Als het licht schaarser wordt, het weer somberder en de dagen killer, verlang ik eens te meer naar huiselijke warmte. De kaarsjes worden uit de kast gehaald, het haardvuur gaat aan en we zitten gezellig samen met een dekentje in de zetel. Thuis kiezen we voor comfort food of stoofpotjes die het huis vullen met de heerlijkste aroma’s. En – eerlijk is eerlijk – ik begin stiekem al een beetje aan de feestdagen te denken. En zo bedacht ik deze komkommersoep met gerookte forel als feestelijk voorgerecht.
Ik weet het, het is nog érg vroeg. November is nog niet gestart en zelfs de Sint kunnen we in de verste verte nog niet dichterbij zien sluipen. Ik denk ook nog niet aan feestversiering, kerstliedjes of cadeau-shoppen. Maar de feestgerechten, die spoken wel al door mijn hoofd. Ik hoop dit jaar uitgebreid de tijd te vinden om jullie te verwennen met heerlijke feestrecepten in echt “lepeltje lekkers-stijl”: verrassend lekker, maar ook verrassend snel. En deze komkommersoep past perfect in die filosofie.
De laatste komkommers uit mijn ouders’ tuin vinden nog steeds de weg naar mijn keuken. Dikwijls is de textuur niet meer helemaal top, maar voor warme bereidingen zijn ze geweldig. Dit eenvoudig soepje wordt afgewerkt met gerookte forel, dille en zeekraal, voor nét dat tikkeltje meer. Als je de garnering dan in een mooi boogje schikt op de zijkant van de soep, heb je meteen een elegant voorafje.
Je hoeft trouwens niet tot de kerst te wachten om dit uit te proberen. Dek dit weekend de tafel mooi, aperitief met wat lekkere olijfjes en een artisanaal kaasje, en serveer dit lichte soepje: je waant je de koning te rijk.
Komkommersoep met gerookte forel
Equipment
- Soepkom
- zeef of passe-vite
Ingrediënten
- olijfolie
- 2 uien grof gehakt
- 3 stengels witte selder grof gehakt
- 2 laurierblaadjes
- 10 takjes tijm
- 2,5 komkommers zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
- 1 aardappel geschild en grof gesneden
- 1 l groentebouillon
- 2 dl lichte room
- peper en zout
Voor de afwerking
- 125 g gerookte forel
- 100 g zeekraal
- 1 bosje dille
- 1/2 komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd
- 50 ml lichte room
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een soepkom.
- Stoof er ui, selder, tijm en laurier in aan tot glazig.
- Voeg de komkommerstukjes toe en bak mee tot ze allemaal wat warmte gekregen hebben.
- Voeg de aardappel en bouillon toe.
- Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Trek intussen de gerookte forel in stukjes.
- Maak de zeekraal schoon: verwijder eventuele harde of bruine stukjes.
- Doe in een vergiet en giet er traag 1 l kokend water over.
- Spoel meteen met koud water.
- Trek de dille in stukjes.
- Snijd de halve komkommer in fijne juliennereepjes.
- Verwijder tijm en laurier uit de soep.
- Mix de soep glad.
- Zeef en roer er de room door.
- Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Verdeel over kommetjes.
- Garneer met de forel, zeekraal, dille en komkommer.
- Lepel er wat room bij.
- Serveer de komkommersoep met gerookte forel.
Lijkt me een beetje zonde om de schil van de komkommer te verwijderen…? Kleur, smaak en vezels gaan verloren.
Dat is in dit geval inderdaad misschien niet nodig. Ik deed het eerder uit gewoonte (van als we hem rauw eten).
Prachtig !!!
Bedankt Heidi! <3