Niks leuker dan deze donkere dagen op te vrolijken met een heleboel feestvoorpret. Ik heb geen zin om te wachten tot de 24ste, en maak van de hele “aanloop” een feestmaand. In het weekend probeer ik al eens een baksel in de oven te schuiven, zondagen vieren we met winterse stoofpotjes mét kroketjes en appels gevuld met veenbessen, en de werkweek wordt op vrijdagavond standaard afgesloten met een uitgebreid borreluurtje. En deze feestelijke aperitiefplank is daarvoor de ideale compagnon!
Feestdagen staan voor mij gelijk aan gezelligheid, tijd spenderen met wie me lief is en genieten van de kleine dingen in het leven. Daar hoort ook smaakvol eten bij, maar géén uren voorbereiding in een donkere keuken. Geef mij maar snelle bereidingen, aangevuld met wat gekochte basics om de tafel overdadig te kunnen volstouwen met lekkers. Ik hou van een goedgevulde tafel: zo krijgen je gasten meteen het gevoel dat ze niks tekort komen. En zo kunnen ze ook na een paar uur nog achteloos iets fijns op hun vork prikken zonder de restjes bij elkaar te moeten schrapen.
En dat gevoel van rijkelijkheid mag je al bij het binnenkomen overvallen, met zo’n feestelijke aperitiefplank. Ik startte met enkele potjes St Môret room- en kruidenkaas, en bedacht een viertal snelle hapjes die perfect bij het seizoen passen. Ik vind de St Môret kaasjes heel handig om in huis te hebben, omdat ze lekker en veelzijdig zijn, en je dus altijd een wereld van mogelijkheden in je koelkast staan hebt.
Gerookte zalm met snel gepekelde rode ui, gevulde dadels, rode bietenmousse met ingelegde haring en roomkaaspralines: ze doen het altijd goed bij élk gezelschap. Ik serveer alle hapjes op een grote plank, versierd met rozemarijn en dille, en leg er hier en daar nog wat fruit (druiven en bosbessen zijn dankbare hulpmiddelen) bij. Niemand die zich zo niet helemaal welkom voelt!
Alle recepten zijn voor 6 personen.
Feestelijke aperitiefplank
Equipment
- mengkommen
- Oven
- mixer
Ingrediënten
Voor de gevulde dadels met kruidenkaas
- 6 medjoul-dadels
- 70 g opgeklopte roomkaas met bieslook
- enkele takjes bieslook fijn gehakt
Voor de bruschetta met gerookte zalm en snel gepekelde ui
- 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
- 100 ml rode wijnazijn
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 6 dunne sneden van een stokbrood
- 70 g opgeklopte roomkaas natuur
- 1 theelepel mierikswortel uit een potje, als je verse gebruikt heb je veel minder nodig
- 1/2 onbespoten citroen alleen de zeste
- 1 eetlepel citroensap
- zwarte peper van de molen
- 2 sneetjes gerookte zalm van goeie kwaliteit
- enkele takjes dille
Voor de rode bietenmousse met ingelegde haring
- 100 g roomkaas natuur
- 1/2 gekookte rode biet in blokjes gesneden
- 20 g gehakte walnoten
- 1 eetlepel gehakte peterselie + extra voor de afwerking
- 1/2 citroen alleen het sap
- 1 eetlepel tahin
- 6 stukjes ingelegde haring in reepjes gesneden
Voor de roomkaaspralines
- 150 g roomkaas natuur goed gekoeld (anders is hij te moeilijk te bewerken)
- 6 kleine pitloze druiven of bosbessen
- 50 g pistachenoten fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal
- 50 g gevriesdroogde frambozen fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal
Voor de afwerking
- enkele takjes rozemarijn en dille
Instructies
Voor de gevulde dadels met kruidenkaas
- Snijd de dadels overlangs open en verwijder de pit.
- Vul elke dadel met de roomkaas.
- Werk af met wat gehakte bieslook.
Voor de bruschetta met gerookte zalm en snel gepekelde ui
- Halveer de rode ui en snijd hem in zo dun mogelijke halve maantjes.
- Los de suiker op in de rode wijnazijn.
- Leg er de ui in, dek af en laat minstens 1 u op kamertemperatuur pekelen.
- Laat voor gebruik uitlekken.
- Rooster de sneetjes stokbrood in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C. Blijf er wel bij want de baktijd varieert van oven tot oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Roer roomkaas los met mierikswortel, citroenrasp en -sap en een snuifje zwarte peper.
- Snijd elk plakje zalm in 3 repen en rol op tot een roosje.
- Bestrijk de bruschetta met het roomkaasmengsel.
- Leg er de zalm op.
- Werk af met gepekelde ui en dille.
Voor de rode bietenmousse met ingelegde haring
- Mix roomkaas, rode biet, walnoten, peterselie, citroensap en tahin samen glad.
- Verdeel over 6 glaasjes.
- Leg er de haringreepjes op.
- Werk af met gehakte peterselie.
Voor de roomkaaspralines
- Neem telkens een flinke eetlepel van de roomkaas.
- Duw er een druif (of bosbes in). Dit is een beetje een prutswerkje, maar maak je geen zorgen als je geen bolletjes bekomt: dat komt allemaal in orde.
- Laat de bolletjes in de fijngehakte noten of frambozen vallen, en schud het bord tot het bolletje overal bedekt is met noten/frambozen.
- Neem in je handen en rol snel tot een mooi bolletje.
- Laat even opstijven in de koelkast.
Voor de samenstelling van de feestelijke aperitiefplank
- Versier een grote serveerplank met takjes rozemarijn en dille.
- Schik er de hapjes op.
Opgevulde dadels doen het hier ook goed, andere snelle hap is een camenbertkaasje waarvan je de bovenkorst verwijderd, even in de microgolf en dan ‘uitlepelen’ met witloofblaadjes
Mmmm, dat klinkt héérlijk! ???