Salade met burrata, vijgen en hot honey

16 november 2024 | Feestrecepten, Frisse slaatjes, Recepten, Smakelijke herfstrecepten

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de hot honey te bereiden, kan je dit in 5 minuten serveren: als dat geen voordeel is.

Salade met burrata, vijgen en hot honey-portrait
  • Pin

Iedereen kent wel de typische combinatie van burrata met tomaat en basilicum, maar ik wilde voor de feesten graag een winterse versie maken. Vijgen en munt zijn de ideale vervangers: de smaken trekken de romigheid van de burrata naar een hoger niveau. En de hot honey geeft nét genoeg pit om het geheel extra interessant te maken. Een echte smaakexplosie op je bord!

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor salade met burrata, vijgen en hot honey. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze salade met burrata, vijgen en hot honey geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Salade met burrata, vijgen en hot honey-landscape
  • Pin
Salade met burrata, vijgen en hot honey-portrait
  • Pin

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Deze salade met burrata combineert de smeuïge kaas met zoete vijgen en pittige hot honey. Erbij komen rauwe ham, munt en geroosterde pijnboompitjes. Lekker feestelijk!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoeltijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Salade, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 75 g rucola
  • 6 takjes munt alleen de blaadjes, fijngehakt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 bollen burrata
  • 100 g granaatappelpitjes
  • 30 g parmezaanse kaas schilfers
  • 6 vijgen in partjes
  • 6 sneden rauwe ham
  • 30 g pijnboompitten geroosterd

Voor de hot honey

  • 50 ml honing
  • 2 rode chilipepers steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 eetlepel appelazijn

Voor de afwerking

  • ½ rode ui gemarineerd in appelazijn (optioneel)

Instructies
 

Maak eerst de hot honey

  • Verwarm de honing met de chili op zacht vuur tot net onder het kookpunt.
  • Roer er de appelazijn door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de salade

  • Meng de rucola met de munt en maak aan met olijfolie, peper en zout. Verdeel over een serveerschaal.
  • Leg er de burrata op en strooi er de granaatappelpitten en parmezaanschilfers over.
  • Verdeel er de vijgen over en drapeer de ham ertussen.
  • Leg er de opgelegde rode ui bij als je die gebruikt, en besprenkel met hot honey.
  • Werk af met pijnboompitten.
Trefwoord burrata, chili, granaatappel, honing, maaltijdsalade, munt, sla, vijgen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik deze salade met burrata vooraf maken?

Bereid de hot honey voor, hak de munt, snijd de vijgen in partjes en rooster de pijnboompitten. Zo moet je alles alleen nog op een serveerschaal schikken. Dat klusje kan je makkelijk in 5 minuten klaren.

Kan ik deze salade met burrata in individuele porties serveren?

Persoonlijk vind ik 1 burrata per persoon te veel als voorgerecht. Je kan de burrata verdelen, maar schep hem dan bijvoorbeeld in verschillende toefjes op het bord, omdat het anders makkelijk een rommeltje wordt. Je kan ook kleine mozzarellabolletjes gebruiken om de burrata te vervangen: mooi en feestelijk!

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest