Oudejaar vieren we al enkele jaren samen met vrienden. We spreken af dat ieder één gang maakt en één hapje, en brengen onze “mise-en-place” als volleerd traiteurs mee naar het huis waar we gaan feesten. Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het voorgerecht. Wat dát wordt, verklap ik nog niet, maar deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip behoren alvast tot de kanshebbers bij de hapjes!
Ik ken eigenlijk niemand die geen gehaktballetjes lust. Als ze op tafel staan, verdwijnen ze razendsnel in de monden van de feestvierders. In dit geval heb ik voor Griekse smaakmakers gekozen: feta, oregano, look en citroen. Ze maken de balletjes toch verrassend anders, terwijl ze nauwelijks meer moeite kosten om klaar te maken.
Je kan ze trouwens volledig vooraf bereiden. Serveer ze op kamertemperatuur, of steek ze een kwartiertje in een hete oven als je ze liever warm eet. De yoghurtdip zorgt voor wat extra balans en frisheid om het geheel licht te houden.
Deze Griekse gehaktballetjes zijn een goeie aanvulling voor je feestmenu: je kan ze helemaal voorbereiden, ze smaken verrassend en íedereen lust ze. Smakelijk!
Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
Equipment
- 2 mengkommen
- braadpan
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 teentje look geperst
- 1 ei
- 400 g gehakt
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel oregano
- 1 biologische citroen alleen de zeste
- 200 g feta verkruimeld
- zwarte peper van de molen
Voor de yoghurtdip
- 1/2 komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd
- zout
- 200 g Griekse yoghurt
- 1/2 bosje dille fijngehakt
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan op laag vuur.
- Fruit er de sjalot en look in aan tot glazig.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Rasp de komkommer grof.
- Doe in een zeef, strooi er wat zout over en laat uitlekken.
- Klop het ei los.
- Meng er gehakt, paneermeel, oregano, citroenzeste en het afgekoelde ui-lookmengsel onder.
- Roer er voorzichtig de verkruimelde feta door.
- Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen.
- Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
- Wrijf de pan schoon met keukenrol.
- Verhit er een scheutje olijfolie in op middelhoog vuur.
- Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan tot ze gaar zijn.
- Meng voor de yoghurtdip de Griekse yoghurt met de uitgelekte komkommer en dille.
- Proef en kruid bij met peper en zout.
- Serveer de Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip.
Hoeveel balletjes haal je uit 400 gr?
Een 35-tal, uiteraard afhankelijk van de grootte.
Ziet er heerlijk uit en wat een prachtige blog heb je. Schitterend gefotografeerd. Ga gauw in mij blogrol toevoegen 🙂
Groetjes!
Naomi
Bedankt Naomi! ☺