Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip

27 december 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Originele gehaktballetjes, Recepten, Snelle hapjes

Oudejaar vieren we al enkele jaren samen met vrienden. We spreken af dat ieder één gang maakt en één hapje, en brengen onze “mise-en-place” als volleerd traiteurs mee naar het huis waar we gaan feesten. Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het voorgerecht. Wat dát wordt, verklap ik nog niet, maar deze Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip behoren alvast tot de kanshebbers bij de hapjes!

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik ken eigenlijk niemand die geen gehaktballetjes lust. Als ze op tafel staan, verdwijnen ze razendsnel in de monden van de feestvierders. In dit geval heb ik voor Griekse smaakmakers gekozen: feta, oregano, look en citroen. Ze maken de balletjes toch verrassend anders, terwijl ze nauwelijks meer moeite kosten om klaar te maken.

Ingrediënten Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je kan ze trouwens volledig vooraf bereiden. Serveer ze op kamertemperatuur, of steek ze een kwartiertje in een hete oven als je ze liever warm eet. De yoghurtdip zorgt voor wat extra balans en frisheid om het geheel licht te houden.

Gehaktballetjes rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze Griekse gehaktballetjes zijn een goeie aanvulling voor je feestmenu: je kan ze helemaal voorbereiden, ze smaken verrassend en íedereen lust ze. Smakelijk!

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip

Deze Griekse gehaktballetjes zijn een goeie aanvulling voor je feestmenu: je kan ze helemaal voorbereiden en íedereen lust ze.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Equipment

  • 2 mengkommen
  • braadpan

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 teentje look geperst
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 biologische citroen alleen de zeste
  • 200 g feta verkruimeld
  • zwarte peper van de molen

Voor de yoghurtdip

  • 1/2 komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd
  • zout
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1/2 bosje dille fijngehakt

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan op laag vuur.
  • Fruit er de sjalot en look in aan tot glazig.
  • Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Rasp de komkommer grof.
  • Doe in een zeef, strooi er wat zout over en laat uitlekken.
  • Klop het ei los.
  • Meng er gehakt, paneermeel, oregano, citroenzeste en het afgekoelde ui-lookmengsel onder.
  • Roer er voorzichtig de verkruimelde feta door.
  • Kruid royaal bij met zwarte peper van de molen.
  • Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.
  • Wrijf de pan schoon met keukenrol.
  • Verhit er een scheutje olijfolie in op middelhoog vuur.
  • Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan tot ze gaar zijn.
  • Meng voor de yoghurtdip de Griekse yoghurt met de uitgelekte komkommer en dille.
  • Proef en kruid bij met peper en zout.
  • Serveer de Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip.
Trefwoord citroen, dille, feta, gehakt, gehaktballen, komkommer, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

4 Reacties

  1. Sandrie christiaens

    Hoeveel balletjes haal je uit 400 gr?

    Antwoord
  2. Naomi de Jong

    Ziet er heerlijk uit en wat een prachtige blog heb je. Schitterend gefotografeerd. Ga gauw in mij blogrol toevoegen 🙂
    Groetjes!
    Naomi

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest