Feestdagen staan gelijk aan veel en lekker eten. Maar zo tegen nieuwjaar, als we voor de zoveelste keer aan tafel aanschuiven voor een uitgebreid diner, heb ik er eigenlijk een beetje genoeg van. Zelfs voor een doorgewinterde foodie als ik is het soms gewoon teveel. Niet dat ik dan beslis om een maand te overleven op sapjes of enkel nog “raw” te eten. Ik zoek gewoon gerechten die wat lichter, frisser en minder copieus zijn.
En waarom niet beginnen bij het feestmenu? Het hóeft echt niet allemaal decadent te zijn. Deze witte tiramisu met plattekaas en rum is daar een goed voorbeeld van. Hij heeft al het goeie van het origineel, maar smaakt door toevoeging van plattekaas heel wat frisser. Daarnaast zorgt de witte rum voor een bijna exotische twist. Het dessert krijgt daardoor een complexe smaak mee, waarvan je niet zou vermoeden dat die is opgebouwd uit een handvol ingrediënten.
Ik werk de tiramisu hier af met wat geschaafde witte chocolade, aalbessen en munt, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt. Pistaches en granaatappelpitjes zijn ook een optie.
Ik wens jullie alvast fijne feesten en al het beste voor 2020. Tot volgend jaar!
Recept licht aangepast van leeflekker.be
Witte tiramisu met plattekaas en rum
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 3 eidooiers
- 200 g mascarpone
- 400 g volle plattekaas
- 2 el lichte zure room
- 2 eiwitten
- snuifje zout
- 150 ml witte rum
- 200 ml volle melk
Voor de afwerking
- 1 pak lange vingerkoekjes 200 g
- wittechocoladeschilfers
- enkele aalbessen
- enkele blaadjes munt
Instructies
- Klop suiker en eidooiers met de mixer tot je een witte massa bekomt.
- Klop er de mascarpone door, en mix verder tot je een gladde crème zonder klonters bekomt.
- Roer er plattekaas en zure room door.
- Klop de eiwitten met een snuifje zout stijf in een vetvrije kom en spatel door de crème.
- Meng rum en melk en schenk in een diep bord.
- Doop er de lange vingers in tot ze goed doorweekt zijn maar niet uit elkaar vallen.
- Schep een laag van het plattekaasmengsel in 6 potjes.
- Beleg met lange vingers.
- Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met plattekaas.
- Garneer met witte chocolade, aalbessen en munt, en laat minstens 2u, maar liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.
- Serveer de witte tiramisu met plattekaas en rum.
Notities
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Het lepeltje lekkers feestmenu 2018
2 jaar geleden: Het lepeltje lekkers feestmenu 2017
3 jaar geleden: Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
4 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
5 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
6 jaar geleden: Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen
0 reacties