Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

14 december 2024 | Creatief met pompoen, Feestrecepten, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Snelle hapjes

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant, terwijl de kruidige pompoenvulling met een vleugje chili en venkel je smaakpapillen verrast.

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta
  • Pin

De bereiding is eenvoudig, maar de smaak is toch complex en verrassend. Door de geroosterde pompoen te combineren met hartige ingrediënten zoals pecorino en pijnboompitten, ontstaat een verfijnde smaakcombinatie. Serveer de rolletjes met pesto voor een extra feestelijke touch.

Of het nu gaat om een chic diner of een uitgebreid aperitief met vrienden, dit hapje met pompoen past bij elke gelegenheid. De rolletjes zijn lekker als ze net uit de oven komen, maar ook als je ze een uurtje van tevoren bakt en langzaam op kamertemperatuur laat komen. Zo kan je tijdens het feest gewoon samen met je gasten genieten. Het worden zalige feestdagen!

Hapje met pompoen, basiicum en ricotta close-up
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit hapje met pompoen, basilicum en ricotta. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit hapje met pompoen, basilicum en ricotta geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta op plank
  • Pin
Hapje met pompoen, basilicum en ricotta
  • Pin

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Dit hapje met pompoen in filodeeg is perfect voor de feestdagen: heerlijk smaakvol en mooi om te serveren.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 40 minuten
Baktijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Italiaans
Porties 30 rolletjes

Equipment

  • Oven
  • bakplaat
  • mengkom
  • keukenkwast

Ingrediënten
  

  • 1 rol filodeeg +/- 8 vellen
  • 75 g boter gesmolten

Voor de pompoen

  • 500 g butternutpompoen geschild en in blokjes gesneden
  • 1/8 theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 1 eetlepel knoflookolie

Voor de vulling

  • 125 g ricotta
  • 30 g pecorino geraspt
  • 30 g pijnboompitten geroosterd
  • 1 bos basilicum alleen de blaadjes, fijngehakt

Om te serveren

  • verse pesto optioneel

Instructies
 

Rooster de pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Schep de pompoen om met chili, koriander, venkelzaad, zout en knoflookolie en verdeel over een bakplaat.
  • Rooster in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Plet grof met een vork.

Maak de vulling

  • Meng de geplette pompoen met ricotta, pecorino, pijnboompitten en basilicum. Proef en kruid naar smaak bij.

Maak de filorolletjes

  • Snijd het filodeeg in de breedte in 4 gelijke stroken.
  • Leg 1 strook voor jou. Dek de andere af met een handdoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Kwast de strook in met gesmolten boter.
  • Lepel er onderaan in het midden een opgehoopte theelepel van de vulling op.
  • Rol het filodeeg op naar boven tot de vulling helemaal in het deeg gerold is.
  • Plooi de zijkanten over het rolletje en rol verder op naar boven.
  • Herhaal met de rest van het filodeeg. Van deze hoeveelheden kan je ongeveer 30 rolletjes.
  • Leg de rolletjes op een licht ingevette bakplaat en kwast in met gesmolten boter.
  • Bak ze in 20 à 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Check vanaf 15 minuten (elke oven is verschillend).

Serveer

  • Serveer de filodeegrolletjes warm of op kamertemperatuur. Geef er eventueel wat verse pesto bij om te dippen.
Trefwoord basilicum, filodeeg, pecorino, pesto, pijnboompitten, pompoen, ricotta
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan je dit hapje met pompoen op voorhand maken?

Dat is geen probleem. Vul de rolletjes en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Leg ze wel niet op elkaar omdat ze anders kunnen gaan kleven. Als je toch twee lagen moet maken, leg er dan bakpapier tussen.

Waarmee kan ik dit hapje met pompoen serveren?

Zelf vind ik dit het lekkerste met pesto, maar je kan ook andere dips gebruiken. Een frisse yoghurtdip waarin je wat basilicum en look mee mixt, zou bijvoorbeeld ook een goed idee zijn.

Kan ik het filodeeg vervangen door brickdeeg?

Dat zal ook wel lukken, maar brickdeeg is wat stugger om mee te werken, en ook iets dikker. Daarenboven zijn het meestal ronde vellen, wat het moeilijker maakt om rolletjes te maken.

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

4 Reacties

  1. Joke

    5 sterren
    Heel lekker, de hele familie was enthousiast

    Antwoord
    • Annelies

      Wat fijn om te horen! Bedankt voor je berichtje!

      Antwoord
  2. Carmen Mellaerts

    Hallo, ziet er een heel lekker hapje uit. Kun je ook blokjes diepvries pompoen gebruiken? En filo deeg best vers? Dank u wel

    Antwoord
    • Annelies

      Pompoen uit de diepvries vind ik minder ideaal om te roosteren. Je kan wel voorgesneden blokjes uit de koelafdeling gebruiken. Mijn filodeeg kwam uit de diepvries, maar vers kan uiteraard ook! Veel kookplezier! 🧡

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest