Mini-kaastaartjes met cranberry

23 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten

Mijn “all-time favorite” koekjes zijn de boterwafeltjes van Jules Destrooper. Hun krokante beet, échte botersmaak en zoet aroma voeren mij in een wip terug naar mijn kindertijd. Als ze toen op tafel kwamen, was het feest. We aten ze zo of smeerden er perenstroop op. En ook nu nog blijft zo’n koekje eten een echt verwenmoment.

Wat ik – naast de ambacht en de Belgische oorsprong – zo fantastisch vind, is dat er enkel natuurlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Hier geen palmolie, emulgator, aroma’s of conserveermiddelen, maar wel tarwebloem, suiker, boter, eieren, zeezout en natriumbicarbonaat (bakpoeder). Meer zit er niet in, en dat hoeft ook niet. Als je zelf koekjes bakt, gebruik je ook geen emulgator. En als je met kwaliteitsproducten werkt, heb je niet meer nodig om een smaakvol koekje te produceren.

De lukken bestaan dit jaar maar liefst 175 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt Jules Destrooper 125 limited edition koekjesblikken uit, helemaal “vintage” zoals ze er 175 jaar terug uitzagen. De dozen zijn genummerd, en ik ben de gelukkige die nummer 21 in haar bezit heeft. Wat leuk om zo’n mooie doos thuisgestuurd te krijgen, een vroeg kerstcadeautje zeg maar!

Boterwafeltjes van Jules Destrooper in limited edition
  • Pin

Ik wil jullie graag laten meegenieten, en dus bedacht ik dit last-minute kerstdessert van mini-kaastaartjes met cranberry. Ze zijn heel snel te maken, maar ze smaken van bij de eerste hap zoals kerst altíjd zou moeten smaken: aromatisch, rijk maar toch licht, scherp en ook een beetje zoet, vertrouwd en toch een tikkeltje anders. Je kan ze in een wip klaarmaken: de bereiding neemt hoogstens een half uurtje in beslag. En niet onbelangrijk: iedereen lust ze.

Ik wens jullie alvast een prachtig en vooral érg lekker kerstfeest toe!

Wat heb je nodig?

Voor 4 mini-kaastaartjes

Voor de cranberry’s
150 g cranberry’s
rasp en sap van 1 mandarijn
water, evenveel als het mandarijnsap
2 el suiker
2 el grand marnier of cointreau
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl kaneel
1 steranijs

Voor de bodem
50 g boter
100 g boterwafeltjes

Voor het kaasmengsel
185 g roomkaas (type philadelphia)
rasp van 1 mandarijn
2 tl vanille-extract
3 el bloemsuiker
1 ei, gesplitst
100 ml room

Hoe ga je tewerk?

Cranberrysaus maken
  • Pin

Doe cranberry’s, mandarijnrasp en -sap, water, suiker, grand marnier, gember, kaneel en steranijs in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
Laat 4 minuten doorkoken, neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de bodem smelt je 50 g boter op een zacht vuur.

Boterwafeltjes fijn cutteren
  • Pin

Hou 2 boterwafels apart en cutter de andere fijn.
Meng er de gesmolten boter door tot je de textuur van nat zand krijgt.
Verdeel over 4 glaasjes.

Voor het kaasmengsel meng je roomkaas met mandarijnrasp, vanille-extract en bloemsuiker.
Klop het eigeel los en meng door het kaasmengsel.
Klop het eiwit stijf en spatel erdoor.
Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel er ook door.

Verdeel het kaasmengsel over de koekjesbodem.
Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
Leg de boterwafels op een rooster en zet ze 5 minuten in de oven. Ze worden nu plooibaar.
Neem uit de oven en snijd onmiddellijk in 4 driehoeken. Eens ze afgekoeld zijn, worden ze weer hard en kan je ze niet meer snijden.

Boterwafeltjes in driehoeken snijden
  • Pin

Neem de mini-kaastaartjes uit de koelkast.
Verdeel er de cranberrysaus over.
Steek er een boterwafel-driehoekje in.

Serveer de mini-kaastaartjes met cranberry.

Mini-kaastaartjes met cranberry
  • Pin

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 11 en 14 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.723 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

Venkelsoep met prei en grijze garnalen

Venkelsoep met prei en grijze garnalen

Nog een dikke maand en het is kerst... Hoog tijd dus om te beginnen nadenken over je feestmenu, zou ik zeggen! En deze venkelsoep met prei en grijze garnalen verdient alvast een plaatsje op je tafel. Elegant, licht en extra feestelijk door de afwerking met zure room...

Ijstaart met chocolade en kokos

Ijstaart met chocolade en kokos

Vandaag sluit ik het jaar hier af met een feestelijk dessert: ijstaart met chocolade en kokos. Het is een gerecht dat weinig inspanning vraagt, en dat je daarenboven makkelijk vooraf kan maken. Want ijstaart = diepvries = zeker een week op voorhand te bereiden. Als...

Een lepeltje lekkers feestmenu 2022

Een lepeltje lekkers feestmenu 2022

Ja hoor, daar zijn we weer! Tijd om in mijn overvloed aan recepten te duiken en de beste feestrecepten voor jou te selecteren in het enige echte Een lepeltje lekkers feestmenu 2022. Ik neem je graag mee door een menu vol feestinspiratie: van hapje tot gebak, van...

8 Reacties

  1. Verdeyen

    Leuk om je recepten te lezen. Waar kan ik gemberpoeder kopen? Kan het nergens vinden. Dankjewel

    Antwoord
  2. jessie

    Wauw, wat een mooie site. Ziet er allemaal super lekker uit zeg! Ik kom hier snel nog’s inspiratie opdoen 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Jessie! <3

      Antwoord
  3. Emmy

    Op het menu voor Oudejaarsavond, mooi!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Oh zalig, laat het smaken!

      Antwoord
  4. Francine

    Dag Annelies,
    Ik volg je nog niet zo lang en van de recepten heb ik nog niet veel gebakken,maar dat komt wel.
    De tekst die je er bij schrijft is heel leuk om te lezen.
    Ik wens je, en jullie fijn gezin een schitterend jaar toe met heel veel creativiteit.

    Groetjes, Francine.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Francine! Voor jullie ook! xxx

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest