Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant, terwijl de kruidige pompoenvulling met een vleugje chili en venkel je smaakpapillen verrast.
De bereiding is eenvoudig, maar de smaak is toch complex en verrassend. Door de geroosterde pompoen te combineren met hartige ingrediënten zoals pecorino en pijnboompitten, ontstaat een verfijnde smaakcombinatie. Serveer de rolletjes met pesto voor een extra feestelijke touch.
Of het nu gaat om een chic diner of een uitgebreid aperitief met vrienden, dit hapje met pompoen past bij elke gelegenheid. De rolletjes zijn lekker als ze net uit de oven komen, maar ook als je ze een uurtje van tevoren bakt en langzaam op kamertemperatuur laat komen. Zo kan je tijdens het feest gewoon samen met je gasten genieten. Het worden zalige feestdagen!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit hapje met pompoen, basilicum en ricotta. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit hapje met pompoen, basilicum en ricotta geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Hapje met pompoen, basilicum en ricotta
Equipment
- Oven
- bakplaat
- mengkom
- keukenkwast
Ingrediënten
- 1 rol filodeeg +/- 8 vellen
- 75 g boter gesmolten
Voor de pompoen
- 500 g butternutpompoen geschild en in blokjes gesneden
- 1/8 theelepel chilivlokken
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel venkelzaad
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 1 eetlepel knoflookolie
Voor de vulling
- 125 g ricotta
- 30 g pecorino geraspt
- 30 g pijnboompitten geroosterd
- 1 bos basilicum alleen de blaadjes, fijngehakt
Om te serveren
- verse pesto optioneel
Instructies
Rooster de pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
- Schep de pompoen om met chili, koriander, venkelzaad, zout en knoflookolie en verdeel over een bakplaat.
- Rooster in 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Plet grof met een vork.
Maak de vulling
- Meng de geplette pompoen met ricotta, pecorino, pijnboompitten en basilicum. Proef en kruid naar smaak bij.
Maak de filorolletjes
- Snijd het filodeeg in de breedte in 4 gelijke stroken.
- Leg 1 strook voor jou. Dek de andere af met een handdoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
- Kwast de strook in met gesmolten boter.
- Lepel er onderaan in het midden een opgehoopte theelepel van de vulling op.
- Rol het filodeeg op naar boven tot de vulling helemaal in het deeg gerold is.
- Plooi de zijkanten over het rolletje en rol verder op naar boven.
- Herhaal met de rest van het filodeeg. Van deze hoeveelheden kan je ongeveer 30 rolletjes.
- Leg de rolletjes op een licht ingevette bakplaat en kwast in met gesmolten boter.
- Bak ze in 20 à 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Check vanaf 15 minuten (elke oven is verschillend).
Serveer
- Serveer de filodeegrolletjes warm of op kamertemperatuur. Geef er eventueel wat verse pesto bij om te dippen.
Veel gestelde vragen
Dat is geen probleem. Vul de rolletjes en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Leg ze wel niet op elkaar omdat ze anders kunnen gaan kleven. Als je toch twee lagen moet maken, leg er dan bakpapier tussen.
Zelf vind ik dit het lekkerste met pesto, maar je kan ook andere dips gebruiken. Een frisse yoghurtdip waarin je wat basilicum en look mee mixt, zou bijvoorbeeld ook een goed idee zijn.
Dat zal ook wel lukken, maar brickdeeg is wat stugger om mee te werken, en ook iets dikker. Daarenboven zijn het meestal ronde vellen, wat het moeilijker maakt om rolletjes te maken.
Heel lekker, de hele familie was enthousiast
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je berichtje!
Hallo, ziet er een heel lekker hapje uit. Kun je ook blokjes diepvries pompoen gebruiken? En filo deeg best vers? Dank u wel
Pompoen uit de diepvries vind ik minder ideaal om te roosteren. Je kan wel voorgesneden blokjes uit de koelafdeling gebruiken. Mijn filodeeg kwam uit de diepvries, maar vers kan uiteraard ook! Veel kookplezier! 🧡