Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te versmaden!
Wat dit gerecht bijzonder maakt, is het samenspel van eenvoud en verfijning. De bereiding vraagt geen ingewikkelde technieken, maar zet de natuurlijke smaak van de ingrediënten op de eerste plaats. De saus combineert het complexe aroma van marsala, de aardse tonen van champignons en het fruitige contrast met de druiven. De perfecte combo van zoet en hartig.
Tips voor het bereiden van deze kip met druiven en marsala
- Koop kwalitatieve kipfilets. Kipfilets vind je in alle prijsklassen. Kies de beste kip die je je kan veroorloven. Het verschil in smaak is enorm. Koop sowieso filets waar het vel nog aan zit: dat zorgt voor een minder droog resultaat.
- Geef de kip de tijd om te bruinen. Leg je kipfilet op de velkant in de pan. Laat dan minstens 4 minuten bakken voor je hem omdraait. Hoe meer je de kip beweegt in de pan, hoe minder makkelijk hij bruin zal bakken. En dat bruine korstje is nu net zo lekker!
- Gaar de kip verder in de oven, of rechtstreeks in de saus. In het recept hieronder heb ik voorgesteld om de kip verder te garen in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je filets niet te dik zijn, kan je er echter ook voor kiezen om ze gaar te stoven in de saus. Leg ze dan bij de saus eens je de gevogeltefond hebt toegevoegd.
- Investeer in een kerntemperatuurmeter. Dit is natuurlijk niet strikt noodzakelijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Het neemt zoveel stress weg als je (grote) stukken vlees gaat bereiden. Check gewoon de temperatuur en je weet meteen wanneer het vlees gaar is. Voor kip is dat bij 70 °C in het dikste stuk.
Nog vragen over deze kip met druiven en marsala?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze kip met druiven en marsala. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kip met druiven en marsala geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Kip met druiven en marsala
Equipment
- braadpan
- Oven optioneel, zie notities
Ingrediënten
- 4 kipfilets met vel +/- 200 g per stuk
- peper en zout
- boter
Voor de saus
- 2 sjalotten fijngesneden
- 1 teentje look geperst
- 250 g kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten gesneden
- 5 takjes tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
- 2 takjes salie
- 1,5 eetlepel bloem
- 100 ml marsala
- 200 ml gevogeltefond
- 250 g druiven pitloos, zonder takjes
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel Luikse siroop
Voor de afwerking
- 10-tal blaadjes salie fijngehakt
Instructies
Bak eerst de kip
- Kruid de kipfilets aan beide zijden met peper en zout.
- Verhit een klontje boter op middelhoog vuur in een braadpan.
- Bak er de kip aan beide zijden goudbruin in aan.
- Neem uit de pan en gaar verder in de oven op 180 °C (ongeveer 10 minuten, tot de kerntemperatuur 70°C bedraagt).
Maak de saus
- Zet het vuur onder de pan lager en smelt een extra klontje boter.
- Bak er sjalot en look glazig in aan.
- Voeg de champignons, tijm en salie toe en bak tot de champignons gekleurd zijn. Voeg eventueel een extra klontje boter toe als de pan te droog wordt en de sjalotten dreigen te verbranden.
- Strooi er de bloem over en laat een tweetal minuten meebakken.
- Blus met marsala, roer de aanbaksels los en blijf roeren tot er geen klonters meer zichtbaar zijn van de bloem. Laat de marsala inkoken tot er een dikke pap overblijft in de pan.
- Voeg gevogeltefond, druiven, mosterd en Luikse siroop toe, zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de afwerking
- Leg de kip bij de saus.
- Werk af met fijngehakte salie.
- Serveer.
Notities
- Koop kwalitatieve kipfilets. Kipfilets vind je in alle prijsklassen. Kies de beste kip die je je kan permitteren. Het verschil in smaak is enorm. Koop sowieso filets waar het vel nog aan zit: dat zorgt voor een minder droog resultaat.
- Geef de kip de tijd om te bruinen. Leg je kipfilet op de velkant in de pan. Laat dan minstens 4 minuten bakken voor je hem omdraait. Hoe meer je de kip beweegt in de pan, hoe minder makkelijk hij bruin zal bakken. En dat bruine korstje is nu net zo lekker!
- Gaar de kip verder in de oven, of rechtstreeks in de saus. In het recept hieronder heb ik voorgesteld om de kip verder te garen in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je filets niet te dik zijn, kan je er echter ook voor kiezen om ze gaar te stoven in de saus. Leg ze dan bij de saus eens je de gevogeltefond hebt toegevoegd.
- Investeer in een kerntemperatuurmeter. Dit is natuurlijk niet strikt noodzakelijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Het neemt zoveel stress weg als je (grote) stukken vlees gaat bereiden. Check gewoon de temperatuur en je weet meteen wanneer het vlees gaar is. Voor kip is dat bij 70 °C in het dikste stuk.
Veel gestelde vragen
Je kan deze kip met druiven en marsala bijna volledig vooraf bereiden. Korst de kipfilets aan en leg dan apart. Maak de saus. Bewaar beiden koel tot gebruik, maar laat de kip voor het serveren zeker een half uur op kamertemperatuur komen. Gaar de kip nu verder in de oven (stap 4) of in de saus (zie notities).
Je kan ook kalkoenhaasjes gebruiken: deze hebben wel een veel kortere baktijd, dus bak ze zo goed als gaar in de pan en laat dan nog even meegaren in de saus. Ook parelhoen of fazant zijn mogelijk. Hou er rekening mee dat deze filets meestal ook veel kleiner zijn en dus een kortere baktijd vergen. Ook deze kan je gewoon aanbakken in de pan en nadien kort meegaren in de saus.
Zelf eet ik dit het liefst met een heerlijk romige aardappelpuree en gestoofd witlof. Geroosterde spruitjes, pastinaak en knolselder passen ook goed bij dit gerecht. En de klassieke aardappelkroketjes ook natuurlijk!
Dag Annelies, een heerlijk gerecht! Ik heb het vandaag klaargemaakt en het zal hier zeker nog op tafel komen. Bedankt voor het recept en de duidelijke uitleg. Groetjes, Nancy
Dat maakt mij ongelooflijk blij om te lezen! Hartelijk dank voor je berichtje en het allerbeste voor 2025 gewenst!
Voor jou en je familie ook de beste wensen voor een gelukkig 2025!
Dag Annelies, ik heb je recept vandaag gemaakt als test voor de feestdagen en het was super lekker. Eigenlijk had ik niet moeten testen, want zoals steeds kloppen de hoeveelheden en verhoudingen perfect, is het recept niet te complex en ben ik gewoon zeker dat ik het lekker zal vinden. Dankjewel voor al je moeite!
Wat fijn om te horen! Blij dat het jullie gesmaakt heeft. Hartelijk dank voor je bericht! Fijne feestdagen!