Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen

Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be

Stilletjesaan komen we hier ten huize Een lepeltje lekkers in kerstsfeer. Ik durf al eens te dromen van hoe we de kerstboom dit jaar gaan versieren, waarmee ik de kindjes zou kunnen verrassen en welke kerstmuziek ik op repeat zou zetten. En dus begin ik langzaamaan ook het feestmaal al wat te plannen.

Ingrediënten aperitiefhapjes / www.eenlepeltjelekkers.be

Elk jaar is het weer een zoektocht naar aperitiefhapjes. Ik wil graag iets verrassend en origineel, maar het mag me ook niet te veel tijd kosten. Uiteindelijk zijn het maar proevertjes, en moet het échte werk dan nog komen. Als Campina-ambassadrice wist ik meteen waar ik inspiratie zou kunnen vinden… Deze vijf makkelijke hapjes zijn daarvan het resultaat.

Hieronder vind je de recepten voor:

  • Gevulde champignons met bacon en gruyère
  • Witlofblaadjes met grijze garnalen en pompelmoes
  • Crostini met geitenkaas en granaatappel
  • Glaasjes met gerookte zalm en mierikswortel
  • Dip van feta, munt en koriander
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be

Stuk voor stuk zijn het eenvoudige recepten voor makkelijke hapjes die je grotendeels vooraf kan bereiden. Dat geeft je extra veel tijd om het feest met je gasten door te brengen. Want daar draait het toch eigenlijk om: gezellig bijkletsen, genieten en lachen met al wie je lief is. De écht kerstsfeer dus.

In samenwerking met Campina

Gevulde champignons met bacon en gruyère

Wat heb je nodig?

Voor een 15-tal hapjes
6 sneden bacon
80 g lichte zure room
2 el gehakte bieslook
1 el mosterd
50 g geraspte gruyère + extra om erover te strooien
250 g champignons

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg de bacon op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 5 à 7 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Laat volledig afkoelen en hak fijn met een mes.
Meng de verkruimelde bacon met zure room, bieslook, mosterd en gruyère.

Maak de champignons schoon en verwijder de stelen.
Vul de hoedjes met het kaasmengsel.
Zet ze in een ovenschaal en bak in +/- 15 minuten goudbruin in de oven.
Serveer in kleine cupcakevormpjes.

Vooraf: maak de hapjes volledig vooraf, maar schuif ze pas 15 minuten voor de gasten arriveren in de oven .

Gevulde champignons met bacon en gruyère

Witlofblaadjes met grijze garnalen en pompelmoes

Wat heb je nodig?

Voor een 10-tal hapjes
1 stronkje witlof
1 roze pompelmoes
100 g lichte zure room
50 g grijze garnalen
1 el gehakte bieslook
zwarte peper van de molen

Hoe ga je tewerk?

Ingrediënten feestelijke hapjes / www.eenlepeltjelekkers.be

Verwijder de buitenste blaadjes van de witlofstronk en maak 10 mooie blaadjes los.

Snijd een stuk van de boven- en onderkant van de pompelmoes.
Snijd nu de schil van de pompelmoes, samen met het witte velletje. Dit gaat het makkelijkste als je de pompelmoes op het werkblad zet, en met een flexibel mes de schil er van boven naar beneden afsnijdt.
Snijd nu de partjes vruchtvlees tussen de velletjes uit (peler à vif) en snijd elk partje in 3 stukjes.

Schep in elk witlofblaadje 3 toefjes zure room.
Leg er 2 à 3 pompelmoesstukjes bij.
Verdeel er de garnalen en bieslook over.
Kruid met zwarte peper van de molen.

Vooraf: zorg dat alle onderdelen klaarstaan. Dan hoef je op het moment zelf enkel nog de witlofblaadjes te vullen.

Crostini met geitenkaas en granaatappel

Wat heb je nodig?

Voor 6 hapjes
1 mini-ciabatta
1 el lookolie
100 g pompoen (schoongemaakt gewicht)
1 el olijfolie
1/8 tl komijnpoeder
zout
chilivlokken
40 g volle plattekaas
75 g zachte geitenkaas (type Chavroux)
50 g granaatappelpitten
enkele takjes tijm
2 el gehakte pistachenoten

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
Snijd de ciabatta in dunne crostini.
Besprenkel met lookolie, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 10 minuten goudbruin in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.

Snijd de pompoen in fijne blokjes.
Meng met olijfolie, komijn, een snuifje zout en chili naar smaak.
Rooster 20 minuten in de oven en laat afkoelen.

Mix de plattekaas samen met de geitenkaas glad en kruid naar smaak bij met zeezout.

Beleg de crostini met een royale portie van het plattekaasmengsel.
Verdeel er de pompoen en granaatappelpitten over.
Werk af met tijm en pistachenoten.

Vooraf: maak alles vooraf, maar beleg de toastjes op het laatste moment, anders worden ze zacht.

Crostini met geitenkaas en granaatappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Glaasjes met gerookte zalm en mierikswortel

Wat heb je nodig?

Voor 6 hapjes
3 radijzen
75 ml appelazijn
2 el kristalsuiker
1/2 tl fijn zeezout
100 ml water
125 g volle plattekaas
zeste van 1 citroen
2 tl mierikswortelpasta
peper en zout
1 appel
sap van 1/2 citroen
75 g gerookte zalm, in reepjes
enkele takjes dille

Hoe ga je tewerk?

Maak de radijzen schoon en snijd ze in dunne plakjes.

Meng appelazijn, suiker, zout en water in een kookpot en breng al roerend aan de kook.
Giet het mengsel over de radijzen en laat 30 minuten marineren.

Meng de plattekaas met citroenzeste en mierikswortel.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in fijne blokjes.
Meng met het citroensap.

Verdeel de plattekaas over 6 glaasjes.
Leg er de appelblokjes en gerookte zalm op.
Garneer met de gemarineerde radijs en enkele toefjes dille.

Vooraf: deze glaasjes kan je volledig vooraf bereiden.

Rode kerstbal - credits unsplash / www.eenlepeltjelekkers.be

Dip van feta, munt en koriander

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen
150 g feta
1 el volle plattekaas
1 bosje munt, alleen de blaadjes
1 bosje koriander, alleen de blaadjes
2 el citroensap
1 el olijfolie + extra voor de garnering
1 tl honing
peper en zout
1 el geroosterde pijnboompitten

Hoe ga je tewerk?

Mix feta, plattekaas, munt (hou enkele blaadjes apart), koriander, citroensap, olijfolie en honing samen tot een gladde crème in de foodprocessor.
Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Schep in een potje en garneer met extra olijfolie, muntblaadjes en geroosterde pijnboompitten.

Vooraf: de dip kan je volledig vooraf bereiden. Garneer hem net voor het serveren.

Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be

Ziezo, dat zijn ze dan, mijn vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen! Iets bij wat jij zou willen maken? Of heb je zelf nog snelle hapjes achter de hand? Laat het mij weten in de reacties onderaan!

Een lepeltje terug in de tijd…

2 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
3 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
4 jaar geleden: Zoete aardappelhummus
5 jaar geleden: Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham
6 jaar geleden: Aziatische vis met paksoi

  • Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Lamsgehaktballetjes met abrikoos / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zoete aardappelhummus
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.