Zeker! Alle bovenstaande zouden het goed doen in deze taart!