Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel

16 december 2017 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gesponsorde berichten, Gezond, Home thema, Recepten, Snel klaar

Carrefour vroeg mij om een feestelijk recept te bedenken met hun producten. Niet moeilijk natuurlijk, aangezien Carrefour zowat álles verkoopt dat je nodig hebt om een volledig kerstmenu van A tot Z bij elkaar te koken. Ik wist meteen dat ik iets met warmgerookte zalm wilde maken, omdat dit product nog vrij onbekend is. Onterecht, vind ik, want de smaak is subtieler en de textuur zachter dan die van de traditionele variant. In dit voorgerechtje van warmgerookte zalm met gemarineerde venkel voegde ik er een fris slaatje met appel en radijs aan toe, en wordt het geheel op smaak gebracht met mierikswortel.

Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel eenvoudig / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Carrefour kan uitpakken met een royale vis- en schaaldierenafdeling. Als enige Belgische supermarkt zijn ze aanwezig op de visveiling in Zeebrugge: ruime keuze en versheid gegarandeerd! Daarenboven beschikt de winkel over een legertje visexperts die je kunnen adviseren rond bereidingswijzen en originele combinaties. Ik vind het altijd fijn als je merkt dat je met vakmensen praat. Het geeft je het gevoel dat je weet wat je koopt, en dat merk je dan ook thuis in de keuken.

Ingrediënten voor warmgerookte zalm met gemarineerde venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zelf ben ik voor een fris voorgerechtje gegaan, gebaseerd op de kraakverse seizoensproducten in de versafdeling: licht zure appel, pittige radijzen, frisse venkel en zachte dille. De knapperige groenten combineren perfect met de wat vettere vis en de scherpte van de saus. Daarenboven kost dit gerecht weinig voorbereiding, en kan je het zowat volledig vooraf bereiden. De ideale starter voor een feestelijke avond!

Nog meer feestinspiratie? Neem een kijkje op de website van Carrefour, of surf hier op Een lepeltje lekkers nog wat verder natuurlijk!

In samenwerking met Carrefour

Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Warmgerookte zalm met gemarineerde venkel

Dit voorgerecht van warmgerookte zalm met gemarineerde venkel, appel en radijs is volledig vooraf te bereiden en kost weinig tijd. Perfect voor een feestje!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • ½ venkel schoongemaakt
  • 100 ml rijstazijn
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 el fijn zeezout
  • ½ tl roze peperbolletjes
  • 1 bosje radijzen schoongemaakt
  • 1 groene appel gewassen
  • 1 bosje lente-ui schoongemaakt en fijngehakt
  • klein bosje dille fijngehakt
  • 250 g warmgerookte zalm in stukjes getrokken
  • 40 g bio rode bietscheuten

Voor de saus

  • 100 ml zure room
  • 1 el citroensap
  • 1 el gerapste mierikswortel
  • 1 tl vloeibare honing
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schaaf de venkel flinterdun met een mandoline.
  • Verwarm azijn, suiker en zout samen tot suiker en zout zijn opgelost.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer er de roze peper door en laat er de venkelplakjes +/- 30 minuten in marineren.
  • Schaaf de radijzen en appel in fijne plakjes op de mandoline. Bewaar tot gebruik in ijswater met een scheutje citroen om verkleuren te voorkomen.
    Appel, gemarineerde venkel, radijzen, lente-ui en rode bieten scheuten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Laat de venkel uitlekken en meng met radijs, lente-ui en dille.
  • Maak de saus door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Schep een lepel saus op de borden en zet er dresseerringen op.
  • Schep er eerst de zalm, enkele plakken appel en tot slot de venkelsalade op.
  • Verwijder voorzichtig de dresseerringen en werk af met rode bietscheuten.
  • Serveer de warmgerookte zalm met gemarineerde venkel en geef er de rest van de saus bij.

Notities

Voorbereiden: je kan de groenten en saus volledig vooraf maken. 
Trefwoord appel, feestrecept, kerst, kerstkoken, radijs, venkel, warmgerookte zalm, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

6 Reacties

  1. ohladybake

    een mooi gerecht en ja, ik zou meteen aanschuiven bij jouw aan tafel!
    en om het evan van welke supermarktketen je gevraagd wordt, maakt niet uit denk ik dan…
    gewoon zo blijven doordoen want ik kom hier graag lezen

    Antwoord
  2. Lucie

    Hallo Annelies,
    Natuurlijk is dit recept reclame voor de producten van de Carrefour, maar ik heb daar totaal geen moeite mee. Het is jouw blog en je mag er mee doen wat jij wil. En als jij af en toe een voordeeltje hebt dan is je dat van harte gegund. Je doet tenslotte ook alle moeite om recepten te ontwikkelen en gratis en voor niets met ons te delen. Het lijkt me een eer om door de Carrefour gevraagd te worden een recept te maken en het is je goed gelukt. Het lijkt me heerlijk en het ziet er ook nog eens heel mooi uit. Ik ga het recept zeker uitproberen (de zalm ga ik dan zelf roken). Groeten vanuit een zonovergoten Spanje.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Lucie, wat leuk dat je zelf de zalm gaat roken, dat heb ik nog nooit gedaan. Waarschijnlijk is het gerecht dan nóg lekkerder!
      Heel erg bedankt voor je berichtje.
      xxx
      Annelies

      Antwoord
  3. Gerd hendrickx

    Alleen nog reclame , ver weg van de (H)eerlijke blog !

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Gerd, het spijt me dat je er zo over denkt. De laatste weken zijn er inderdaad een paar gesponsorde artikels verschenen, maar het overgrote merendeel van de berichten hier is nog altijd niet gesponsord, net als vroeger (van de 24 posts op de homepagina, zijn er 5 in samenwerking met een merk).
      Daarenboven werk ik enkel met merken samen waar ik zelf achtersta, en die ik ook persoonlijk koop. Ik waak dus heel zorgvuldig over de samenwerkingen die ik aanga.
      De teksten zijn de mijne, de beelden zijn de mijne, en de meningen zijn de mijne. Ik laat mij daarvoor niet beïnvloeden door wie dan ook. De posts zijn dus wel degelijk eerlijk.
      Tot slot probeer ik ook in gesponsorde artikels een groot deel van mijzelf te leggen, zoals ik hierboven al schreef. Ik bedenk zelf de recepten in volledige Lepeltje Lekkers-stijl, ik maak zelf de foto’s (hele reeksen waaruit ik de beste kies) en bewerk ze om binnen mijn visuele identiteit te passen. Recepten en inhoud blijven – alvast wat mij betreft- even heerlijk.
      Ik hoop je hier in elk geval ook in de toekomst te verrassen met lekkere en originele recepten.
      Groetjes,
      Annelies

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest