Deze Thaise tonijntartaar met mango is voor mij het ideale voorgerecht: fris, beetje exotisch en licht. Het kost je daarenboven weinig bereidingstijd en kan zo goed als volledig vooraf klaargemaakt worden. Met andere woorden: het soort recept dat je graag achter de hand houdt voor als je onverwacht bezoek krijgt, of voor als je ook nog een hoofd- en nagerecht op tafel moet zien te krijgen.
Ik ben zelf een vurige voorstander van lichte voorgerechten. Hoezeer ik ook hou van room & boter, met de feestdagen beperk ik ze liever tot één gerecht. Wij houden hier nogal van uitgebreid tafelen, met een keur aan zelfgemaakte hapjes, een originele starter, verrassende soep, een mooi hoofdgerecht en fris dessert, gevolgd door koffie met ons familierecept voor petitbeurretaart erbovenop. Het spreekt voor zich dat je dan wat rekening moet houden met de porties én de ingrediënten van wat je serveert.
Roomsauzen, een overdosis aan brood of gegratineerde gerechten zijn dus uit den boze bij de start van het feestmaal. Liefst kies ik voor een licht gerecht dat de smaak wakker schudt. En deze Thaise tonijntartaar is daarbij mijn favoriete partner in crime.
*Zie ook de tips over wat je vooraf kan voorbereiden onderaan het recept.
Thaise tonijntartaar met mango
Ingrediënten
- 2 tonijnsteaks elk zo'n 150 g, bij voorkeur duurzame tonijn met MSC label
- 1 rijpe mango geschild
- 4 mini-komkommers gewassen
- 4 lente-uien schoongemaakt
- 1 rijpe avocado geschild en pit verwijderd
- 1/2 limoen alleen het sap
- 1 cm verse gember
- 1/2 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
- 1 bos koriander
- 5 takjes munt alleen de blaadjes
- 2 theelepel sesamzaad ik nam een mix van wit & zwart sesamzaad
- 1 theelepel fleur de sel
Voor de dressing
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 theelepel rietsuiker
- 1 limoen alleen het sap
- 1/2 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
Om te serveren
- preischeuten of radijsscheuten, of wakame (zeewiersalade)
- stokbrood geroosterd
Instructies
- Snijd de tonijnsteaks, mango en komkommer in gelijke blokjes en de lente-ui in ringetjes. Meng met een lepel.
- Snijd de avocado in blokjes, schep om met het limoensap en meng met de tonijn. Rasp er de gember bij.
- Hak chilipeper, koriander en munt fijn (hou eventueel enkel blaadjes apart voor de garnering) en roer samen met sesamzaad en fleur de sel door de tartaar.
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Hou je niet van scherp, laat de chilipeper dan weg.
- Verdeel de tonijntartaar over 4 borden in serveerringen. Druk lichtjes aan en verwijder de ringen.
- Garneer met de scheuten of wakame en achtergehouden korianderblaadjes.
- Sprenkel er op het einde de dressing over.
- Serveer de Thaise tonijntartaar met mango met geroosterd stokbrood.
Notities
Een lepeltje terug in de tijd
2 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
3 jaar geleden: Parelcouscous met scampi en mango
4 jaar geleden: Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
5 jaar geleden: Cijferkoekjes
6 jaar geleden: Zweedse balletjes met veenbessen en puree
Hoe groot is de ring die je hebt gebruikt?
Dat zal ongeveer 10 cm zijn.
Dat ziet er goed uit! Voor hoeveel persoon is dit gericht en de genoemde ingrediënten?
Dag Caroline, dit is voldoende voor 4 personen. Laat het smaken!
Ziet er opnieuw heerlijk uit: dat Zoute van sojasaus en zoete van mango geeft allicht een mooie smaak.
Inderdaad, dat combineert perfect (al zeg ik het zelf). ?