Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te versmaden!

Kip met druiven en marsala met salie en champignons, in pan
  • Pin

Wat dit gerecht bijzonder maakt, is het samenspel van eenvoud en verfijning. De bereiding vraagt geen ingewikkelde technieken, maar zet de natuurlijke smaak van de ingrediënten op de eerste plaats. De saus combineert het complexe aroma van marsala, de aardse tonen van champignons en het fruitige contrast met de druiven. De perfecte combo van zoet en hartig.

Tips voor het bereiden van deze kip met druiven en marsala

  • Koop kwalitatieve kipfilets. Kipfilets vind je in alle prijsklassen. Kies de beste kip die je je kan veroorloven. Het verschil in smaak is enorm. Koop sowieso filets waar het vel nog aan zit: dat zorgt voor een minder droog resultaat.
  • Geef de kip de tijd om te bruinen. Leg je kipfilet op de velkant in de pan. Laat dan minstens 4 minuten bakken voor je hem omdraait. Hoe meer je de kip beweegt in de pan, hoe minder makkelijk hij bruin zal bakken. En dat bruine korstje is nu net zo lekker!
  • Gaar de kip verder in de oven, of rechtstreeks in de saus. In het recept hieronder heb ik voorgesteld om de kip verder te garen in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je filets niet te dik zijn, kan je er echter ook voor kiezen om ze gaar te stoven in de saus. Leg ze dan bij de saus eens je de gevogeltefond hebt toegevoegd.
  • Investeer in een kerntemperatuurmeter. Dit is natuurlijk niet strikt noodzakelijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Het neemt zoveel stress weg als je (grote) stukken vlees gaat bereiden. Check gewoon de temperatuur en je weet meteen wanneer het vlees gaar is. Voor kip is dat bij 70 °C in het dikste stuk.
Kip met druiven en marsala close-up met salie en kastanjchampignons
  • Pin

Nog vragen over deze kip met druiven en marsala? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze kip met druiven en marsala. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze kip met druiven en marsala geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Kip met druiven en marsala met salie en champignons, in pan
  • Pin

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • braadpan
  • Oven optioneel, zie notities

Ingrediënten
  

  • 4 kipfilets met vel +/- 200 g per stuk
  • peper en zout
  • boter

Voor de saus

  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 1 teentje look geperst
  • 250 g kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten gesneden
  • 5 takjes tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 takjes salie
  • 1,5 eetlepel bloem
  • 100 ml marsala
  • 200 ml gevogeltefond
  • 250 g druiven pitloos, zonder takjes
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel Luikse siroop

Voor de afwerking

  • 10-tal blaadjes salie fijngehakt

Instructies
 

Bak eerst de kip

  • Kruid de kipfilets aan beide zijden met peper en zout.
  • Verhit een klontje boter op middelhoog vuur in een braadpan.
  • Bak er de kip aan beide zijden goudbruin in aan.
  • Neem uit de pan en gaar verder in de oven op 180 °C (ongeveer 10 minuten, tot de kerntemperatuur 70°C bedraagt).

Maak de saus

  • Zet het vuur onder de pan lager en smelt een extra klontje boter.
  • Bak er sjalot en look glazig in aan.
  • Voeg de champignons, tijm en salie toe en bak tot de champignons gekleurd zijn. Voeg eventueel een extra klontje boter toe als de pan te droog wordt en de sjalotten dreigen te verbranden.
  • Strooi er de bloem over en laat een tweetal minuten meebakken.
  • Blus met marsala, roer de aanbaksels los en blijf roeren tot er geen klonters meer zichtbaar zijn van de bloem. Laat de marsala inkoken tot er een dikke pap overblijft in de pan.
  • Voeg gevogeltefond, druiven, mosterd en Luikse siroop toe, zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Voor de afwerking

  • Leg de kip bij de saus.
  • Werk af met fijngehakte salie.
  • Serveer.

Notities

  • Koop kwalitatieve kipfilets. Kipfilets vind je in alle prijsklassen. Kies de beste kip die je je kan permitteren. Het verschil in smaak is enorm. Koop sowieso filets waar het vel nog aan zit: dat zorgt voor een minder droog resultaat.
  • Geef de kip de tijd om te bruinen. Leg je kipfilet op de velkant in de pan. Laat dan minstens 4 minuten bakken voor je hem omdraait. Hoe meer je de kip beweegt in de pan, hoe minder makkelijk hij bruin zal bakken. En dat bruine korstje is nu net zo lekker!
  • Gaar de kip verder in de oven, of rechtstreeks in de saus. In het recept hieronder heb ik voorgesteld om de kip verder te garen in de oven. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je filets niet te dik zijn, kan je er echter ook voor kiezen om ze gaar te stoven in de saus. Leg ze dan bij de saus eens je de gevogeltefond hebt toegevoegd.
  • Investeer in een kerntemperatuurmeter. Dit is natuurlijk niet strikt noodzakelijk, maar ik kan het iedereen aanraden. Het neemt zoveel stress weg als je (grote) stukken vlees gaat bereiden. Check gewoon de temperatuur en je weet meteen wanneer het vlees gaar is. Voor kip is dat bij 70 °C in het dikste stuk.
Trefwoord champignon, druiven, eenpansgerecht, feestdagen, feestrecept, kerst, kerstkoken, kerstmenu, kip, kipfilet, salie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik dit gerecht op voorhand klaarmaken?

Je kan deze kip met druiven en marsala bijna volledig vooraf bereiden. Korst de kipfilets aan en leg dan apart. Maak de saus. Bewaar beiden koel tot gebruik, maar laat de kip voor het serveren zeker een half uur op kamertemperatuur komen. Gaar de kip nu verder in de oven (stap 4) of in de saus (zie notities).

Kan ik de kip vervangen door ander gevogelte?

Je kan ook kalkoenhaasjes gebruiken: deze hebben wel een veel kortere baktijd, dus bak ze zo goed als gaar in de pan en laat dan nog even meegaren in de saus. Ook parelhoen of fazant zijn mogelijk. Hou er rekening mee dat deze filets meestal ook veel kleiner zijn en dus een kortere baktijd vergen. Ook deze kan je gewoon aanbakken in de pan en nadien kort meegaren in de saus.

Wat kan ik bij deze kip met druiven en marsala serveren?

Zelf eet ik dit het liefst met een heerlijk romige aardappelpuree en gestoofd witlof. Geroosterde spruitjes, pastinaak en knolselder passen ook goed bij dit gerecht. En de klassieke aardappelkroketjes ook natuurlijk!

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

5 Reacties

  1. Nancy Van Sevecotte

    Dag Annelies, een heerlijk gerecht! Ik heb het vandaag klaargemaakt en het zal hier zeker nog op tafel komen. Bedankt voor het recept en de duidelijke uitleg. Groetjes, Nancy

    Antwoord
    • Annelies

      Dat maakt mij ongelooflijk blij om te lezen! Hartelijk dank voor je berichtje en het allerbeste voor 2025 gewenst!

      Antwoord
      • Nancy

        Voor jou en je familie ook de beste wensen voor een gelukkig 2025!

        Antwoord
  2. Sara

    Dag Annelies, ik heb je recept vandaag gemaakt als test voor de feestdagen en het was super lekker. Eigenlijk had ik niet moeten testen, want zoals steeds kloppen de hoeveelheden en verhoudingen perfect, is het recept niet te complex en ben ik gewoon zeker dat ik het lekker zal vinden. Dankjewel voor al je moeite!

    Antwoord
    • Annelies

      Wat fijn om te horen! Blij dat het jullie gesmaakt heeft. Hartelijk dank voor je bericht! Fijne feestdagen!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest