Soep van peterseliewortel met gerookte zalm

2 december 2017 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gesponsorde berichten, Home thema, Recepten, Verwarmende soep

Zelf doe ik met de feestdagen niets liever dan in de keuken staan. Toch besef ik maar al te goed dat er minstens evenveel mensen zijn die het graag wat rustiger aan doen. December is sowieso een drukke maand, en velen zitten tot de 22ste op kantoor om deadlines te halen. Als je graag kookt maar opziet tegen de boodschappen en het plannen vooraf, had je vroeger weinig opties. Maar nu schieten de maaltijdboxen je te hulp! Vorige week had ik het plezier om de Kerstbox van HelloFresh te mogen uittesten.

Gevulde tafel HelloFresh workshop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik ben al langer overtuigd van het nut van de maaltijdbox. Het is eigenlijk de ideale oplossing voor wie graag gezond en natuurlijk kookt, maar daar weinig tijd voor heeft. Voor de feestdagen heeft HelloFresh haar vertrouwde formule in een feestjasje gestopt: je kiest tussen een Kerstbox Original, Deluxe, Veggie of Gourmet, en dat voor 2, 3, 4, 6 of 8 personen. Je kan uiteraard ook meerdere boxen bestellen als je een groot gezelschap over de vloer krijgt. De gerechten zijn vertrouwd en makkelijk te bereiden, maar toch origineel en feestelijk, zodat ze je gasten zeker zullen kunnen bekoren.

Hertenstoofpotje / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Vorige week stond ik samen met een vriendin en twee lezeressen van deze blog achter de kookpotten bij Eetavontuur in Gent. Wij gingen aan de slag met het hoofdgerecht: een hartige hertenstoofpot met boterige aardappelpuree en boschampignons. Een schot in de roos, al zeg ik het zelf. Het vlees krijg je voorgegaard mee in je box: zo heb je slechts een fractie van de tijd nodig om diezelfde “slow cooking” smaak te bereiken. De rest van het menu bestond uit een hapje met makreel, soep van peterseliewortel en een decadente afsluiter van chocolademousse met sinaasappelcoulis. Om duimen en vingers van af te likken…

Lezeres Sofie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Lezeres Sofie

Wil je zelf een HelloFresh Kerstbox bestellen? Dat kan! De Original, Deluxe en Veggie box zijn van nu tot en met 17 december te bestellen, en worden geleverd op 23 of 24 december. De Gourmetbox is zelfs tot 27 december te bestellen en kan geleverd worden tijdens de gehele maand december. Ideaal voor de feestvoorpret!

Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Soep van peterseliewortel met gerookte zalm

De kerstworkshop gaf mij tonnen inspiratie voor het feestmenu. Ik ging aan de slag met het voorgerecht. Zelf had ik nog nooit met peterseliewortel gewerkt, maar deze vergeten groente heeft mijn hart gestolen: pittiger en minder zoet dan pastinaak, en met een verfijnd aroma. De soep van peterseliewortel wordt in mijn versie afgewerkt met snippers van dun gesneden gerookte zalm, gehakte peterselie en vers geraspte citroenzeste. De vis, die zacht gaart, geeft een elegante toets aan het hartige soepje. Origineel, maar niet moeilijk of bewerkelijk: net zoals ik het graag heb!

Annelies & Charlotte op de HelloFresh workshop / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Blogpost in samenwerking met HelloFresh

Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Soep van peterseliewortel met gerookte zalm

Deze feestelijke soep van peterseliewortel wordt afgewerkt met snippers gerookte zalm, gehakte peterselie en citroenzeste. Makkelijk en toch verfijnd!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 klontje boter
  • 2 stengels witte selder schoongemaakt en in kleine blokjes
  • 2 witte uien schoongemaakt en grof gehakt
  • 2 teentjes look geperst
  • 6 peterseliewortels geschild en in blokjes gesneden
  • 120 ml witte wijn sauvignon blanc
  • 1 bouquet garnie tijm, laurier en peterseliestengels
  • 1 l kwalitatieve gevogeltefond
  • 200 ml room
  • peper en zout bij voorkeur witte peper

Voor de afwerking

  • 100 g gerookte zalm in kleine blokjes gesneden
  • 1 klein bosje peterselie gehakt
  • 1 citroen bio, alleen de zeste
  • citroenolijfolie
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

  • Smelt het klontje boter in een soeppot.
  • Stoof er op zacht vuur de ui, look, selder en peterseliewortel in aan tot glazig maar niet gekleurd.
    Ui, look, selder en bouquet garnie / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zet het vuur hoger en blus de groenten met witte wijn.
  • Laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg bouquet garnie en gevogeltefond toe en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet de soep in een blender en mix zeer glad.
  • Roer er de room door en kruid bij met peper en zout.
  • Verdeel de soep over 4 kommen of borden.
  • Werk af met gerookte zalm, peterselie, citroenrasp, citroenolie en zwarte peper.
  • Serveer de soep van peterseliewortel.
Trefwoord feestrecept, kerst, kerstkoken, peterselie, peterseliewortel, warmgerookte zalm, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

8 Reacties

  1. Lucie

    Peterseliewortels kan ik hier (ik woon in Spanje) niet krijgen. Wel pastinaak . Zou dat een goede vervanging zijn? Of misschien beter knolselderij?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Lucie, ik zou dan inderdaad eerder knolselder nemen, de benadert de smaak meer. Met pastinaak kan het uiteraard ook, maar die is wat zoeter.

      Antwoord
  2. Freija Wouters

    Ideetjes voor feestelijke, maar toch eenvoudige aperitiefhapjes zijn altijd welkom! Ik heb er al een paar klassiekers van jou die altijd scoren ! 😉

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Volgende week komt er een overdadige aperitiefplank online (ben er net aan bezig, maar momenteel te donker om te fotograferen). ?

      Antwoord
  3. Freija Wouters

    Dit weekend probeer ik de kip met marsala en dragon en het soepje van peterseliewortel probeer ik maandag opvoorhand uit voor eventueel op kerstavond. Ik ben benieuwd!

    Antwoord
  4. Charlotte Moulin

    Mmm, moet ik eens proberen 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest