Het is hier even stil geweest, maar daar is een goede reden voor: ik ben half mei gestart in een nieuwe job! Het is heel fijn om een nieuwe uitdaging te kunnen starten: nieuwe mensen leren kennen, je ervaring kunnen toepassen maar tegelijkertijd ook veel bijleren, … Het maakt de dagen aangenaam maar goedgevuld. Ik merk dat mijn hoofd dikwijls té vol zit om met nieuwe recepten bezig te zijn. Maar kijk, ik ben er toch in geslaagd om vandaag een nieuwtje te posten: witte chocolademousse met aardbeien.
Witte chocolade is van nature vrij zoet, waardoor ik op zoek ging naar frisse smaken om ermee te combineren. Ik heb hier aardbeien, limoen en munt toegevoegd. Dat zorgt voor genoeg smaakcontrast om de zoetigheid te counteren. Voor het overige kan ik er weinig over zeggen: het is eigenlijk een héél simpel receptje. Smelten, kloppen, spatelen en klaar. Soms moet het ook allemaal niet zo moeilijk zijn…
Hoe maak je deze witte chocolademousse met aardbeien?
We beginnen met het smelten van de witte chocolade. Voeg er een scheutje volle melk en het merg van een vanillestokje aan toe, en zet op zacht vuur. Roer regelmatig tot je een smeuïg geheel zonder stukjes bekomt. Neem van het vuur en los er een geweekt blaadje gelatine in op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop nu 3 eiwitten stijf, en meng room met het sap van een halve limoen. Klop op tot yoghurtdikte. Spatel afwisselend een lepel eiwit en room door het chocolademengsel. Als alle ingrediënten opgebruikt zijn, krijg je een luchtige mousse. Verdeel deze over 6 glaasjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Intussen snijd je een half bakje aardbeien in blokjes, en roer je er poedersuiker, limoensap en fijngesneden munt door. Schep op de mousse en serveer.
Tips voor het bereiden van deze witte chocolademousse met aardbeien
- Smelt de chocolade op laag vuur. Op een inductievuur lukt dat zonder problemen. Op een elektrisch of gasfornuis zou ik een “bain marie” gebruiken.
- Laat het chocolademengsel niet koken. Blijf bij het vuur en neem de pot onmiddellijk van het vuur als de chocolade gesmolten is.
- Laat de chocolade goed afkoelen. Voor je verder gaat met de bereiding, is het belangrijk dat de chocolade voldoende afgekoeld is. Idealiter heeft hij dezelfde temperatuur als de room en het eiwit. Om dat proces te versnellen, zet ik de kookpot in een kom gevuld met koud water en roer ik regelmatig.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze witte chocolademousse met aardbeien geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Witte chocolademousse met aardbeien
Equipment
- sauspan
- (hand)mixer
Ingrediënten
- 1 blaadje gelatine 1,6 g
- 150 g witte chocolade in gelijke stukken
- 75 ml volle melk
- 1 vanillestokje alleen het merg
- 3 eiwitten
- 125 ml volle room min. 30% vetgehalte
- 1 limoen alleen het sap
Voor de aardbeien
- 250 g aardbeien kroontjes verwijderd
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1/2 limoen alleen het sap
- 2 takjes munt alleen de blaadjes, fijngehakt
Instructies
- Week de gelatine in koud water.
- Doe chocolade, melk en vanillemerg in een sauspan en laat op zacht vuur smelten.
- Neem van het vuur en los er het uitgeschudde gelatineblaadje in op.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
- Meng room en limoensap en klop op tot yoghurtdikte.
- Spatel afwisselend een eetlepel eiwit en een eetlepel room door het chocolademengsel tot ze volledig zijn opgenomen en je een luchtige massa bekomt.
- Verdeel over 6 glaasjes of potjes en laat minstens 2u opstijven in de koelkast.
- Snijd intussen de aardbeien in blokjes.
- Meng met poedersuiker, limoensap en munt.
- Garneer de witte chocolademousse met het aardbeienmengsel.
- Serveer.
Notities
- Smelt de chocolade op laag vuur. Op een inductievuur lukt dat zonder problemen. Op een elektrisch of gasfornuis zou ik een “bain marie” gebruiken.
- Laat het chocolademengsel niet koken. Blijf bij het vuur en neem de pot onmiddellijk van het vuur als de chocolade gesmolten is.
- Laat de chocolade goed afkoelen. Voor je verder gaat met de bereiding, is het belangrijk dat de chocolade voldoende afgekoeld is. Idealiter heeft hij dezelfde temperatuur als de room en het eiwit. Om dat proces te versnellen, zet ik de kookpot in een kom gevuld met koud water en roer ik regelmatig.
Veel gestelde vragen
Witte chocolade heeft een totaal andere samenstelling dan melk- of pure chocolade. Je kan ze dus niet één op één vervangen.
Je kan dit recept tot 2 dagen vooraf maken. Bewaar de glaasjes in de koelkast en dek goed af.
Ander rood fruit, zoals frambozen en bramen, kunnen ook. Buiten het seizoen kan je voor mango kiezen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Geroosterde zalm met tomaten en groene asperges
2 jaar geleden: Gevulde paprika met parelcouscous en rucola
3 jaar geleden: Plattekaastaart met aardbeien en limoen
4 jaar geleden: Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue
5 jaar geleden: Drie gezonde hapjes voor de picknickmand
6 jaar geleden: Aspergerisotto met zalm en kervelpesto
7 jaar geleden: Rode mul met kruidige tomatensalade
8 jaar geleden: Pastilla met lamsgehaktvulling
Had je graag leren kennen toen je ook uitgeloot was om met myram minne te gaan eten in Lochristi. Ga dit receptje zeker binnenkort eens maken voor mijn gasten.
Oh Laurienne, ik ook! Maar mijn babysit is niet komen opdagen :(. Bedankt dat je hier ook volgt, iets minder hoogstaand dan Myriam wel, maar hopelijk even lekker!
Ja hoor!
Blij dat we horen dat alles goed gaat, we gaan het zeker uitproberen.
Leuk! Ik hoop dat het smaakt!