Venkelsoep met prei en grijze garnalen

18 november 2023 | Feestrecepten, Recepten, Smakelijke herfstrecepten, Verwarmende soep

Nog een dikke maand en het is kerst… Hoog tijd dus om te beginnen nadenken over je feestmenu, zou ik zeggen! En deze venkelsoep met prei en grijze garnalen verdient alvast een plaatsje op je tafel. Elegant, licht en extra feestelijk door de afwerking met zure room en garnalen: wie wordt daar nu niet vrolijk van?

  • Pin

Dit is zo’n gerecht dat je helemaal vooraf kan bereiden. Je kan alle groenten snijden en ze tot gebruik in vershoudschalen bewaren. Of je kan de volledige venkelsoep al een paar weken vooraf van A tot Z klaarmaken en dan gewoon invriezen. Op de dag van het feest moet je hem dan enkel nog opwarmen en afwerken met de garnituren: makkelijker kan haast niet.

Ik kies hier voor een combinatie van venkel en prei: zo krijg je een fijne smaak zonder al te veel anijstoetsen. De warmte komt van een vleugje Noilly Prat, en het verrassend zuurtje van sinaasappelsap. Het klinkt misschien wat raar, maar het werkt echt: sinaasappel met venkel is een match made in heaven, en in het eindresultaat kan je het fruit echt niet onderscheiden. Enkel de frisse toets blijft over. Heerlijk!

  • Pin

Tips voor het bereiden van deze venkelsoep

  • Laat de groenten goed stoven. Dit zorgt voor extra smaak in de soep. Laat ze echter niet bruin worden, zodat je soep straks een fris kleurtje heeft.
  • Vergeet het venkelzaad niet. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar toch zorgt dit in het eindresultaat voor een groot verschil. Venkelzaad geeft warmte en diepte aan de soep. 
  • Wees niet bang van het sinaasappelsap. Het lijkt misschien een bizarre toevoeging, maar sinaasappel vult venkel qua smaak heel goed aan. In de soep krijg je geen sinaassmaak, maar eerder een geurig zuurtje dat dit gerecht naar een hoger niveau tilt. 
  • Laat de alcohol goed verdampen. Niks dat zo snel tegenvalt als een gerecht met alcohol die niet genoeg is ingekookt. Laat de Noilly Prat dus goed verdampen tot je bijna geen vocht meer ziet. Voeg pas dan de gevogeltefond of bouillon toe. 
  • Zeef de soep indien gewenst. Als ik dit soepje doordeweeks maak, dan laat ik het zeven sowieso achterwege. Door de soep in de blender te mixen, wordt die al mooi glad. Als je de soep echter voor een feestje wilt serveren, dan geeft zeven wel een meerwaarde.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze venkelsoep met prei en grijze garnalen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Venkelsoep met prei en grijze garnalen in verschillende kommetjes, afgewerkt met zure room, zwarte peper en venkelgroen
  • Pin

Venkelsoep met prei en grijze garnalen

Deze venkelsoep met prei en grijze garnalen is perfect voor de feestdagen: verfijnd, fris en niet te zwaar. Werk af met wat zure room en venkelgroen.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • soeppot
  • blender
  • zeef (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 6 teentjes knoflook gepeld en schoongemaakt
  • 3 uien gepeld en schoongemaakt
  • 2 preiwitten +/- 500 g, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd
  • 2 venkelknollen +/- 1 kg, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd, venkelgroen bewaard
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 eetlepel fijn zeezout + extra naar smaak
  • 100 ml Noilly Prat of andere droge, witte vermouth
  • 1/2 sinaasappel alleen het sap
  • 1 l gevogeltefond of kippenbouillon
  • 100 ml culinaire room 20% vetgehalte

Voor de afwerking

  • 2 eetlepels zure room of crème fraiche
  • 100 g grijze garnalen gepeld
  • venkelgroen
  • zwarte peper van de molen

Om te serveren

  • enkele sneetjes roggebrood ev. getoast

Instructies
 

  • Snijd de look in fijne plakjes. Snijd uien, prei en venkel grof. Hou het venkelgroen apart voor de afwerking
  • Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een soeppot.
  • Voeg look, ui, prei en venkel toe. Doe er ook het venkelzaad en zout bij. Laat een 20-tal minuten stoven tot alles geslonken is (je houdt in volume ongeveer de helft over).
  • Zet het vuur hoog en blus met Noilly Prat en sinaasappelsap. Laat volledig verdampen.
  • Voeg nu de gevogeltefond toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe de soep in de blender en mix glad. Duw indien gewenst door een zeef (zie notities).
  • Giet ze opnieuw in de soeppot en voeg de culinaire room toe. Laat enkele minuten doorkoken en neem dan van het vuur.
  • Kruid indien gewenst bij met extra zout.

Voor de afwerking

  • Verdeel de soep over 4 borden.
  • Lepel er wat zure room op, werk af met garnalen en venkelgroen, en strooi er wat zwarte peper over. Serveer met het roggebrood.

Notities

  • Laat de groenten goed stoven. Dit zorgt voor extra smaak in de soep. Laat ze echter niet bruin worden, zodat je soep straks een fris kleurtje heeft.
  • Vergeet het venkelzaad niet. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar toch zorgt dit in het eindresultaat voor een groot verschil. Venkelzaad geeft warmte en diepte aan de soep. 
  • Wees niet bang van het sinaasappelsap. Het lijkt misschien een bizarre toevoeging, maar sinaasappel vult venkel qua smaak heel goed aan. In de soep krijg je geen sinaassmaak, maar eerder een geurig zuurtje dat dit gerecht naar een hoger niveau tilt. 
  • Laat de alcohol goed verdampen. Niks dat zo snel tegenvalt als een gerecht met alcohol die niet genoeg is ingekookt. Laat de Noilly Prat dus goed verdampen tot je bijna geen vocht meer ziet. Voeg pas dan de gevogeltefond of bouillon toe. 
  • Zeef de soep indien gewenst. Als ik dit soepje doordeweeks maak, dan laat ik het zeven sowieso achterwege. Door de soep in de blender te mixen, wordt die al mooi glad. Als je de soep echter voor een feestje wilt serveren, dan geeft zeven wel een meerwaarde.
Trefwoord feestdagen, feestrecept, garnalen, prei, soep, venkel, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik de venkelsoep voorbereiden?

Dat kan zeker. je kan alle groenten al snijden en de garnituren voorbereiden, en deze tot gebruik in de koelkast bewaren in goed afsluitbare vershouddozen. Of je kan de volledige soep al maken en hem invriezen. Zo kan je hem dus weken vooraf al voorbereiden.

Waardoor kan ik de Noilly Prat vervangen?

Je kan een andere witte vermout gebruiken, of een scheutje witte wijn. Als je liever geen alcohol gebruikt, kan je hem ook gewoon weglaten en enkel met sinaasappelsap blussen.

Kan ik de venkelsoep anders garneren?

Je kan er eventueel gewoon een scheutje room in gieten, en afwerken met wat zwarte peper van de molen en het dillegroen of een takje dille. Gerookte of verse zalm past ook heel goed bij deze soep.

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest