Witte tiramisu met plattekaas en rum

28 december 2019 | Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Feestdagen staan gelijk aan veel en lekker eten. Maar zo tegen nieuwjaar, als we voor de zoveelste keer aan tafel aanschuiven voor een uitgebreid diner, heb ik er eigenlijk een beetje genoeg van. Zelfs voor een doorgewinterde foodie als ik is het soms gewoon teveel. Niet dat ik dan beslis om een maand te overleven op sapjes of enkel nog “raw” te eten. Ik zoek gewoon gerechten die wat lichter, frisser en minder copieus zijn.

Witte tiramisu met plattekaas en rum close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

En waarom niet beginnen bij het feestmenu? Het hóeft echt niet allemaal decadent te zijn. Deze witte tiramisu met plattekaas en rum is daar een goed voorbeeld van. Hij heeft al het goeie van het origineel, maar smaakt door toevoeging van plattekaas heel wat frisser. Daarnaast zorgt de witte rum voor een bijna exotische twist. Het dessert krijgt daardoor een complexe smaak mee, waarvan je niet zou vermoeden dat die is opgebouwd uit een handvol ingrediënten.

Ik werk de tiramisu hier af met wat geschaafde witte chocolade, aalbessen en munt, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt. Pistaches en granaatappelpitjes zijn ook een optie.

Ik wens jullie alvast fijne feesten en al het beste voor 2020. Tot volgend jaar!

Recept licht aangepast van leeflekker.be

Witte tiramisu met plattekaas en rum / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Witte tiramisu met plattekaas en rum

Deze witte tiramisu met plattekaas en rum is lichter en frisser dan het origineel, maar minstens even lekker. Snel en makkelijk: het perfecte feestdessert.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g suiker
  • 3 eidooiers
  • 200 g mascarpone
  • 400 g volle plattekaas
  • 2 el lichte zure room
  • 2 eiwitten
  • snuifje zout
  • 150 ml witte rum
  • 200 ml volle melk

Voor de afwerking

  • 1 pak lange vingerkoekjes 200 g
  • wittechocoladeschilfers
  • enkele aalbessen
  • enkele blaadjes munt

Instructies
 

  • Klop suiker en eidooiers met de mixer tot je een witte massa bekomt.
    Plattekaas, zure room, eieren, witte chocolade, munt en aalbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Klop er de mascarpone door, en mix verder tot je een gladde crème zonder klonters bekomt.
  • Roer er plattekaas en zure room door.
  • Klop de eiwitten met een snuifje zout stijf in een vetvrije kom en spatel door de crème.
  • Meng rum en melk en schenk in een diep bord.
  • Doop er de lange vingers in tot ze goed doorweekt zijn maar niet uit elkaar vallen.
  • Schep een laag van het plattekaasmengsel in 6 potjes.
  • Beleg met lange vingers.
  • Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn en eindig met plattekaas.
  • Garneer met witte chocolade, aalbessen en munt, en laat minstens 2u, maar liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.
  • Serveer de witte tiramisu met plattekaas en rum.
    Witte tiramisu met plattekaas en rum close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Notities

Voorbereiden: dit dessert kan je volledig vooraf bereiden.
Trefwoord feestrecept, kerstkoken, kwark, plattekaas, rum, witte chocolade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Het lepeltje lekkers feestmenu 2018
2 jaar geleden: Het lepeltje lekkers feestmenu 2017
3 jaar geleden: Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
4 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
5 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
6 jaar geleden: Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen

    • Pin
  • Kerstboom met pakjes / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest