Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus

28 november 2020 | Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar, Snelle hapjes

Dit hapje met garnalen en de beste cocktailsaus is een echte familiefavoriet: iedereen lust het! Zelfs de kinderen – die soms al eens kieskeurig zijn – verdringen zich rond de salontafel als ik deze mini-garnaalcocktail serveer. Het vraagt daarenboven weinig inspanning en kan mooi vooraf voorbereid worden. Een echte aanwinst voor de feesttafel dus! 

Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus rosé / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik geef je meteen ook het recept van de – voor mij dan toch – beste cocktailsaus mee. Het geheim zit hem in de combinatie van gelijke delen mayonaise en lobbig opgeklopte room. Dat maakt de saus een stuk zachter van smaak, waardoor de garnalen niet verloren gaan. Erbij komen nog wat fijn gesneden tomaten, bieslook en een draai van de pepermolen. 

Enkele tips: 

  • Gebruik zelfgemaakte mayonaise. Je kan dit uiteraard ook met mayonaise uit de supermarkt maken, maar er gaat niets boven zelfgemaakte. En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Ik maak de mijne met de bamix volgens dit recept, maar gewoon met de hand – in een diep bord – kan ook. Zorg in elk geval dat je geen te zure mayonaise maakt. En als je voor een potje uit de winkel gaat, kies dan eerder voor de variant met eieren dan die met citroen. 
  • Bereid alles voor. Het voordeel van dit hapje is dat je het zo goed als helemaal vooraf kan maken. Meng de cocktailsaus, snijd de tomaten en snipper de bieslook. Bewaar alles in afgesloten potjes in de koelkast. Vlak voor het feest start, moet je dan enkel nog alles op de blaadjes dresseren. 
Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Maak de blaadjes niet te vol. Uiteraard eet iedereen graag véél garnalen, véél tomaten en véél cocktailsaus, maar om het een beetje elegant te houden, is het beter om de blaadjes niet helemaal te vullen. Daarenboven komt dat niet alleen de presentatie, maar ook je eetlust ten goede. Het gaat tenslotte “maar” om een hapje, en straks volgt er nog een volledig feestmaal.

Ik vind dit een echte kerstklassieker, die gewoon niet mag ontbreken. Maar niets belet je natuurlijk om nu alvast eens te testen, en dit weekend gewoon zo’n hapje met garnalen op tafel te zetten bij een lekker glaasje champagne. Geniet ervan!

Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus rosé / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Hapje met garnalen en de beste cocktailsaus

Dit hapje met garnalen en de beste cocktailsaus is een echte familiefavoriet: iedereen lust het! Het is daarenboven makkelijk te bereiden.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Belgisch
Porties 15 hapjes

Ingrediënten
  

  • 50 ml volle room min. 35 % vetgehalte
  • 50 ml mayonaise liefst zelfgemaakt
  • 1,5 el ketchup
  • 3 druppels worcestersaus
  • 1/2 el whisky
  • snuifje cayennepeper
  • 1 trostomaat
  • enkele takjes bieslook
  • 2 kroppen little gem (slaharten)
  • 75 g grijze garnalen
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

Maak eerst de cocktailsaus.

  • Klop de room op tot lobbig (yoghurtdikte). 
  • Spatel door de mayonaise. 
  • Meng er ook ketchup, worcestersaus, whisky en een snuifje cayennepeper door. 
  • Zet koel weg tot gebruik. 

Bereid de garnituren.

  • Verwijder de steelaanzet van de tomaten en snijd in kwarten. 
    Ingrediënten hapje met garnalen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snijd er de zaadlijsten uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. 
  • Snipper de bieslook fijn. 
  • Maak de little gem schoon en maak de blaadjes los. 
    Slablaadjes beleggen met tomaat, garnaal en cocktailsaus / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Om te serveren.

  • Leg de little gem blaadjes op een schotel. 
  • Lepel er wat cocktailsaus in. 
  • Verdeel er de tomaat en garnalen over. 
  • Lepel er nog een klein toefje cocktailsaus op. 
  • Werk af met bieslook en zwarte peper van de molen. 
  • Serveer het hapje met garnalen. 
Trefwoord bieslook, cocktailsaus, feestrecept, garnalen, sla, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Thaise tonijntartaar met mango
3 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
4 jaar geleden: Parelcouscous met scampi en mango
5 jaar geleden: Zoete aardappelhummus
6 jaar geleden: Cijferkoekjes
7 jaar geleden: Pitabroodjes met halloumi en appeltzatziki

  • Thaise tonijntartaar met mango / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Parelcouscous met scampi en mango / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zoete aardappelhummus
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

6 Reacties

  1. Nathalie Heesterbeek

    Leuk en lekker. Spijtig genoeg moet ik supermarkt mayo kopen omdat ik allergisch ben aan ei. Ik maak mayo met tahini/ citroensap/ water 😉 geen idee of dit zou werken om er cocktail saus van te maken

    Antwoord
    • Lieziepeasy

      Vermoedelijk wel. Alleen zonder room dan misschien. Heeft supermarkt-cocktailsaus wel eieren? Zo niet zou je die ook wat kunnen pimpen ?.

      Antwoord
  2. Stefan Demaerschalk

    Dag Annelies, nogmaals een bewijs dat eenvoud siert zeker? ‘k Weet wel dat men dat ook in blaadjes witloof klaarmaakt en dat dat lekker is want dat heb ik geproefd.
    ‘k Probeer dit binnenkort uit. Groetjes, Stefan

    Antwoord
    • Lieziepeasy

      Leuk! Laat het smaken! En inderdaad: in mijn ervaring zijn de eenvoudigste gerechten ook dikwijls de lekkerste. ?

      Antwoord
    • Lieziepeasy

      Een beetje nostalgie, dat smaakt altijd! ☺️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest