Kaastaart in een glas met cranberry

23 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten

Mijn “all-time favorite” koekjes zijn de boterwafeltjes van Jules Destrooper. Hun krokante beet, échte botersmaak en zoet aroma voeren mij in een wip terug naar mijn kindertijd. Als ze toen op tafel kwamen, was het feest. We aten ze zo of smeerden er perenstroop op. En ook nu nog blijft zo’n koekje eten een echt verwenmoment.

Boterwafeltjes van Jules Destrooper in limited edition
  • Pin

Wat ik – naast de ambacht en de Belgische oorsprong – zo fantastisch vind, is dat er enkel natuurlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Hier geen palmolie, emulgator, aroma’s of conserveermiddelen, maar wel tarwebloem, suiker, boter, eieren, zeezout en natriumbicarbonaat (bakpoeder). Meer zit er niet in, en dat hoeft ook niet. Als je zelf koekjes bakt, gebruik je ook geen emulgator. En als je met kwaliteitsproducten werkt, heb je niet meer nodig om een smaakvol koekje te produceren.

Mini-kaastaartjes met cranberry
  • Pin

De lukken bestaan dit jaar maar liefst 175 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt Jules Destrooper 125 limited edition koekjesblikken uit, helemaal “vintage” zoals ze er 175 jaar terug uitzagen. De dozen zijn genummerd, en ik ben de gelukkige die nummer 21 in haar bezit heeft. Wat leuk om zo’n mooie doos thuisgestuurd te krijgen, een vroeg kerstcadeautje zeg maar!

Ik wil jullie graag laten meegenieten, en dus bedacht ik dit last-minute kerstdessert van kaastaart in een glas met cranberry. Het is heel snel te maken, maar smaakt van bij de eerste hap zoals kerst altíjd zou moeten smaken: aromatisch, rijk maar toch licht, scherp en ook een beetje zoet, vertrouwd en toch een tikkeltje anders. Je kan ze in een wip klaarmaken: de bereiding neemt hoogstens een half uurtje in beslag. En niet onbelangrijk: iedereen lust ze.

Ik wens jullie alvast een prachtig en vooral érg lekker kerstfeest toe!

Kaastaart in een glas met cranberry
  • Pin

Kaastaart in een glas met cranberry

Kaastaart in een glas is snel te maken, smaakt aromatisch, is rijk maar toch licht, vertrouwd en toch een tikkeltje anders.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • 4 glaasjes

Ingrediënten
  

Voor de cranberry’s

  • 150 g cranberry’s
  • 1 mandarijn rasp en sap
  • water evenveel als het mandarijnsap
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels grand marnier of cointreau
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 steranijs

Voor de bodem

  • 50 g boter
  • 100 g boterwafeltjes

Voor het kaasmengsel

  • 185 g roomkaas type philadelphia
  • 1 mandarijn alleen de zeste
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 3 eetlepels bloemsuiker
  • 1 ei gesplitst
  • 100 ml room

Instructies
 

Voor de cranberry's

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat 4 minuten doorkoken, neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de bodem

  • Smelt 50 g boter op een zacht vuur.
  • Hou 2 boterwafels apart en cutter de andere fijn.
  • Meng er de gesmolten boter door tot je de textuur van nat zand krijgt.
  • Verdeel over 4 glaasjes.

Voor het kaasmengsel

  • Meng roomkaas met mandarijnrasp, vanille-extract en bloemsuiker.
  • Klop het eigeel los en meng door het kaasmengsel.
  • Klop het eiwit stijf en spatel erdoor.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel er ook door.
  • Verdeel het kaasmengsel over de koekjesbodem.
  • Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Voor de afwerking

  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
  • Leg de boterwafels op een rooster en zet ze 5 minuten in de oven. Ze worden nu plooibaar.
  • Neem uit de oven en snijd onmiddellijk in 4 driehoeken. Eens ze afgekoeld zijn, worden ze weer hard en kan je ze niet meer snijden.
  • Neem de mini-kaastaartjes uit de koelkast.
  • Verdeel er de cranberrysaus over.
  • Steek er een boterwafel-driehoekje in.
  • Serveer kaastaart in een glas met cranberry.
Trefwoord boterwafels, cranberry’s, kaastaart, kaneel, mandarijn, roomkaas, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.756 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

8 Reacties

  1. Verdeyen

    Leuk om je recepten te lezen. Waar kan ik gemberpoeder kopen? Kan het nergens vinden. Dankjewel

    Antwoord
  2. jessie

    Wauw, wat een mooie site. Ziet er allemaal super lekker uit zeg! Ik kom hier snel nog’s inspiratie opdoen 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Jessie! <3

      Antwoord
  3. Emmy

    Op het menu voor Oudejaarsavond, mooi!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Oh zalig, laat het smaken!

      Antwoord
  4. Francine

    Dag Annelies,
    Ik volg je nog niet zo lang en van de recepten heb ik nog niet veel gebakken,maar dat komt wel.
    De tekst die je er bij schrijft is heel leuk om te lezen.
    Ik wens je, en jullie fijn gezin een schitterend jaar toe met heel veel creativiteit.

    Groetjes, Francine.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Francine! Voor jullie ook! xxx

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Een lepeltje lekkers - favicon
Privacy overzicht

Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.