Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de hot honey te bereiden, kan je dit in 5 minuten serveren: als dat geen voordeel is.
Iedereen kent wel de typische combinatie van burrata met tomaat en basilicum, maar ik wilde voor de feesten graag een winterse versie maken. Vijgen en munt zijn de ideale vervangers: de smaken trekken de romigheid van de burrata naar een hoger niveau. En de hot honey geeft nét genoeg pit om het geheel extra interessant te maken. Een echte smaakexplosie op je bord!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over dit recept voor salade met burrata, vijgen en hot honey. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze salade met burrata, vijgen en hot honey geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Salade met burrata, vijgen en hot honey
Equipment
- kookpot
Ingrediënten
- 75 g rucola
- 6 takjes munt alleen de blaadjes, fijngehakt
- olijfolie
- peper en zout
- 2 bollen burrata
- 100 g granaatappelpitjes
- 30 g parmezaanse kaas schilfers
- 6 vijgen in partjes
- 6 sneden rauwe ham
- 30 g pijnboompitten geroosterd
Voor de hot honey
- 50 ml honing
- 2 rode chilipepers steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 eetlepel appelazijn
Voor de afwerking
- ½ rode ui gemarineerd in appelazijn (optioneel)
Instructies
Maak eerst de hot honey
- Verwarm de honing met de chili op zacht vuur tot net onder het kookpunt.
- Roer er de appelazijn door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de salade
- Meng de rucola met de munt en maak aan met olijfolie, peper en zout. Verdeel over een serveerschaal.
- Leg er de burrata op en strooi er de granaatappelpitten en parmezaanschilfers over.
- Verdeel er de vijgen over en drapeer de ham ertussen.
- Leg er de opgelegde rode ui bij als je die gebruikt, en besprenkel met hot honey.
- Werk af met pijnboompitten.
Veel gestelde vragen
Bereid de hot honey voor, hak de munt, snijd de vijgen in partjes en rooster de pijnboompitten. Zo moet je alles alleen nog op een serveerschaal schikken. Dat klusje kan je makkelijk in 5 minuten klaren.
Persoonlijk vind ik 1 burrata per persoon te veel als voorgerecht. Je kan de burrata verdelen, maar schep hem dan bijvoorbeeld in verschillende toefjes op het bord, omdat het anders makkelijk een rommeltje wordt. Je kan ook kleine mozzarellabolletjes gebruiken om de burrata te vervangen: mooi en feestelijk!
0 reacties