Feestelijke aperitiefplank

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be

Niks leuker dan deze donkere dagen op te vrolijken met een heleboel feestvoorpret. Ik heb geen zin om te wachten tot de 24ste, en maak van de hele “aanloop” een feestmaand. In het weekend probeer ik al eens een baksel in de oven te schuiven, zondagen vieren we met winterse stoofpotjes mét kroketjes en appels gevuld met veenbessen, en de werkweek wordt op vrijdagavond standaard afgesloten met een uitgebreid borreluurtje. En deze feestelijke aperitiefplank is daarvoor de ideale compagnon!

Kerstboom met pakjes / www.eenlepeltjelekkers.be
Decoratie by Mistral Home & Spaas

Feestdagen staan voor mij gelijk aan gezelligheid, tijd spenderen met wie me lief is en genieten van de kleine dingen in het leven. Daar hoort ook smaakvol eten bij, maar géén uren voorbereiding in een donkere keuken. Geef mij maar snelle bereidingen, aangevuld met wat gekochte basics om de tafel overdadig te kunnen volstouwen met lekkers. Ik hou van een goedgevulde tafel: zo krijgen je gasten meteen het gevoel dat ze niks tekort komen. En zo kunnen ze ook na een paar uur nog achteloos iets fijns op hun vork prikken zonder de restjes bij elkaar te moeten schrapen.

Goed gevulde tafel (c) caroline hernandez / www.eenlepeltjelekkers.be

En dat gevoel van rijkelijkheid mag je al bij het binnenkomen overvallen, met zo’n feestelijke aperitiefplank. Ik startte met enkele potjes St Môret room- en kruidenkaas, en bedacht een viertal snelle hapjes die perfect bij het seizoen passen. Ik vind de St Môret kaasjes heel handig om in huis te hebben, omdat ze lekker en veelzijdig zijn, en je dus altijd een wereld van mogelijkheden in je koelkast staan hebt.

Gerookte zalm met snel gepekelde rode ui, gevulde dadels, rode bietenmousse met ingelegde haring en roomkaaspralines: ze doen het altijd goed bij élk gezelschap. Ik serveer alle hapjes op een grote plank, versierd met rozemarijn en dille, en leg er hier en daar nog wat fruit (druiven en bosbessen zijn dankbare hulpmiddelen) bij. Niemand die zich zo niet helemaal welkom voelt!

Alle recepten zijn voor 6 personen.

Gevulde dadels met kruidenkaas

Wat heb je nodig?

6 medjoul-dadels
70 g opgeklopte roomkaas met bieslook
enkele takjes bieslook, fijn gehakt

Hoe ga je tewerk?

Snijd de dadels overlangs open en verwijder de pit.
Vul elke dadel met de roomkaas.
Werk af met wat gehakte bieslook.

Bruschetta met gerookte zalm en snel gepekelde ui

Wat heb je nodig?

1 rode ui, gepeld en schoongemaakt
100 ml rode wijnazijn
3 el kristalsuiker
6 dunne sneden van een stokbrood
70 g opgeklopte roomkaas natuur
1 flinke tl mierikswortel (uit een potje, als je verse gebruikt heb je veel minder nodig)
rasp van 1/2 citroen
1 el citroensap
zwarte peper van de molen
2 sneetjes gerookte zalm van goeie kwaliteit
enkele takjes dille

Hoe ga je tewerk?

Halveer de rode ui en snijd hem in zo dun mogelijke halve maantjes.
Los de suiker op in de rode wijnazijn.
Leg er de ui in, dek af en laat minstens 1 u op kamertemperatuur pekelen.
Laat voor gebruik uitlekken.

Rooster de sneetjes stokbrood in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C. Blijf er wel bij want de baktijd varieert van oven tot oven.
Laat afkoelen op een rooster.

Roer roomkaas los met mierikswortel, citroenrasp en -sap en een snuifje zwarte peper.
Snijd elk plakje zalm in 3 repen en rol op tot een roosje.

Bestrijk de bruschetta met het roomkaasmengsel.
Leg er de zalm op.
Werk af met gepekelde ui en dille.

Rode bietenmousse met ingelegde haring

Wat heb je nodig?

100 g roomkaas natuur
1/2 gekookte rode biet, in blokjes gesneden
20 g gehakte walnoten
1 el gehakte peterselie + extra voor de afwerking
sap van 1/2 citroen
1 el tahin
6 stukjes ingelegde haring, in reepjes gesneden

Hoe ga je tewerk?

Mix roomkaas, rode biet, walnoten, peterselie, citroensap en tahin samen glad.
Verdeel over 6 glaasjes.
Leg er de haringreepjes op.
Werk af met gehakte peterselie.

Mooi gedekte tafel / www.eenlepeltjelekkers.be
Decoratie by Mistral Home & Spaas

Roomkaaspralines

Wat heb je nodig?

150 g roomkaas natuur, goed gekoeld (anders is hij te moeilijk te bewerken)
6 kleine pitloze druiven of bosbessen
50 g pistachenoten, fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal
50 g gevriesdroogde frambozen, fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal

Hoe ga je tewerk?

Neem telkens een flinke eetlepel van de roomkaas.
Duw er een druif (of bosbes in). Dit is een beetje een prutswerkje, maar maak je geen zorgen als je geen bolletjes bekomt: dat komt allemaal in orde.
Laat de bolletjes in de fijngehakte noten of frambozen vallen, en schud het bord tot het bolletje overal bedekt is met noten/frambozen.
Neem in je handen en rol snel tot een mooi bolletje.
Laat even opstijven in de koelkast.

Feestelijke aperitiefplank

Versier een grote serveerplank met takjes rozemarijn en dille.
Schik er de hapjes op.
Serveer de feestelijke aperitiefplank.

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be

Wat zijn jouw favoriete snelle feesthapjes? 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Feestelijke aperitiefplank

  1. Opgevulde dadels doen het hier ook goed, andere snelle hap is een camenbertkaasje waarvan je de bovenkorst verwijderd, even in de microgolf en dan ‘uitlepelen’ met witloofblaadjes

Laat me weten wat je ervan vindt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.