Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon niet stuk.
Het idee voor deze passievruchtentaart komt van mijn lievelingsmacaron bij Joost Arijs: twee schelpen met passievruchtensmaak, met daartussen een dikke laag chocoladeganache. Ik keerde het hier om: het chocolade zanddeeg vormt het krokante omhulsel voor een zalvige vulling op basis van fruit en room. En het beste van al? Het is nog gemakkelijk ook!
Tip voor het bereiden van deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg
- Meng het deeg kort. We willen hier een zanderig, krokant deeg. Daarom is het belangrijk om het deeg zo kort mogelijk te mengen eens je bloem en cacao toevoegt. Zo kunnen de gluten zich niet ontwikkelen en voorkom je dus een taaie taartbodem. Meng tot het deeg nét begint samen te komen. Stort het dan uit op het werkblad en duw met je handen samen tot een bol.
- Mix de passievruchtenpulp. Ik ga hier voor een zijdezachte vulling zónder zaadjes. Uiteraard kan je de pulp dan rechtstreeks door een zeef duwen, maar dit vraagt wel wat armkracht én geduld. Ik lepel de passievruchtenpulp in het hakmolentje van mijn foodprocessor, mix het kort en zeef dan: dit maakt de pulp al wat los van de zaden, waardoor je het gemakkelijker kan zeven en uiteindelijk meer sap overhoudt.
- Vul de taart voorzichtig. Omdat de vulling voor het bakken helemaal vloeibaar is, gaat dit het gemakkelijkste ín de oven. Ik schuif het ovenrooster uit mijn oven (ik heb telescopische rails) en giet er dan heel voorzichtig de vulling op. Schuif dan even voorzichtig weer in de oven en bak. Op deze manier heb je minder kans op morsen.
- Bak de taart tot ‘wiebelig’. De vulling hoeft niet helemaal vast te zijn als je de taart uit de oven neemt: deze stijft sowieso nog meer op tijdens het afkoelen. Het is wel de bedoeling dat er al wat binding in zit: is de vulling dus nog héél vloeibaar, bak dan nog even verder.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met Campina
Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg
Equipment
- Staande mixer
- deegrol
- 2 vellen bakpapier
- ronde taartvorm met losse bodem 28 cm diameter
- Steunvulling bakbonen of droge rijst, linzen, …
- foodprocessor of blender
Ingrediënten
Voor het chocolade zanddeeg
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- 1 ei
- 1 theelepel fijn zeezout
- 1 limoen alleen de zeste
- 250 g patisseriebloem
- 50 g cacaopoeder ongezoet
- 1 eidooier losgeklopt
Voor de passievruchtenvulling
- 10 passievruchten
- 7 eidooiers
- 125 g fijne kristalsuiker
- 2 limoenen alleen het sap
- 250 ml volle room min. 35% vetgehalte
Voor de afwerking
- 250 ml volle room min. 35% vetgehalte
- 2 eetlepels poedersuiker
- limoen in schijfjes
- munt alleen de blaadjes
- 10 physalis gehalveerd
- 1 eetlepel pistachenoten gehakt
Instructies
Voor het chocoladezanddeeg
- Klop boter en suiker samen romig in een staande mixer met de vlinder.
- Voeg ei, zout en limoenzeste toe.
- Voeg er bloem en cacao toe en meng zo kort mogelijk, tot het deeg net begint samen te komen in een bal.
- Duw plat tot een schijf en verpak in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol tussen 2 vellen bakpapier uit tot +/- 2 mm dikte.
- Verwijder het bakpapier en bekleed de taartvorm met het deeg. Prik er met een vork enkele gaatjes in. Zet 15 minuten in de diepvries.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Leg een bakpapier op het deeg, vul met een steunvulling en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder het bakpapier en de steunvulling, kwast in met de losgeklopte dooier en bak onafgedekt nog eens 10 minuten.
- Verlaag daarna de temperatuur naar 150 °C.
Maak intussen de vulling
- Lepel de pulp uit de passievruchten, mix kort in een foodprocessor of blender en zeef. Je bekomt ongeveer 150 ml sap.
- Klop de dooiers los met suiker, limoen- en passievruchtensap. Roer er nu ook de room door.
- Zeef nogmaals en doe in een kan waarmee je gemakkelijk kan gieten.
Voor de taart
- Giet de vulling rechtstreeks op de taartbodem in de oven. Doe dit heel voorzichtig zodat je niet morst. Giet tot net onder de rand.
- Schuif de taart zeer voorzichtig weer in de oven en bak in 40 minuten gaar (op 150 °C). De vulling mag nog een beetje wiebelen, maar niet meer lopend zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
Voor de afwerking
- Klop de room op met de poedersuiker en schep in een spuitzak.
- Werk de taart af met slagroom, limoen, munt, physalis en pistachenoten.
- Serveer de passievruchtentaart met chocolade zanddeeg.
Notities
- Meng het deeg kort. We willen hier een zanderig, krokant deeg. Daarom is het belangrijk om het deeg zo kort mogelijk te mengen eens je bloem en cacao toevoegt. Zo kunnen de gluten zich niet ontwikkelen en voorkom je dus een taaie taartbodem. Meng tot het deeg nét begint samen te komen. Stort het dan uit op het werkblad en duw met je handen samen tot een bol.
- Mix de passievruchtenpulp. Ik ga hier voor een zijdezachte vulling zónder zaadjes. Uiteraard kan je de pulp dan rechtstreeks door een zeef duwen, maar dit vraagt wel wat armkracht én geduld. Ik lepel de passievruchtenpulp in het hakmolentje van mijn foodprocessor, mix het kort en zeef dan: dit maakt de pulp al wat los van de zaden, waardoor je het gemakkelijker kan zeven en uiteindelijk meer sap overhoudt.
- Vul de taart voorzichtig. Omdat de vulling voor het bakken helemaal vloeibaar is, gaat dit het gemakkelijkste ín de oven. Ik schuif het ovenrooster uit mijn oven (ik heb telescopische rails) en giet er dan heel voorzichtig de vulling op. Schuif dan even voorzichtig weer in de oven en bak. Op deze manier heb je minder kans op morsen.
- Bak de taart tot ‘wiebelig’. De vulling hoeft niet helemaal vast te zijn als je de taart uit de oven neemt: deze stijft sowieso nog meer op tijdens het afkoelen. Het is wel de bedoeling dat er al wat binding in zit: is de vulling dus nog héél vloeibaar, bak dan nog even verder.
0 reacties