Vandaag sluit ik het jaar hier af met een feestelijk dessert: ijstaart met chocolade en kokos. Het is een gerecht dat weinig inspanning vraagt, en dat je daarenboven makkelijk vooraf kan maken. Want ijstaart = diepvries = zeker een week op voorhand te bereiden. Als dat geen voordeel is!
Het is alweer een druk jaar geweest, met fijne projecten en leuke herinneringen om op terug te kijken. Ik weet dat het hier de laatste maanden wat stil was qua nieuwe recepten, maar ik heb nu al zin om er in 2023 weer volop voor te gaan. Er zitten zelfs al wat ideetjes klaar om uitgewerkt te worden.
Ik wens jullie alvast een feestelijk eindejaar, en voor het nieuwe jaar veel geluk, een goede gezondheid en mooie momenten om te delen met al wie je lief is. En veel lekker eten, natuurlijk!
Hoe maak je deze ijstaart met chocolade en kokos?
Dit recept is even eenvoudig als geniaal. We starten met het verkruimelen van kokosrotsjes samen met enkele eetlepels gemalen kokos. Dat doe ik snel in de keukenmachine. Klop dan een halve liter volle room op, en spatel er de kokoskruimels door. Hiermee is de eerste laag van de ijstaart al klaar.
Voor de middelste laag gaan we aan de slag met chocolade. Laat op zacht vuur (of als je op zeker wilt spelen: au bain-marie) smelten samen met enkele eetlepels sterke koffie. Laat nadien afkoelen tot kamertemperatuur en roer er de eidooiers door. Klop het eiwit stijf met een snuifje zout, en spatel door het chocolademengsel.
En dat is het! Meer koken komt er niet aan te pas! Schep nu de helft van het roommengsel in een met plasticfolie beklede cakevorm, verdeel er dan de chocolade over, en schep er dan de rest van het roommengsel op. Dek af met extra plasticfolie en laat een paar uur opstijven in de diepvries.
Tips voor het bereiden van deze ijstaart met chocolade en kokos
- Klop de room niet te stijf. Hoe er rekening mee dat je er nadien nog de kokos moet door mengen. Als de room al heel hard is opgeklopt, kan het mengsel gaan schiften.
- Bekleed de vorm met een lang stuk plasticfolie. Dit zal straks het ontvormen vergemakkelijken. Geloof mij, ik spreek uit ervaring.
- Neem de ijstaart 30 minuten voor je gaat serveren uit de diepvries. Zo heeft die de tijd om smeuïger te worden, en zal je hem ook makkelijker uit de vorm krijgen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze ijstaart met chocolade en kokos geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Ijstaart met chocolade en kokos
Equipment
- keukenmachine
- mixer
- bakvorm
Ingrediënten
- 250 g kokosrotsjes
- 3 el kokos
- 500 ml volle room min. 33% vetgehalte
- 200 g donkere chocolade
- 3 el sterke koffie
- 4 eieren
- 1 snuifje zout
Om af te werken
- chocolade koffiebonen
- geraspte kokos kort geroosterd in de pan
- suikerversiering en/of mini meringues
- poedersuiker
Instructies
- Maal de kokosrotsjes & kokos samen fijn in de keukenmachine.
- Klop de room lobbig op en meng met de kokoskruimels.
- Smelt de chocolade op zacht vuur of au bain-marie met de koffie.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er dan 1 voor 1 de eidooiers door.
- Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en spatel door de chocoladecrème.
- Bekleed een cakevorm met plasticfolie.
- Spatel de helft van het roommengsel op de bodem.
- Schep daarop het chocolademengsel.
- Spatel er de rest van het roommengsel op.
- Dek de vorm af en bewaar in de diepvries tot een half uur voor het opdienen.
- Ontvorm de ijstaart en garneer naar keuze met chocolade koffiebonen, geraspte kokos, suikerversiering, meringue en poedersuiker.
- Serveer
Notities
- Klop de room niet te stijf. Hoe er rekening mee dat je er nadien nog de kokos moet door mengen. Als de room al heel hard is opgeklopt, kan het mengsel gaan schiften.
- Bekleed de vorm met een lang stuk plasticfolie. Dit zal straks het ontvormen vergemakkelijken. Geloof mij, ik spreek uit ervaring.
- Neem de ijstaart 30 minuten voor je gaat serveren uit de diepvries. Zo heeft die de tijd om smeuïger te worden, en zal je hem ook makkelijker uit de vorm krijgen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Kokosijs met gegrilde ananas en limoensiroop
2 jaar geleden: Snel dessert met chocolade en koffie
3 jaar geleden: Witte tiramisu met plattekaas en rum
6 jaar geleden: Griekse gehaktballetjes met yoghurtdip
7 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
8 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
9 jaar geleden: Frisse noedelsalade met (kerst)kalkoen
Deze ijstaart met chocolade en kokos heeft echt de perfecte kerstuitstraling. Ik maakte hem in december voor de hele familie en iedereen vond de combinatie van pure chocolade, koffiesmaak en kokos heerlijk. Zeer interessante combinatie van ingrediënten!
Heel blij om dat te horen, bedankt voor je reactie! Het doet mij heel veel plezier dat de ijstaart in jullie smaak viel. Beste wensen voor 2023!