Feestglaasje met gerookte sprot

11 november 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Met het vallen van de bladeren en het korter worden van de dagen groeit er een onrust in mij. Ik loop geconcentreerd door de stad en speur de etalages af. Ik krijg een acute interesse in tuincentra en webwinkels. En de avonden spendeer ik met mijn neus in de boeken… de kookboeken wel te verstaan. Van zodra het uur op “winter” staat, begin ik stilletjes te verlangen naar de feestdagen.

Ik weet wel dat het vroeg is, té vroeg zullen sommigen zeggen, maar kerst is voor mij een magisch feest. En het wegdromen en uitkijken helpt om in deze tijd van het jaar de kleurloosheid van de hemel, of de wazige mist van de motregen te vergeten. Om te denken aan warme kleuren, zachtverlichte kerstbomen en rijkgevulde tafels. Aan de geuren van kruidnagel, kaneel en piment. En aan gezellige avonden voor het haardvuur, met een glaasje rode wijn en wat lekkers op tafel.

Een tijdje geleden vroeg ik via mijn Facebookpagina welke gerechten of tips & tricks jullie met de feestdagen in het vooruitzicht hier graag zien verschijnen. En één van de meest voorkomende antwoorden was “feesthapjes”. In ware “Lepeltje lekkers”-stijl kies ik natuurlijk niet voor gecompliceerde bereidingen. Neen, we gaan voor eenvoudig te bereiden hapjes, maar dan wel met genoeg wow-factor om bij je gasten een glimlach op het gezicht te toveren.


Het toeval wil dat ik onlangs een verrassingspakket van Spar mocht ontvangen. En daarin vond ik meteen de inspiratie voor mijn eerste hapje: een feestglaasje met gerookte sprot en mierikswortel. Je maakt eerst een eenvoudige tartaar van gerookte sprot met frisse smaakmakers, roert dan een sausje van kant-en-klare kruidenkaas, room en mierikswortel, en door het geheel te serveren in een glaasje en af te werken met een appelkapper, krijg je meteen een elegante tapa.

Zo’n feestglaasje met gerookte sprot en mierikswortel past perfect in het kerstmenu: volledig vooraf in een handomdraai te bereiden, voordelig maar spectaculair van uitzicht. Dat het maar snel december is…

Welk soort gerechten, welke tips & tricks wil je met de feestdagen in het vooruitzicht graag op Een lepeltje lekkers zien verschijnen? Weet je niet hoe je een gebalanceerd kerstmenu samenstelt? Hoe je stressvrij het oudejaarsmenu voorbereidt? Of zoek je nog snelle maar verrassende hapjes of frisse desserts? Laat het mij hieronder in de reacties weten en ik maak er werk van!

Wat heb je nodig?

Voor 12 glaasjes
1/4 komkommer
1 groene, friszure appel (bijv. granny smith)
175 g gerookte sprot
1 pijpajuintje
2 el kappertjes
2 el gehakte peterselie
sap van 1/2 citroen
175 g kruidenkaas
2 tl mierikswortelpasta
1 el room
peper en zout
appelkappers, ter garnering

Hoe ga je tewerk?

Schil de komkommer, snij in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten.
Snij de appel in vier en verwijder het klokhuis.
Snij komkommer, appel en gerookte sprot in kleine dobbelsteentjes.
Hak de pijpajuin en kappertjes fijn.
Meng alles met de peterselie en besprenkel met citroensap.
Zet koel weg tot gebruik.


Roer de kruidenkaas los met mierikswortel en room.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Verdeel de kruidenkaascrème over de glaasjes.
Schep er de sprottartaar op.
Werk elk hapje af met een appelkapper.

Serveer het feestglaasje met gerookte sprot.

0 reacties

Pin It on Pinterest