Dit jaar was ik een heel jaar lang Foodies Friend van Foodies Magazine. Ik vond het een hele eer om maar liefst drie keer in het magazine te verschijnen met een eigen recept. In het kerstnummer zette ik de kroon op het werk met dit hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa.
Dit hapje is alweer een echte aanwinst voor je feestmenu. Het is verrassend en toch herkenbaar, hartig maar toch voldoende fris, makkelijk maar ook origineel. Daarenboven zorgen de kleuren van de sinaasappelsalsa voor een instant kerstsfeer.
Ik hou zelf niet van al te zware starters als je weet dat je nog een heel menu voorgeschoteld krijgt. Dat is ook de reden dat ik hier voor filodeeg, en niet voor het veel machtiger bladerdeeg, heb gekozen. Om de flapjes te maken, moet je even het stappenplan in het recept volgen, maar met de bijhorende foto’s gaat dat zeker lukken. En eens je er eentje gevouwen hebt, heb je de techniek wel beet.
Hoe maak je dit hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa?
Eerst en vooral gaan we het witlof karamelliseren. Snijd het in stukjes en stoof op zacht vuur een klein half uurtje aan. Op dat moment zal al het vocht verdampt zijn en het witlof bruin kleuren. Kruid het goed bij met peper, zout en nootmuskaat, en laat tot gebruik afkoelen.
Snijd nu het filodeeg in lange repen en kwast ze goed in met gesmolten boter. Leg onderaan rechts op elke strook wat gestoofd witlof, een stukje brie en een lepeltje gehakte noten. Vouw het filodeeg nu naar de linkerrand, zodat er een driehoek ontstaat. Vouw de driehoek nu naar boven (over de kortste zijde) en dan weer over de lange zijde, dit keer naar rechts. Ga zo verder tot al het deeg opgebruikt is.
Leg de flappen met de naad naar onder naast elkaar op een bakplaat. Kwast ze nogmaals in met gesmolten boter, strooi er wat sesamzaad over en bestuif met poedersuiker. Nu kan je de witlofflappen bakken tot ze goudbruin en krokant zijn.
Intussen maak je de sinaasappelsalsa. Snijd daarvoor de partjes tussen de vliesjes uit (peler à vif) en meng met blokjes appel, granaatappelpitten, korianderpoeder, honing en appelazijn. Serveer deze frisse salsa bij het hapje met witlof.
Tips voor het bereiden van dit hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa
- Stoof het witlof lang genoeg. Bedoeling is dat het licht gaat karamelliseren. Belangrijk is ook dat al het vocht uit de groente verdampt is, anders krijg je straks geen krokante flappen.
- Neem het filodeeg pas uit de verpakking als je het gaat gebruiken. Filodeeg heeft de neiging om zeer snel uit te drogen. Probleem is dat het dan scheurt en nog moeilijk hanteerbaar is. Laat het dus in de verpakking tot je klaar bent om het te verwerken. Kwast het dan ook zo snel mogelijk in met boter, alweer om uitdrogen te voorkomen. Restjes filodeeg kan je in een goed afgesloten verpakking bewaren in de koelkast of diepvries.
- Volg het stappenplan om de driehoekjes te maken. Ik heb hieronder in de receptenkaart zo goed mogelijk proberen uitleggen hoe je de flappen maakt, met foto’s van elke stap erbij. Als je deze volgt, kan het niet mislukken.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit hapje met witlof geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Recept verscheen eerst in Foodies Magazine
Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa
Equipment
- kookpot
- kwast
- Oven
Ingrediënten
Voor het witlof
- 3 stronken witlof
- 1 klontje boter
- peper en zout
- nootmuskaat
Voor de flappen
- 100 g brie
- 20 g walnootpitten
- 2 vellen filodeeg
- 30 g boter
- 1 tl poedersuiker
- 1 el sesamzaad wit & zwart
Voor de sinaasappelsalsa
- 1 sinaasappel
- 1 kleine appel
- 50 g granaatappelpitjes
- 1/8 tl korianderpoeder
- 1 tl appelazijn
- 1 tl honing
Instructies
Voor het witlof
- Verwijder de harde kern uit het witlof en snijd in stukjes.
- Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem en laat bruinen. Voeg het witlof toe en bak even aan tot licht gekleurd.
- Zet het vuur lager, kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat in 20 à 25 minuten licht karamelliseren.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Voor de flappen
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
- Snijd de brie in 10 plakjes en hak de walnoten fijn. Snijd de vellen filodeeg elk in 5 repen van +/- 10 cm breed.
- Smelt 30 g boter en kwast het deeg ermee in.
- Schep rechts onderaan elke reep filodeeg een theelepel witlof. Leg daarop een plakje brie en strooi er wat walnoten over.
- Neem nu de rechterhoek en vouw die naar de linkerrand, zodat er een driehoek ontstaat.
- Vouw nu naar boven over de bovenrand. Vouw de driehoek nu over de lange zijde, zodat de vulling ingepakt zit.
- Ga zo door tot het einde van het deeg. Herhaal met de andere repen.
- Leg de witlofflappen op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast de bovenzijde in met de rest van de boter. Zeef er wat poedersuiker over en strooi er het sesamzaad op.
- Bak in 15 minuten goudbruin in de oven.
Voor de sinaasappelsalsa
- Snijd boven- en onderzijde van de sinaasappel en snijd er met een scherp mes ook de schil en het witte gedeelte af. Snijd nu de partjes tussen de velletjes uit.
- Snijd de partjes in stukjes en pers er het sap bij.
- Snijd de appel in fijne blokjes en voeg samen met granaatappel, korianderpoeder, appelazijn en honing toe aan de sinaasappel. Schep om.
Om te serveren
- Schik de witlofflappen op een schaal.
- Geef er de sinaasappelsalsa bij.
Notities
- Stoof het witlof lang genoeg. Bedoeling is dat het licht gaat karamelliseren. Belangrijk is ook dat al het vocht uit de groente verdampt is, anders krijg je straks geen krokante flappen.
- Neem het filodeeg pas uit de verpakking als je het gaat gebruiken. Filodeeg heeft de neiging om zeer snel uit te drogen. Probleem is dat het dan scheurt en nog moeilijk hanteerbaar is. Laat het dus in de verpakking tot je klaar bent om het te verwerken. Kwast het dan ook zo snel mogelijk in met boter alweer om uitdrogen te voorkomen. restjes filodeeg kan je goed afgesloten bewaren in de koelkast of diepvries.
- Volg het stappenplan om de driehoekjes te maken. Ik heb hierboven in de receptenkaart zo goed mogelijk proberen uitleggen hoe je de flappen maakt, met foto’s van elke stap erbij. Als je deze volgt, kan het niet mislukken.
Veel gestelde vragen
Je kan dit helemaal vooraf bereiden. Warm ze voor het serveren nog 10 minuten op in een oven van 180 °C.
Dat kan. Hou er dan rekening mee dat het resultaat zwaarder zal zijn en ook een langere baktijd zal hebben (+/- 25 minuten). Om de flappen te maken, kan je dan best vierkantjes uit het bladerdeeg snijden. Leg die met de punt naar onder voor jou. Leg op het bovenste stuk de vulling, en vouw de onderste punt erover. Druk de randjes goed dicht met behulp van een vork. Kwast de bovenzijde in met losgeklopt ei.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus
2 jaar geleden: Thaise tonijntartaar met mango
4 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
5 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
6 jaar geleden: Zoete aardappelhummus
7 jaar geleden: Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham
8 jaar geleden: Pitabroodjes met halloumi en appeltzatziki
0 reacties