Zelf doe ik met de feestdagen niets liever dan in de keuken staan. Toch besef ik maar al te goed dat er minstens evenveel mensen zijn die het graag wat rustiger aan doen. December is sowieso een drukke maand, en velen zitten tot de 22ste op kantoor om deadlines te halen. Als je graag kookt maar opziet tegen de boodschappen en het plannen vooraf, had je vroeger weinig opties. Maar nu schieten de maaltijdboxen je te hulp! Vorige week had ik het plezier om de Kerstbox van HelloFresh te mogen uittesten.
Ik ben al langer overtuigd van het nut van de maaltijdbox. Het is eigenlijk de ideale oplossing voor wie graag gezond en natuurlijk kookt, maar daar weinig tijd voor heeft. Voor de feestdagen heeft HelloFresh haar vertrouwde formule in een feestjasje gestopt: je kiest tussen een Kerstbox Original, Deluxe, Veggie of Gourmet, en dat voor 2, 3, 4, 6 of 8 personen. Je kan uiteraard ook meerdere boxen bestellen als je een groot gezelschap over de vloer krijgt. De gerechten zijn vertrouwd en makkelijk te bereiden, maar toch origineel en feestelijk, zodat ze je gasten zeker zullen kunnen bekoren.
Vorige week stond ik samen met een vriendin en twee lezeressen van deze blog achter de kookpotten bij Eetavontuur in Gent. Wij gingen aan de slag met het hoofdgerecht: een hartige hertenstoofpot met boterige aardappelpuree en boschampignons. Een schot in de roos, al zeg ik het zelf. Het vlees krijg je voorgegaard mee in je box: zo heb je slechts een fractie van de tijd nodig om diezelfde “slow cooking” smaak te bereiken. De rest van het menu bestond uit een hapje met makreel, soep van peterseliewortel en een decadente afsluiter van chocolademousse met sinaasappelcoulis. Om duimen en vingers van af te likken…
Wil je zelf een HelloFresh Kerstbox bestellen? Dat kan! De Original, Deluxe en Veggie box zijn van nu tot en met 17 december te bestellen, en worden geleverd op 23 of 24 december. De Gourmetbox is zelfs tot 27 december te bestellen en kan geleverd worden tijdens de gehele maand december. Ideaal voor de feestvoorpret!
De kerstworkshop gaf mij tonnen inspiratie voor het feestmenu. Ik ging aan de slag met het voorgerecht. Zelf had ik nog nooit met peterseliewortel gewerkt, maar deze vergeten groente heeft mijn hart gestolen: pittiger en minder zoet dan pastinaak, en met een verfijnd aroma. De soep van peterseliewortel wordt in mijn versie afgewerkt met snippers van dun gesneden gerookte zalm, gehakte peterselie en vers geraspte citroenzeste. De vis, die zacht gaart, geeft een elegante toets aan het hartige soepje. Origineel, maar niet moeilijk of bewerkelijk: net zoals ik het graag heb!
Blogpost in samenwerking met HelloFresh
Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
Ingrediënten
- 1 klontje boter
- 2 stengels witte selder schoongemaakt en in kleine blokjes
- 2 witte uien schoongemaakt en grof gehakt
- 2 teentjes look geperst
- 6 peterseliewortels geschild en in blokjes gesneden
- 120 ml witte wijn sauvignon blanc
- 1 bouquet garnie tijm, laurier en peterseliestengels
- 1 l kwalitatieve gevogeltefond
- 200 ml room
- peper en zout bij voorkeur witte peper
Voor de afwerking
- 100 g gerookte zalm in kleine blokjes gesneden
- 1 klein bosje peterselie gehakt
- 1 citroen bio, alleen de zeste
- citroenolijfolie
- zwarte peper van de molen
Instructies
- Smelt het klontje boter in een soeppot.
- Stoof er op zacht vuur de ui, look, selder en peterseliewortel in aan tot glazig maar niet gekleurd.
- Zet het vuur hoger en blus de groenten met witte wijn.
- Laat bijna volledig verdampen.
- Voeg bouquet garnie en gevogeltefond toe en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet de soep in een blender en mix zeer glad.
- Roer er de room door en kruid bij met peper en zout.
- Verdeel de soep over 4 kommen of borden.
- Werk af met gerookte zalm, peterselie, citroenrasp, citroenolie en zwarte peper.
- Serveer de soep van peterseliewortel.
Peterseliewortels kan ik hier (ik woon in Spanje) niet krijgen. Wel pastinaak . Zou dat een goede vervanging zijn? Of misschien beter knolselderij?
Dag Lucie, ik zou dan inderdaad eerder knolselder nemen, de benadert de smaak meer. Met pastinaak kan het uiteraard ook, maar die is wat zoeter.
Ideetjes voor feestelijke, maar toch eenvoudige aperitiefhapjes zijn altijd welkom! Ik heb er al een paar klassiekers van jou die altijd scoren ! 😉
Volgende week komt er een overdadige aperitiefplank online (ben er net aan bezig, maar momenteel te donker om te fotograferen). ?
Dit weekend probeer ik de kip met marsala en dragon en het soepje van peterseliewortel probeer ik maandag opvoorhand uit voor eventueel op kerstavond. Ik ben benieuwd!
Oh leuk! Laat ns weten wat jullie ervan vonden!
Mmm, moet ik eens proberen 🙂
Je weet al min of meer hoe het smaakt hé! 🙂