Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden.
Ik vind het altijd een goed idee om vis op het menu te zetten met kerst. Je eet sowieso al veel meer dan gewoonlijk, en dan is een copieus hoofdgerecht met roomsaus te veel van het goeie. Mijn zalm met granaatappel is een verfijnde combinatie van smaken: de zachte, vette zalm krijgt een frisse oppepper van de granaatappelpitjes en een subtiele hint van verse gember.
De ster van dit gerecht is natuurlijk de zalm, die je lichtjes marineert in een mix van granaatappelmelasse, gember, sojasaus, honing en een vleugje mosterd. Na het bakken garneer je de zalm met verse granaatappelpitjes en wat gehakte koriander en munt. Dit zorgt niet alleen voor een frisse smaak, maar ook voor een feestelijk kleurenpalet.
Hoe kan je deze zalm met granaatappel en gember serveren?
Ik geef je hier een aantal serveersuggesties voor mijn zalm met granaatappel mee. Zelf heb ik voor de eerste gekozen, maar ook de klassieke en de creatieve versies zijn aanraders!
- Licht en Aziatisch geïnspireerd: Combineer de zalm net zoals ik met een portie sushirijst en gewokte groenten, zoals peultjes, bimi of paksoi. Het resultaat is een gebalanceerd en kleurrijk bordje dat heerlijk smaakt.
- Klassiek en rijker: Voor een winterse, meer traditionele versie kun je de zalm serveren met knapperige sperziebonen gewikkeld in spek en klassieke aardappelkroketjes. Deze combinatie valt bij jong en oud in de smaak.
- Creatief en zoet-hartig: Wil je eens wat anders proberen? Serveer de zalm met een romige puree van pompoen en zoete aardappel. De zachte zoetheid van de puree vormt een mooie balans met de frisse granaatappel en pittige gember.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen over deze zalm met granaatappel en gember. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze zalm met granaatappel en gember geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Zalm met granaatappel en gember
Equipment
- pan
- ovenschotel
Ingrediënten
- 4 zalmfilets zonder vel 120 g per stuk als onderdeel van een meergangenmenu, 200 g per stuk als je alleen dit gerecht serveert
- fijn zeezout
Voor het granaatappelglazuur
- 1 scheutje olie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 rode chilipeper steelaanzet verwijderd, fijngehakt, zaadlijsten verwijderd
- 7 cm verse gember geraspt
- 2 eetlepels water
- 4 eetlepels granaatappelmelasse o.a. te koop bij Delhaize en Albert Heijn
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel mosterd
Om te serveren (zie inleiding)
- 100 g granaatappelpitjes
- koriander fijngehakt
- munt fijngehakt
- sushirijst gaar gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
- gewokte groenten bijv. peultjes, bimi, paksoi, …
Instructies
Maak eerst het granaatappelglazuur
- Stoof look, chili en gember 1 minuut aan in een scheutje olie in een braadpan.
- Blus met water en voeg ook granaatappelmelasse, sojasaus, honing en mosterd toe.
- Roer door elkaar en laat in 10 minuten op zacht vuur inkoken tot een kleverig glazuur.
Voor de zalm
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kruid de zalm aan beide zijden met fijn zeezout.
- Leg met de mooie kant naar beneden in het glazuur en laat 5 minuten op zacht vuur garen.
- Leg de zalmfilets nu met de gebakken kant naar boven in een ovenschaal (laat een beetje plaats tussen de filets), kwast er nog wat glazuur over en bak in 10 minuten gaar in de oven.
Om te serveren
- Lepel de granaatappelpitten bij de zalm, en strooi er de gehakte koriander en munt bij.
- Serveer met sushirijst en gewokte groenten, of volg één van de andere serveersuggesties in de inleiding.
Veel gestelde vragen
Maak het glazuur en laat de zalm er al aan 1 kant in garen (t.e.m stap 3 bij “voor de zalm”). Bewaar tot gebruik in de koelkast. Laat nadien volledig op kamertemperatuur komen (+/- 40 minuten) en ga verder vanaf stap 4 bij “voor de zalm”.
Je kan kiezen voor een meer klassieke variant, of een zoet-hartige versie. Je vindt de serveersuggesties in de inleiding boven het recept.
Je vindt granaatappelmelasse bij Delhaize en Albert Heijn, en in Midden-Oosterse, Turkse en Marrokkaanse winkels.
0 reacties