Desserts moeten voor mij aan 3 voorwaarden voldoen: ze mogen niet te zoet zijn, ze moeten makkelijk te maken zijn én ze zien er liefst ook een beetje mooi uit. En dit eenvoudig dessert met mango en passievrucht kan elk van die vereisten afvinken. Het staat in 20 minuten op tafel en de afwas blijft beperkt. Daarenboven krijg je dan een glaasje voor je neus dat eruit ziet alsof het door een gedisciplineerde chef-kok is bereid. Win-win!
Toen ik op zoek ging naar een nieuwe Campina-recept voor deze maand, vond ik inspiratie bij Eton mess. Dat is een klassiek Brits lentedessert dat meringue combineert met aardbeien en room. Ik vond echter geen goed idee om er een winterse versie van te maken die zowel snel als verrassend was. Na veel geblader door kookboeken, heel wat gesurf langs receptensites en Pinterest en zelfs een slapeloze nacht vond ik eindelijk toch de juiste insteek. Ik maak een syllabub van de room, en combineer die met exotisch fruit en limoen.
Het idee voor de syllabub haalde ik bij Nigella Lawson, altíjd mijn hoop in bange dagen. Het enige wat je moet doen, is de room opkloppen met Cointreau, limoensap en suiker. Daarbij maak je een frisse fruitsalade van mango, passievrucht en granaatappel. Zelfs een kind kan dat.
Eindigen doe je met dit kleurrijk dessert dat zowel een etentje met vrienden kan afsluiten, als kan zorgen voor een beetje zon in deze toch weer heel erg grijze winter. Aan de slag!
In samenwerking met Campina.
Eenvoudig dessert met mango en passievrucht
Ingrediënten
- 1/2 mango geschild en pit verwijderd
- 6 passievruchten
- 100 g granaatappelpitten
- 250 ml volle room min. 33% vet, goed gekoeld
- 60 ml cointreau (+/- 4 el)
- sap van 2 limoenen
- 50 g fijne kristalsuiker
- 16 kleine meringues (+/- 100 g)
- verse kokosnoot
- muntblaadjes
Instructies
Voorbereiding.
- Snijd de mango in fijne blokjes.
- Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees bij de mango.
- Roer er ook de granaatappelpitten door.
- Meng room, cointreau, limoensap en suiker in een maatbeker.
- Klopt met een elektrische mixer op tot yoghurtdikte.
- Zet koel weg tot gebruik.
Afwerking.
- Verdeel een laagje room over 4 glazen.
- Lepel er wat fruit op.
- Leg er 2 meringues op.
- Maak zo nog een laag.
- Schep er opnieuw room en fruit op.
- Werk af met verse kokosnoot en muntblaadjes.
- Serveer het eenvoudig dessert met mango, passievrucht en limoen.
Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
4 jaar geleden: Moussaka met pompoen
5 jaar geleden: Maïsburgers met tomatenrelish
6 jaar geleden: Bokkenpootjes
Hoi! Wat een leuk receptje lijkt me dit!
Ik zou het graag proberen met oudejaarsavond.
Ik vroeg me wel af of die Cointreau ook gewoon kan weggelaten worden of vervangen worden door iets non-alcoholisch..? Of zou dat dan nefast zijn voor de smaak? 🙂
Fijne feestdagen!
Dat moet zeker lukken! Je zou eventueel wat sinaasappelsap kunnen gebruiken, of gewoon weglaten. Veel kookplezier en alvast fijne feesten!
Waw, ik maakte dit receptje en liet de cointreau weg. Iedereen was laaiend enthousiast!! Het was een verfrissende afsluiter na het vele eten dat al gepasseerd was. Superhard bedankt voor de inspiratie! Dit maak ik zeker nog vaak opnieuw🤩
Dank je wel Fleur! Ik ben heel blij dat het jullie bevallen is! Beste wensen voor het nieuwe jaar en nog veel kookplezier. ☺️
Wordt met room slagroom bedoeld? Lijkt mij wel, maar voor de zekerheid vraag ik het.
Ja dat klopt!
dag lepeltje lekkers, dit vonden we een hemels dessertje, lekker met het exotisch fruit. De Cointreau is niet uitgesproken (gelukkig) en een super gemakkelijk recept zowel om te volgen als uit te voeren. Heel erg bedankt om te delen.
Dat is heel fijn om te horen, hartelijk dank voor je reactie! Smakelijke feesten! 🙂
Kan ik de meringues vervangen met iets anders?
Je zou eventueel zandkoekjes kunnen gebruiken, of rotsjes verkruimelen, maar de textuur zal dan wel helemaal anders zijn. De meringues smelten weg in het dessert, terwijl koekjes dat veel minder zullen doen.
Hoelang op voorhand kan ik dit voorbereiden? Kan ik het smiddags al voorbereiden om dan in de avond te serveren?
Ik zou de room niet te lang op voorhand opkloppen, maar enkele uren kan je hem waarschijnlijk wel goed houden in de koelkast. Zelf wel nog niet getest :/.
Alternatief is dat je alles klaarzet, en dan pas op het einde opklopt & verdeelt over de glaasjes. Succes!
Ik ben begonnen aan dit recept vandaag, maar kreeg het roommengsel niet stijf genoeg. Is 60ml cointreau wel juist?
Ja hoor! Gebruik je een elektrische mixer? En welke room heb je gebruikt? Hiervoor heb je volle room nodig, minstens 33% vetgehalte.
Heb je de cointreau goed afgemeten? Het zijn 4 el = 60 ml = 0,6 dl. Ik zeg het maar omdat ik zelf ook al de fout gemaakt heb ;).
Ziet er super lekker uit! Maar ik heb 2 dochters die lactose intolerant zijn en dan is toch altijd beetje zoeken….
Kristien
Dag Kristien, er bestaat ook lactosevrije room die je kan opkloppen, dus die kan je zeker ook gebruiken!