Eenvoudig dessert met mango en passievrucht

25 januari 2020 | Feestrecepten, Gesponsorde berichten, Home thema, Populair, Recepten, Snel klaar

Desserts moeten voor mij aan 3 voorwaarden voldoen: ze mogen niet te zoet zijn, ze moeten makkelijk te maken zijn én ze zien er liefst ook een beetje mooi uit. En dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht kan elk van die vereisten afvinken. Het staat in 20 minuten op tafel en de afwas blijft beperkt. Daarenboven krijg je dan een glaasje voor je neus dat eruit ziet alsof het door een gedisciplineerde chef-kok is bereid. Win-win!

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe Campina-recept voor deze maand, vond ik inspiratie bij Eton mess. Dat is een klassiek Brits lentedessert dat meringue combineert met aardbeien en room. Ik vond echter geen goed idee om er een winterse versie van te maken die zowel snel als verrassend was. Na veel geblader door kookboeken, heel wat gesurf langs receptensites en Pinterest en zelfs een slapeloze nacht vond ik eindelijk toch de juiste insteek. Ik maak een syllabub van de room, en combineer die met exotisch fruit en limoen.

Eenvoudig dessert met mango en passievrucht_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be

Het idee voor de syllabub haalde ik bij Nigella Lawson, altíjd mijn hoop in bange dagen. Het enige wat je moet doen, is de room opkloppen met Cointreau, limoensap en suiker. Daarbij maak je een frisse fruitsalade van mango, passievrucht en granaatappel. Zelfs een kind kan dat.

Eindigen doe je met dit kleurrijk dessert dat zowel een etentje met vrienden kan afsluiten, als kan zorgen voor een beetje zon in deze toch weer heel erg grijze winter. Aan de slag!

In samenwerking met Campina.

Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be

Eenvoudig dessert met mango en passievrucht

Dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht staat in 20 minuten op tafel, maar ziet er toch mooi uit. Leuk voor een etentje!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min
Gang Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1/2 mango geschild en pit verwijderd
  • 6 passievruchten
  • 100 g granaatappelpitten
  • 250 ml volle room min. 33% vet, goed gekoeld
  • 60 ml cointreau (+/- 4 el)
  • sap van 2 limoenen
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 16 kleine meringues (+/- 100 g)
  • verse kokosnoot
  • muntblaadjes

Instructies
 

Voorbereiding.

  • Snijd de mango in fijne blokjes. 
    Ingrediënten eenvoudig dessert / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees bij de mango. 
  • Roer er ook de granaatappelpitten door. 
  • Meng room, cointreau, limoensap en suiker in een maatbeker. 
    Room opkloppen met cointreau, limoen en suiker / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Klopt met een elektrische mixer op tot yoghurtdikte. 
  • Zet koel weg tot gebruik. 

Afwerking.

  • Verdeel een laagje room over 4 glazen. 
  • Lepel er wat fruit op. 
  • Leg er 2 meringues op. 
  • Maak zo nog een laag. 
  • Schep er opnieuw room en fruit op. 
  • Werk af met verse kokosnoot en muntblaadjes. 
  • Serveer het eenvoudig dessert met mango, passievrucht en limoen. 
Trefwoord cointreau, dessert, granaatappel, mango, meringue, passievrucht, room, syllabub, zure room

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
4 jaar geleden: Moussaka met pompoen
5 jaar geleden: Maïsburgers met tomatenrelish
6 jaar geleden: Bokkenpootjes

  • Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Moussaka met pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be

9 Reacties

  1. Muriel De Donder

    Kan ik de meringues vervangen met iets anders?

    Antwoord
    • Annelies

      Je zou eventueel zandkoekjes kunnen gebruiken, of rotsjes verkruimelen, maar de textuur zal dan wel helemaal anders zijn. De meringues smelten weg in het dessert, terwijl koekjes dat veel minder zullen doen.

      Antwoord
  2. Britt

    Hoelang op voorhand kan ik dit voorbereiden? Kan ik het smiddags al voorbereiden om dan in de avond te serveren?

    Antwoord
    • Annelies

      Ik zou de room niet te lang op voorhand opkloppen, maar enkele uren kan je hem waarschijnlijk wel goed houden in de koelkast. Zelf wel nog niet getest :/.
      Alternatief is dat je alles klaarzet, en dan pas op het einde opklopt & verdeelt over de glaasjes. Succes!

      Antwoord
  3. Janneke

    Ik ben begonnen aan dit recept vandaag, maar kreeg het roommengsel niet stijf genoeg. Is 60ml cointreau wel juist?

    Antwoord
    • Annelies

      Ja hoor! Gebruik je een elektrische mixer? En welke room heb je gebruikt? Hiervoor heb je volle room nodig, minstens 33% vetgehalte.

      Antwoord
    • Annelies

      Heb je de cointreau goed afgemeten? Het zijn 4 el = 60 ml = 0,6 dl. Ik zeg het maar omdat ik zelf ook al de fout gemaakt heb ;).

      Antwoord
  4. Grijp Kristien

    Ziet er super lekker uit! Maar ik heb 2 dochters die lactose intolerant zijn en dan is toch altijd beetje zoeken….
    Kristien

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Kristien, er bestaat ook lactosevrije room die je kan opkloppen, dus die kan je zeker ook gebruiken!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.595 andere abonnees

%d bloggers liken dit: