Nog een dikke maand en het is kerst… Hoog tijd dus om te beginnen nadenken over je feestmenu, zou ik zeggen! En deze venkelsoep met prei en grijze garnalen verdient alvast een plaatsje op je tafel. Elegant, licht en extra feestelijk door de afwerking met zure room en garnalen: wie wordt daar nu niet vrolijk van?
Dit is zo’n gerecht dat je helemaal vooraf kan bereiden. Je kan alle groenten snijden en ze tot gebruik in vershoudschalen bewaren. Of je kan de volledige venkelsoep al een paar weken vooraf van A tot Z klaarmaken en dan gewoon invriezen. Op de dag van het feest moet je hem dan enkel nog opwarmen en afwerken met de garnituren: makkelijker kan haast niet.
Ik kies hier voor een combinatie van venkel en prei: zo krijg je een fijne smaak zonder al te veel anijstoetsen. De warmte komt van een vleugje Noilly Prat, en het verrassend zuurtje van sinaasappelsap. Het klinkt misschien wat raar, maar het werkt echt: sinaasappel met venkel is een match made in heaven, en in het eindresultaat kan je het fruit echt niet onderscheiden. Enkel de frisse toets blijft over. Heerlijk!
Tips voor het bereiden van deze venkelsoep
- Laat de groenten goed stoven. Dit zorgt voor extra smaak in de soep. Laat ze echter niet bruin worden, zodat je soep straks een fris kleurtje heeft.
- Vergeet het venkelzaad niet. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar toch zorgt dit in het eindresultaat voor een groot verschil. Venkelzaad geeft warmte en diepte aan de soep.
- Wees niet bang van het sinaasappelsap. Het lijkt misschien een bizarre toevoeging, maar sinaasappel vult venkel qua smaak heel goed aan. In de soep krijg je geen sinaassmaak, maar eerder een geurig zuurtje dat dit gerecht naar een hoger niveau tilt.
- Laat de alcohol goed verdampen. Niks dat zo snel tegenvalt als een gerecht met alcohol die niet genoeg is ingekookt. Laat de Noilly Prat dus goed verdampen tot je bijna geen vocht meer ziet. Voeg pas dan de gevogeltefond of bouillon toe.
- Zeef de soep indien gewenst. Als ik dit soepje doordeweeks maak, dan laat ik het zeven sowieso achterwege. Door de soep in de blender te mixen, wordt die al mooi glad. Als je de soep echter voor een feestje wilt serveren, dan geeft zeven wel een meerwaarde.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie of een beoordeling (klik daarvoor op de sterren in de receptenkaart) als je deze venkelsoep met prei en grijze garnalen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Venkelsoep met prei en grijze garnalen
Equipment
- soeppot
- blender
- zeef (optioneel)
Ingrediënten
- 6 teentjes knoflook gepeld en schoongemaakt
- 3 uien gepeld en schoongemaakt
- 2 preiwitten +/- 500 g, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd
- 2 venkelknollen +/- 1 kg, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd, venkelgroen bewaard
- 1 klontje boter
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel fijn zeezout + extra naar smaak
- 100 ml Noilly Prat of andere droge, witte vermouth
- 1/2 sinaasappel alleen het sap
- 1 l gevogeltefond of kippenbouillon
- 100 ml culinaire room 20% vetgehalte
Voor de afwerking
- 2 eetlepels zure room of crème fraiche
- 100 g grijze garnalen gepeld
- venkelgroen
- zwarte peper van de molen
Om te serveren
- enkele sneetjes roggebrood ev. getoast
Instructies
- Snijd de look in fijne plakjes. Snijd uien, prei en venkel grof. Hou het venkelgroen apart voor de afwerking
- Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een soeppot.
- Voeg look, ui, prei en venkel toe. Doe er ook het venkelzaad en zout bij. Laat een 20-tal minuten stoven tot alles geslonken is (je houdt in volume ongeveer de helft over).
- Zet het vuur hoog en blus met Noilly Prat en sinaasappelsap. Laat volledig verdampen.
- Voeg nu de gevogeltefond toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe de soep in de blender en mix glad. Duw indien gewenst door een zeef (zie notities).
- Giet ze opnieuw in de soeppot en voeg de culinaire room toe. Laat enkele minuten doorkoken en neem dan van het vuur.
- Kruid indien gewenst bij met extra zout.
Voor de afwerking
- Verdeel de soep over 4 borden.
- Lepel er wat zure room op, werk af met garnalen en venkelgroen, en strooi er wat zwarte peper over. Serveer met het roggebrood.
Notities
- Laat de groenten goed stoven. Dit zorgt voor extra smaak in de soep. Laat ze echter niet bruin worden, zodat je soep straks een fris kleurtje heeft.
- Vergeet het venkelzaad niet. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar toch zorgt dit in het eindresultaat voor een groot verschil. Venkelzaad geeft warmte en diepte aan de soep.
- Wees niet bang van het sinaasappelsap. Het lijkt misschien een bizarre toevoeging, maar sinaasappel vult venkel qua smaak heel goed aan. In de soep krijg je geen sinaassmaak, maar eerder een geurig zuurtje dat dit gerecht naar een hoger niveau tilt.
- Laat de alcohol goed verdampen. Niks dat zo snel tegenvalt als een gerecht met alcohol die niet genoeg is ingekookt. Laat de Noilly Prat dus goed verdampen tot je bijna geen vocht meer ziet. Voeg pas dan de gevogeltefond of bouillon toe.
- Zeef de soep indien gewenst. Als ik dit soepje doordeweeks maak, dan laat ik het zeven sowieso achterwege. Door de soep in de blender te mixen, wordt die al mooi glad. Als je de soep echter voor een feestje wilt serveren, dan geeft zeven wel een meerwaarde.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. je kan alle groenten al snijden en de garnituren voorbereiden, en deze tot gebruik in de koelkast bewaren in goed afsluitbare vershouddozen. Of je kan de volledige soep al maken en hem invriezen. Zo kan je hem dus weken vooraf al voorbereiden.
Je kan een andere witte vermout gebruiken, of een scheutje witte wijn. Als je liever geen alcohol gebruikt, kan je hem ook gewoon weglaten en enkel met sinaasappelsap blussen.
Je kan er eventueel gewoon een scheutje room in gieten, en afwerken met wat zwarte peper van de molen en het dillegroen of een takje dille. Gerookte of verse zalm past ook heel goed bij deze soep.
0 reacties