Thaise tonijntartaar met mango

30 november 2019 | Aziatisch, Feestrecepten, Gezond, Home thema, Recepten, Snel klaar

Deze Thaise tonijntartaar met mango is voor mij het ideale voorgerecht: fris, beetje exotisch en licht. Het kost je daarenboven weinig bereidingstijd en kan zo goed als volledig vooraf klaargemaakt worden. Met andere woorden: het soort recept dat je graag achter de hand houdt voor als je onverwacht bezoek krijgt, of voor als je ook nog een hoofd- en nagerecht op tafel moet zien te krijgen.

Thaise tonijntartaar met mango / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Thaise tonijntartaar met mango

Ik ben zelf een vurige voorstander van lichte voorgerechten. Hoezeer ik ook hou van room & boter, met de feestdagen beperk ik ze liever tot één gerecht. Wij houden hier nogal van uitgebreid tafelen, met een keur aan zelfgemaakte hapjes, een originele starter, verrassende soep, een mooi hoofdgerecht en fris dessert, gevolgd door koffie met ons familierecept voor petitbeurretaart erbovenop. Het spreekt voor zich dat je dan wat rekening moet houden met de porties én de ingrediënten van wat je serveert.

Roomsauzen, een overdosis aan brood of gegratineerde gerechten zijn dus uit den boze bij de start van het feestmaal. Liefst kies ik voor een licht gerecht dat de smaak wakker schudt. En deze Thaise tonijntartaar is daarbij mijn favoriete partner in crime.

*Zie ook de tips over wat je vooraf kan voorbereiden onderaan het recept.

Thaise tonijntartaar met mango / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Thaise tonijntartaar met mango

Deze Thaise tonijntartaar met mango is het ideale voorgerecht: fris, licht en snel klaar. Hij kan daarenboven vooraf voorbereid worden.
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 tonijnsteaks elk zo'n 150 g, bij voorkeur duurzame tonijn met MSC label
  • 1 rijpe mango geschild
  • 4 mini-komkommers gewassen
  • 4 lente-uien schoongemaakt
  • 1 rijpe avocado geschild en pit verwijderd
  • 1/2 limoen alleen het sap
  • 1 cm verse gember
  • 1/2 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
  • 1 bos koriander
  • 5 takjes munt alleen de blaadjes
  • 2 theelepel sesamzaad ik nam een mix van wit & zwart sesamzaad
  • 1 theelepel fleur de sel

Voor de dressing

  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepel rietsuiker
  • 1 limoen alleen het sap
  • 1/2 rode chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd

Om te serveren

  • preischeuten of radijsscheuten, of wakame (zeewiersalade)
  • stokbrood geroosterd

Instructies
 

  • Snijd de tonijnsteaks, mango en komkommer in gelijke blokjes en de lente-ui in ringetjes. Meng met een lepel.
    Ingrediënten Thaise tonijntartaar / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snijd de avocado in blokjes, schep om met het limoensap en meng met de tonijn. Rasp er de gember bij.
  • Hak chilipeper, koriander en munt fijn (hou eventueel enkel blaadjes apart voor de garnering) en roer samen met sesamzaad en fleur de sel door de tartaar.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Hou je niet van scherp, laat de chilipeper dan weg.
    Dressing maken / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Verdeel de tonijntartaar over 4 borden in serveerringen. Druk lichtjes aan en verwijder de ringen.
  • Garneer met de scheuten of wakame en achtergehouden korianderblaadjes.
  • Sprenkel er op het einde de dressing over.
  • Serveer de Thaise tonijntartaar met mango met geroosterd stokbrood.
    Thaise tonijntartaar / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Notities

Voorbereiden: maak de tartaar en dressing vooraf. Hou de met limoen omgeschepte avocado wel apart van de andere ingrediënten, want anders “gaart” het zuur van de limoen de tonijn, en dat geeft een heel andere textuur.
Trefwoord feestrecept, koriander, limoen, mango, tartaar, tonijn
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

2 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
3 jaar geleden: Parelcouscous met scampi en mango
4 jaar geleden: Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
5 jaar geleden: Cijferkoekjes
6 jaar geleden: Zweedse balletjes met veenbessen en puree

  • Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Parelcouscous met scampi en mango / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

6 Reacties

  1. Simone

    Hoe groot is de ring die je hebt gebruikt?

    Antwoord
  2. Caroline

    Dat ziet er goed uit! Voor hoeveel persoon is dit gericht en de genoemde ingrediënten?

    Antwoord
  3. Sandrine Christiaens

    Ziet er opnieuw heerlijk uit: dat Zoute van sojasaus en zoete van mango geeft allicht een mooie smaak.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest