“Dagen zonder vlees” ligt intussen alweer enkele dagen achter ons. En eerlijk: ik ben er niet rouwig om. Alhoewel ik absoluut hou van een grote portie groenten, speelde tegen het einde vooral het gebrek aan variatie mij parten. ‘s Middags ben je al snel “veroordeeld” tot een kom soep en een boterham met kaas, en ‘s avonds aten we vooral veel curry’s/stoofpotjes/prutjes en pastagerechten. Eigenhandig heb ik de omzet van kikkererwten in de buurtsupermarkt doen verdubbelen, ik ben er zeker van!
Ik vond deze 46-daagse vooral goed om eens stil te staan bij onze vlees- en visconsumptie, om te beseffen welke impact dit heeft op het milieu, en om te beseffen dat het echt wel anders kan. En we houden er zelfs enkele top-gerechtjes aan over, zoals de risottoballetjes en de oeufs en cocotte. Daarenboven heeft deze periode mij nog maar eens geleerd om creatief om te springen met groenten. En er is voor mij geen grotere inspiratiebron.
Wat ik nog het ergste miste, waren onze wekelijkse visdiners. Mocht het puur “dagen zonder vlees” geweest zijn, had ik er geen moeite mee gehad. Vis is immers zo veelzijdig, dat je er zowel voor de lunch als voor het diner alle kanten mee op kan.
Nu de lente nog een beetje – als we de voorspellingen mogen geloven slechts enkele dagen meer – op zich laat wachten, zette ik gisteren nog eens een visovenschotel op het menu. Zo’n dampende stoofpot, onder een royale laag puree: daar kan toch niemand neen tegen zeggen. Het recept komt -alweer- van Jamie en was -alweer- een succes. Maak gebruik van de laatste goedkope wintergroenten, vraag je vishandel om advies over de beste soorten van het moment, en je hebt met deze visovenschotel een heerlijk avondmaal in het vooruitzicht.
Bron: “The naked chef is terug” van Jamie Oliver (licht aangepast)
Visovenschotel van Jamie
Equipment
- 2 kookpotten
- ovenschotel
Ingrediënten
- 5 grote aardappelen geschild en in blokjes
- 1 klontje boter
- melk
- 2 eieren
- 200 g babyspinazie
- olijfolie
- 1 ui fijngehakt
- 1 wortel in stukjes gesneden
- 3 dl lichte culinaire room 20% vetgehalte
- 2 handenvol parmezaanse kaas geraspt
- 1 citroen uitgeperst
- 1 tl mosterd
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 350 g visfilets zoals zalm, schelvis, kabeljauw, in blokjes
- 150 g gerookte forel
- peper en zout
- nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Kook de aardappels gaar in gezouten water.
- Leg de eieren erbij en laat 8 minuten meekoken. Laat ze nadien afkoelen in koud water.
- Giet de aardappels af en pureer met boter en melk tot een smeuïge puree. Kruid naar smaak bij met peper, zout en nootmuskaat.
- Stoom intussen de spinazie gaar (of stoof aan in een klontje boter) tot geslonken.
- Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
- Pel de eieren en snijd in vieren.
- Bak de ui en wortel ongeveer 5 minuten in een scheutje olijfolie op laag vuur.
- Voeg de room toe en breng aan de kook.
- Neem van het vuur en roer er parmezaan, citroensap, mosterd en peterselie door.
- Kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Verdeel de spinazie en eieren over een ovenschotel.
- Verdeel er de visfilets en gerookte forel over.
- Giet de saus over de vis.
- Schep er de puree op.
- Zet de schaal 25 à 30 minuten in de oven tot de puree goudbruin is.
- Serveer.
Beste mevrouw
zeeeeer lekker recept
de lepeltjes recepten kunnen voor mij niet meer gemist worden hoor!
Wat leuk om te horen Magda! Dankjewel voor je bericht, doet mij heel veel plezier.
Heb deze schotel al verschillende keren gemaakt en niet alleen in de winter. Ik ga zometeen m’n eetclubvriendinnen verwennen met dit gerecht. Ben er heel blij mee.
Leuk om te horen! Veel plezier met de eetclub. ??
dit is echt één van mijn favoriete ‘lepeltjes’ 🙂 al vaak gemaakt.
mmmm….ziet er heel lekker uit…
en ideaal om nog eens te maken vlak voor de lente!
liefs