Taart met veenbessen en sinaasappel

9 december 2023 | Feestrecepten, Gezellig bakken, Recepten

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen, enkele takjes rozemarijn en wat sterren uit koekdeeg, en je kerstfeest kan niet meer stuk!

Taart met veenbessen en sinaasappel
  • Pin

Ik werk hier met een sinaasappelvariant van “lemon posset”. Dat is een Brits toetje waarbij room gekookt wordt met suiker, en waaraan dan citrussap toegevoegd wordt. Door een chemische reactie wordt de room dik en smeuïg. Ik gebruikte hetzelfde principe al eens voor mijn romige citroentaart. Hier voeg ik wel wat gelatine toe om de binding te helpen, maar de romige textuur van het klassieke reept blijft behouden.

Taart met veenbessen en sinaasappel closeup
  • Pin

De bereiding van deze taart is vrij makkelijk. Het meest bewerkelijke gedeelte is de bodem. Ben je geen bakker, dan kan je deze ook vervangen door een mengsel van koekkruimels. Meer info daarover vind je in de veelgestelde vragen onder de receptenkaart.

Tips voor het bereiden van deze taart met veenbessen en sinaasappel

  • Werk met koude boter. Om het deeg mooi van textuur te houden, is het belangrijk dat de bodem goed gekoeld is en weinig bewerkt wordt. Gebruik koude boter recht uit de koelkast en mix zo kort mogelijk. Zo krijg je straks een heerlijk brosse textuur.
  • Koel het deeg goed. In het recept wordt het deeg twee keer gekoeld: één keer na het mengen en één keer na het bekleden van de taartvorm. De eerste keer zorgt dit ervoor dat je het makkelijker kan uitrollen, de tweede keer voorkomt dit dat het gaat krimpen als je het bakt.
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Als je de gewenste dikte heb, trek je er 1 bakpapier af, keer je het deeg om in de vorm en trek je er dan het andere vel bakpapier af. Duw het deeg nu goed aan in de hoekjes en tegen de randen.
  • Gebruik verse veenbessen. We willen een vrij dikke compote op de bodem, zodat deze niet mengt met de roomlaag. Gebruik daarvoor best verse veenbessen, en laat ze een twintigtal minuutjes inkoken om goed in te dikken.
  • Bak koekjes in stervorm van de restjes deeg. Heb je nog wat deeg over? Rol het uit en steek er sterren uit. Bak ze 15 minuten in een oven van 200 °C tot ze goudbruin zijn, en gebruik om je taart te versieren.
Taart met veenbessen en sinaasappel op donkere schaal
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze taart met veenbessen en sinaasappel geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met Campina

Taart met veenbessen en sinaasappel
  • Pin

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel is fris en kruidig, door de toevoeging van gember en kaneel. Perfect voor kerst!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Bak- en rusttijd 4 uur 55 minuten
Totale tijd 5 uur 25 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Amerikaans, Belgisch, Brits
Porties 8 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • bakpapier
  • bakbonen of een andere steunvulling zoals droge rijst of linzen
  • ronde taartvorm 26 cm diameter
  • 2 kookpotten

Ingrediënten
  

  • bakspray

Voor de bodem

  • 100 g rietsuiker
  • 125 g boter koud
  • 1 ei
  • 200 g patisseriebloem of tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1/4 theelepel fijn zeezout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1 sinaasappel bio alleen de zeste

Voor de cranberrycompote

  • 1 blaadje gelatine 1,6 g
  • 250 g verse veenbessen
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 sinaasappel alleen het sap

Voor de roomlaag

  • 3 blaadjes gelatine 4,8 g (blaadjes van 1,6 g per stuk)
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • 40 g kristalsuiker
  • 250 ml versgeperst sinaasappelsap van +/- 2 sinaasappels

Voor de afwerking

  • gesuikerde cranberry's
  • verse veenbessen
  • enkele takjes rozemarijn
  • witte chocolade callets of mini meringues
  • koekjes in stervorm zie tips

Instructies
 

Maak eerst de bodem

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor.
  • Laat draaien tot zich een bal vormt.
  • Duw tot een platte schijf, verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Vet een ronde bakvorm in met bakspray.
  • Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot +/- 0,5 cm dik.
  • Bekleed de vorm met het deeg (zonder bakpapier) en prik een paar keer in met een vork. Laat 30 minuten rusten in de diepvries.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  • Leg een bakpapier op het deeg en vul met bakbonen.
  • Bak de bodem 25 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en bak nog 10 minuten tot hij goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Maak intussen de cranberrycompote

  • Week intussen de gelatine in koud water.
  • Breng de cranberry's met suiker en sinaasappelsap aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot goed ingedikt.
  • Neem van het vuur. Laat de gelatine even uitlekken en roer dan door de warme compote.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schep op de bodem en koel tot gebruik.

Voor de roomlaag

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Verhit room en suiker op matig vuur, en roer regelmatig tot de suiker opgelost is.
  • Breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Roer ook nu regelmatig, zodat de room zeker niet aanbakt.
  • Neem van het vuur en los er de uitgelekte gelatine al roerend in op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer er het sinaasappelsap door.
  • Giet de room voorzichtig op de cranberrycompote.
  • Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven.

Voor de afwerking

  • Garneer de taart met cranberry's, rozemarijn, witte chocolade en ev. koekjes in stervorm.
  • Serveer.

Notities

  • Werk met koude boter. Om het deeg mooi van textuur te houden, is het belangrijk dat de bodem goed gekoeld is en weinig bewerkt wordt. Gebruik koude boter recht uit de koelkast en mix zo kort mogelijk. Zo krijg je straks een heerlijk brosse textuur.
  • Koel het deeg goed. In het recept wordt het deeg twee keer gekoeld: één keer na het mengen en één keer na het bekleden van de taartvorm. De eerste keer zorgt dit ervoor dat je het makkelijker kan uitrollen, de tweede keer voorkomt dit dat het gaat krimpen als je het bakt.
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Als je de gewenste dikte heb, trek je er 1 bakpapier af, keer je het deeg om in de vorm en trek je er dan het andere vel bakpapier af. Duw het deeg nu goed aan in de hoekjes en tegen de randen.
  • Gebruik verse veenbessen. We willen een vrij dikke compote op de bodem, zodat deze niet mengt met de roomlaag. Gebruik daarvoor best verse veenbessen, en laat ze een twintigtal minuutjes inkoken om goed in te dikken.
  • Bak koekjes in stervorm van de restjes deeg. Heb je nog wat deeg over? Rol het uit en steek er sterren uit. Bak ze 15 minuten in een oven van 200 °C tot ze goudbruin zijn, en gebruik om je taart te versieren.
Trefwoord cranberry’s, gember, kaneel, kerst, kerstkoken, room, sinaasappel, slagroom, taart, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik deze taart ook zonder bakken (no-bake) maken?

Je kan ook kiezen voor een bodem van koekkruimels, zo moet je hem helemaal niet bakken. Daarvoor maal je +/- 250 g speculaas fijn met 125 g gesmolten boter. Duw in de vorm en laat goed opstijven in de koelkast.

Kan ik de cranberrycompote vervangen?

Je kan ook kant-en-klare confituur gebruiken. Kies dan wel voor een vrij vaste variant, want anders zal deze zich mengen met de room. Kies bijvoorbeeld voor frambozen- of viervruchtenconfituur.

Kan ik deze taart op voorhand maken?

Ja, dit recept biedt veel mogelijkheden om voor te bereiden. Je kan bijvoorbeeld het deeg op voorhand maken en tot gebruik in de koelkast of vriezer bewaren. Je kan de bodem ook al volledig afbakken en dan goed verpakt en volledig vochtvrij tot 3 dagen op kamertemperatuur bewaren. De cranberrycompote kan je ook makkelijk 2 dagen op voorhand maken.
De taart zelf kan je ook een dag van tevoren maken. Voeg de decoratie liever op het laatste moment toe, om te vermijden dat de koekjes zacht worden.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.750 andere abonnees

Nog enkele feestrecepten

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest