Veenbessentaart met oreo’s

15 november 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik begin stiekem al een beetje te verlangen naar kerst. Nu de dagen donkerder worden en de kou enkel plaats ruimt voor regen of wind, droom ik van gezelligheid binnen. Kaarsjes, lichtjes, kleurrijke versieringen en de geur van kaneel en kruidnagel: het kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen. Ik zal mijn kerstboom nog niet zetten, maar de feestvoorpret kan wel al starten. En dus bakte ik dit weekend een échte kersttaart voor het verjaardagsfeest van onze grootste meid: een veenbessentaart met oreo’s.

Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zelf ben ik geen liefhebber van al te zoete desserts, en kies ik steevast voor iets waar een lekker zuurtje in zit. Deze veenbessentaart heeft de perfecte balans: wat scherpte van de cranberry’s, maar ook voldoende zoet van de oreo’s. Daarenboven is de kleurcombinatie – zwart, groen, fel roos en een beetje oranje – prachtig, want – geef toe – het oog wil ook wat!

Cranberry's / Veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

En ja hoor: veenbessen behoren tot mijn favoriete seizoensproducten. Ze zien er heerlijk blozend uit, hebben een aangename beet en een aromatische, lichtzure toets. Combineer ze met suiker om de smaak helemaal in balans te brengen. Cranberry’s doen het trouwens zeer goed samen met pistaches en sinaasappel, zoals ik ook al ontdekte met mijn cranberrytulband.

Filling the tart shell with cranberry curd / Bodem vullen met veenbessencurd / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik maakte gebruik van de KitchenAid Cookprocessor, die zo goed als alle klusjes in dit taartje feilloos opknapt: koekjes fijnmalen, veenbessen opkoken en de curd kloppen. Dat zorgt voor een stressvrij dessert, waar je echt geen omkijken naar hebt. Het vergt wat tijd om alles op tijd en stond te laten afkoelen, maar echt géén inspanning. Ook zonder cookprocessor kan je de taart zonder problemen maken. Ik geef je hieronder de bereidingswijze voor beide.

Making a cranberry curd tart with oreo base in the Kitchenaid Cookprocessor / Veenbessentaart met oreo's in de KitchenAid cook processor / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In samenwerking met Kitchenaid

Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Veenbessentaart met oreo’s

Deze veenbessentaart is perfect in balans: een beetje scherpte van de cranberry’s en voldoende zoet van de oreo’s. Ideaal voor de feestdagen!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Rust- en baktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • foodprocessor of mixer
  • rechthoekige taartvorm met losse bodem of gebruik een ronde vorm van +/- 26 cm diameter
  • kookpot
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 300 g oreo's of vergelijkbare koekjes
  • 120 g boter

Voor de veenbessencurd

  • 340 g veenbessen
  • 225 g suiker
  • 180 ml sinaasappelsap
  • 1/2 sinaasappel alleen de zeste
  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • 130 g boter

Voor de afwerking

Instructies
 

Maak eerst de bodem.

  • Smelt de boter.
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine samen met de gesmolten boter tot je de consistentie van nat zand krijgt.
  • Duw op de bodem van een bakvorm met losse bodem en tegen de randen van de vorm met de achterkant van een lepel.
  • Zet minstens 30 minuten in de koelkast.

Voor de veenbessencurd

  • Doe veenbessen, suiker, sinaasappelsap en -zeste in een kookpot.
  • Kook 10 minuten op een zacht vuur.
  • Mix fijn en duw door een zeef.
  • Laat lichtjes afkoelen.
  • Doe de veenbessensaus samen met de eidooiers, het ei en de boter terug in de kookpot.
  • Verwarm al roerend op het vuur tot net onder het kookpunt, tot de curd begint te dikken.
  • Giet in een potje en zet koel weg tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Spatel de afgekoelde veenbessencurd in de vorm en strijk glad.
  • Bak 10 à 15 minuten in de oven tot de vulling begint op te stijven.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat dan minstens 3 u in de koelkast volledig opstijven (dit kan tot 2 dagen voor gebruik).

Voor de afwerking

  • Neem de taart uit de koelkast.
  • Werk af met gesuikerde veenbessen, sinaasappelzeste en pistachenoten.
  • Serveer de veenbessentaart met oreo’s.
Trefwoord cranberry’s, oreo, sinaasappel, taart, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

16 Reacties

  1. Naomi de Jong

    Ziet er weer prachtig en heerlijk uit! misschien al gevraagd maar kan ik andere bessen gebruiken? heb ik 4 soorten in de tuin 😉

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Oh ja, dat moet zeker lukken! Frambozen bijvoorbeeld, of rode bessen. Iets met een zuurtje ?

      Antwoord
  2. Suzanne

    Oh, origineel recept voor Kerst! Lijkt me de ideale combi van zoet en zuur idd. Wat voor bakvorm raad je aan? Hoe heb jij het uiteindelijk in porties geserveerd?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Suzanne, ik heb een langwerpige bakvorm met losse bodem van Dille & Kamille gebruikt (36 x 13 cm). Ik snijd de taart in punten, door eerst brede repen te snijden en die dan telkens diagonaal te halveren. Ik hoop dat dat min of meer duidelijk is?

      Antwoord
      • Suzanne

        Jawel. Ook een ronde springvorm zou dus goed zijn maar ik geloof wel dat die losse bodem belangrijk is om te vermelden? (misschien heb ik erover gekeken!)

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Inderdaad, ik ga het toevoegen! Een springvorm is eigenlijk wat te hoog, maar je hoeft de rand natuurlijk niet zo hoog te maken. Je hebt ook ronde taartvormen met een losse bodem.

          Antwoord
          • Suzanne Ryvers

            Ok, bedankt voor de extra info!

  3. sylvie

    hoi Annelies, ik vind dit een prachtig recept. En origineel met veenbessen ! Bedankt om te posten ! ik ging op zoek naar Oreo koekjes, maar die hebben allemaal een ‘vulling’. Doe jij die vulling mee in je taartbodem of neem je deze er dan eerst uit ? Sylvie

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Sylvie, ik laat de vulling erin, dat zorgt voor wat extra binding. Maar sommige lezers hebben ze ook al met een bodem van speculoos gemaakt, en ook dat lukt wonderwel! Veel succes ermee!

      Antwoord
  4. Lianne

    Wauw! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! Taartje ziet er ook heerlijk fris uit. En de pistache en sinaasappelrasp maakt het echt af! 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Judith! Nochtans niet onverdeeld gelukkig met de foto van het eindresultaat…

      Antwoord
  5. Ann

    Ziet er héérlijk uit ! Maar lust geen oreo’s…. Kan ik andere brosse koekjes gebruiken ? Zandkoekjes ? Sprits ? Speculoos ? Nog suggesties ?

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest