Gravad lax met granaatappel en zure room

5 december 2020 | Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Home thema, Recepten

Het ziet er naar uit dat we de feestdagen in kleine kring zullen vieren. Het doet toch wel wat pijn om te weten dat ik niet zoals andere jaren samen met mijn mama kan koken, en met de hele familie kan genieten van al dat lekkers. Kerst is bij uitstek een familiefeest, en nu zal het toch heel wat anders zijn…

Gravad lax met granaatappel en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dan maar thuis het één en ander prepareren, om dat warm, nostalgisch gevoel toch een beetje op te roepen. En deze gravad lax met granaatappel en zure room maakt alvast veel kans om op mijn feesttafel te verschijnen. Het is een heel eenvoudig recept dat toch de nodige wow-factor uitstraalt. Je kan de zalm op een blini serveren, maar het kan ook gewoon zo, met de granaatappel, saus van zure room en dille er als garnituur bij. En eens het weer toegelaten is, is dit ook hét perfecte recept voor als je veel eters over de vloer krijgt. Want géén werk, en volledig vooraf te bereiden.

Gravad lax met granaatappel en zure room op blini / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Enkele tips:

  • Giet de vochtige ingrediënten naast de zalm. Giet niet alles bruusk over de zalm, want dan schuift het dillemengsel eraf, en kan de zalm bovenaan niet goed marineren.
  • Verwijder de marinade na 1 dag. Je kan de zalm dan zeker nog enkele dagen bewaren, maar de marinade laat je beter niet langer inwerken. Anders wordt het geheel te zout. Bewaar de zalm eerst enkele uren in een schone keukenhanddoek, zo wordt hij helemaal droog. Wil je de zalm nadien nog langer bewaren – hij blijft zeker nog een 3-tal dagen goed, verpak hem dan in plasticfolie.
  • Let op met de granaatappelpitten. Een granaatappel ontpitten is geen sinecure. Zelf snijd ik eerst het hoedje eraf zodat ik kan zien waar de vliezen zitten, en daar maak ik dan inkepingen in de schil. Zo kan je de granaatappel uit elkaar trekken. Ik houd de parten dan onder water in een grote kom en duw er met mijn vingers de pitjes uit. Zo vermijd je dat je hele keuken vol robijnrode spatten zit. Daarenboven blijven de witte vliesjes op het water drijven, zodat je ze er gemakkelijk kan afscheppen. Giet het geheel door een fijne zeef, en je hebt enkel nog de juweelachtige pitten over.
  • Kies hoe je de zalm wilt serveren. Ik geef je hier alvast twee opties, door alles op een kant-en-klare blini te schikken of gewoon zo op een bordje. Maar het kan ook op mini-blini’s – geef er dan ieder drie, of serveer ze als hapje. De wereld is aan de durvers, zou ik zeggen!

Met deze gravad lax met granaatappel breng je instant kerstsfeer op tafel. Het is niet moeilijk en snel klaar, en je hebt sowieso een pronkstuk op tafel. Laat het smaken!

Gravad lax met granaatappel en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gravad lax met granaatappel en zure room

Deze gravad lax met granaatappel is een heel eenvoudig recept dat er toch feestelijk en speciaal uitziet. Ook perfect voor grote groepen!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 2 bosjes dille
  • 40 g fijn zeezout
  • 40 g kristalsuiker
  • 2 limoenen bio, alleen de zeste
  • 2 el roze peperbolletjes gekneusd
  • 500 g zalmfilet zonder vel zeer vers
  • 60 ml granaatappelsap
  • 1 limoen alleen het sap

Om te serveren

  • 3 el zure room
  • 1 tl citroensap
  • peper en zout
  • 100 g granaatappelpitten
  • 1 citroen bio, alleen de zeste
  • dille enkele takjes
  • 6 blini's indien gewenst

Instructies
 

  • Begin minstens anderhalve dag, en maximaal 4 dagen vooraf. 
    Ingrediënten gravad lax met granaatappel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Hak de dille fijn. Meng met zout, suiker, limoenzeste en roze peper.
  • Leg de helft van het mengsel in een afsluitbare doos waar de zalm net inpast. Leg er de zalm op. Beleg met de rest van het dillemengsel. 
    Zalm insmeren met dille-zout-suikermengsel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Giet er het granaatappel- en limoensap bij.
  • Sluit de doos goed af en zet 24 u in de koelkast.
  • Neem de zalm uit de doos en wrijf er zoveel mogelijk van het dillemengsel af. 
  • Dep goed droog, wikkel in een schone keukenhanddoek en laat enkele uren rusten in de koelkast. Als je de zalm nog langer wilt bewaren, wikkel hem dan nadien in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Om te serveren

  • Snijd de zalm in dunne plakken. 
  • Roer de zure room los met het citroensap en kruid met peper en zout. 
  • Garneer de gravad lax met granaatappel, zure room, citroenzeste en dille of serveer indien gewenst op een blini.
  • Serveer de gravad lax met granaatappel en zure room.

Notities

Het granaatappelsap koop ik bij Delhaize, maar Carrefour heeft dit ook. 
Tips: 
  • Giet de vochtige ingrediënten naast de zalm. Giet niet alles bruusk over de zalm, want dan schuift het dillemengsel eraf, en kan de zalm bovenaan niet goed marineren.
  • Verwijder de marinade na 1 dag. Je kan de zalm dan zeker nog enkele dagen bewaren, maar de marinade laat je beter niet langer inwerken. Anders wordt het geheel te zout. Bewaar de zalm eerst enkele uren in een schone keukenhanddoek, zo wordt hij helemaal droog. Wil je de zalm nadien nog langer bewaren – hij blijft zeker nog een 3-tal dagen goed, verpak hem dan in plasticfolie.
  • Let op met de granaatappelpitten. Een granaatappel ontpitten is geen sinecure. Zelf snijd ik eerst het hoedje eraf zodat ik kan zien waar de vliezen zitten, en daar maak ik dan inkepingen in de schil. Zo kan je de granaatappel uit elkaar trekken. Ik houd de parten dan onder water in een grote kom en duw er met mijn vingers de pitjes uit. Zo vermijd je dat je hele keuken vol robijnrode spatten zit. Daarenboven blijven de witte vliesjes op het water drijven, zodat je ze er gemakkelijk kan afscheppen. Giet het geheel door een fijne zeef, en je hebt enkel nog de juweelachtige pitten over.
  • Kies hoe je de zalm wilt serveren. Ik geef je hier alvast twee opties, door alles op een kant-en-klare blini te schikken of gewoon zo op een bordje. Maar het kan ook op mini-blini’s – geef er dan ieder drie, of serveer ze als hapje. De wereld is aan de durvers, zou ik zeggen!
Voorbereiden: Je kan de zalm tot 4 dagen vooraf beginnen bereiden. Het sausje van zure room kan je 1 dag vooraf maken. 
 
Trefwoord dille, feestrecept, granaatappel, kerst, kerstkoken, roze peper, zalm, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Knolseldersoep met appel en walnoten
3 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
4 jaar geleden: Ceviche van zeebaars met avocado
5 jaar geleden: Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
6 jaar geleden: Fregolarisotto met boschampignons en chorizocrumble
7 jaar geleden: Zweedse balletjes met veenbessen en puree

  • Knolseldersoep met appel en walnoot / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Ceviche van zeebaars met avocado / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.729 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

8 Reacties

  1. anja

    Heb dit gerechtje al een paar x gemaakt, eenvoudig maar zéér lekker om een menu mee te starten 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Dat is heel leuk om te horen, bedankt voor je bericht Anja! Fijne feesten.

      Antwoord
  2. Linda

    Ziet er fantastisch uit. De zalm is dit een verse zalmfilet uit 1 stuk dat je nadien moet versnijden ?

    Antwoord
    • Annelies

      Inderdaad! Gewoon 1 stuk dat je voor het serveren aansnijdt. Veel kookplezier!

      Antwoord
  3. Lieve Verstraete

    Ik krijg er het water van in de mond ! Ik ben gek op gravad lax. Knolseldersoepje van vorig jaar wil ik ook wel eens proberen. Alweer inspiratie te over door lepeltje lekkers …… 😉

    Antwoord
    • Annelies

      Ik doe mijn best ?. Fijn te horen dat het recept in de smaak valt!

      Antwoord
    • Annelies

      Dank je wel! Laat het smaken! ❤️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest