Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken.
Ik heb hier op mijn website al wel wat gravad lax recepten staan – zoals deze zalm in gin-tonic en gravad lax met granaatappel bijvoorbeeld – en daar is een goeie reden voor. Het is een heerlijke manier om iets verfijnd en feestelijk te serveren, zodat dat je uren in de keuken moet doorbrengen. De zalm kan je zelfs tot 5 dagen vooraf bereiden. Dat wilt dus ook zeggen dat je met kerst niet voor dag en dauw bij de visboer moet gaan aanschuiven. 😉
Erbij serveer ik een frisse salade van komkommer met mango, lente-ui en koriander, en een zalige dressing op basis van mirin. Deze druppel je voor het serveren over de zalm. Afwerken met een beetje sesamzaad, chili en een limoenpartje, en je kan deze Aziatische gravad lax al serveren. Laat het smaken!
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze Aziatische gravad lax met komkommersalade geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Aziatische gravad lax met komkommersalade
Equipment
- hakmolentje of gebruik een vijzel
- goed afsluitbare vershouddoos
Ingrediënten
Voor de zalm
- 50 g grof zout
- 30 g rietsuiker
- 2 rode chilipepers
- 5 cm gember geraspt
- 2 limoenen alleen de zeste
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 theelepel sesamolie
- 2 bossen koriander
- 500 g zalmfilet van het dikke stuk gesneden
- 60 ml mirin
- 1 limoen alleen het sap
Voor de komkommersalade
- 1/4 komkommer zaadlijsten verwijderd
- 1/2 mango
- 3 lente-uitjes
- 5 takjes koriander
Voor de mirindressing
- 1 eetlepel mirin
- 1/2 limoen
- 1/2 theelepel sesamolie
- 1/2 theelepel vissaus
- 1/4 theelepel korianderpoeder
Voor de afwerking
- 1 rode chili in ringen gesneden
- sesamzaad
- limoen in partjes
Instructies
Voor de zalm
- Mix zout, suiker, chili, gember, limoenzeste, korianderzaad en sesamolie in een hakmolen tot een grove pasta.
- Leg een bos koriander op de bodem van een goed afsluitbare vershouddoos. Leg daar de zalm op.
- Verdeel het zoutmengsel over de zalm; zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
- Meng mirin en limoensap en giet voorzichtig naast de zalm, zodat je het zout niet wegspoelt.
- Verdeel nu de tweede bos koriander over de zalm en sluit de doos af.
- Zet 24 u in de koelkast.
- Neem de zalm uit de doos, wrijf er het zout en de koriander af en dep droog.
- Rol in een schone handdoek en bewaar tot gebruik in de koelkast (max. 4 dagen).
Voor de komkommersalade
- Snijd komkommer en mango in fijne reepjes. Hak de lente-ui en koriander fijn.
- Meng goed.
Voor de mirindressing
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Voor de afwerking
- Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakken en verdeel over 4 borden.
- Lepel er wat dressing over.
- Schep er in het midden de salade op.
- Werk af met chili en sesamzaad.
- Serveer de Aziatische gravad lax met limoenpartjes.
Veel gestelde vragen
De zalm moet sowieso 24u marineren. Nadien kan je hem in een schone handdoek gerold nog zeker 4 dagen bewaren in de koelkast. Snijd hem pas de dag dat je hem gaat serveren.
Als je de komkommersalade er niet bij geeft, kan je ook kiezen voor een toefje wakame. Dat is de crunchy zeewiersalade die dikwijls bij sushi geserveerd wordt. In een ruim gesorteerde supermarkt of bij de visboer kan je die ook apart kopen. Geef er de dressing en eventueel wat sushigember bij.
Ik probeer er zelf altijd voor zorgen dat alles dat ik kán voorbereiden, al klaarstaat. Voor dit gerecht zou ik het zo aanpakken:
1. Vijf dagen op voorhand marineer ik de zalm.
2. De dag zelf maak ik de dressing en de salade.
3. Enkele uren voor de gasten arriveren, snijd ik de zalm fijn en bewaar ik hem in een luchtdichte voorraaddoos.
4. Ik zet de garnituren klaar in afgesloten én gelabelde doosjes.
5. Zo moet ik net voor het serveren enkel de borden nog dresseren. Easy peasy!
Dag Annelies, jij doet me altijd zin krijgen om te koken! Ik doe vooral inspiratie op voor feestelijke recepten, en ze zijn altijd haalbaar. Ook je alternatieven of suggesties voor een ander ingrediënt zijn inspirerend!
Oh, heel erg bedankt Griet! Je hebt geen idee hoeveel plezier mij dat doet 🥰. Veel kookplezier! ♥️