Deze krokante aardappels met look en tijm zijn het ideale bijgerecht voor je feestmenu: iedereen lust ze, ze zijn makkelijk te bereiden maar zien er toch verrassend uit. Ik ben eigenlijk best trots op dit gerecht: het is echt zo eentje dat ik over 10 jaar nog zal maken. Een echt lepeltje lekkers ook: geen werk, geen speciale technieken of ingrediënten, gewoon lekker, (h)eerlijk en puur.
Ik hou van aardappels. Ik lust ze op alle mogelijke manieren: gebakken, gekookt, gepureerd, verwerkt in een soufflé, gepoft op de barbecue (mét kruidenboter, uiteraard), … Gelukkig ben ik daarin thuis niet alleen: ook de kindjes zijn altijd blij als er een doodgewoon “patatje” op het menu staat. Eerlijkgezegd begrijp ik niet waarom gezondheidsgoeroe’s een kruistocht tegen onze Belgische trots begonnen zijn: aardappels zijn een écht natuurproduct met heel wat goeie eigenschappen, en een stuk minder calorieën dan “verantwoorde” alternatieven als quinoa en speltpasta.
En ook topkoks hebben begrepen dat de aardappel een echt “superfood” van bij ons is: Seppe Nobels van Graanmarkt 13 heeft een heel menu ontwikkeld met de aardappel in een hoofdrol. Hij werpt zich daarenboven graag op als ambassadeur, om deze op Belgische groente extra te promoten naar het grote publiek. En wie ben ik om Seppe tegen te spreken?
Op mijn feestmenu mogen aardappels niet ontbreken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik door de jaren heen telkens voor minder zware alternatieven heb gekozen. Waar ik vroeger zonder problemen een halve casserole gratin dauphinoise kon wegwerken, heb ik die nu toch ingeruild voor een iets lichter, maar daarom niet minder smaakvol alternatief. Deze krokante aardappels met look en tijm zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook heerlijk.
Nog meer inspiratie met onze Belgische aardappels? Neem zeker eens een kijkje op Lekker van bij ons!
Krokante aardappels met look en tijm
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 5 aardappels middelgroot
- 2 eetlepels boter gesmolten
- 1 eetlepels lookolie
- tijm enkele takjes
- 3 teentjes look ongepeld
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes.
- Boter een ovenschaal licht in met een kwastje.
- Zet er de aardappelschijfjes rechtop in.
- Sprenkel er de rest van de boter en de lookolie over.
- Verdeel er de tijm en look over.
- Kruid met peper en zout.
- Schuif de schaal 40 minuten in de oven tot de aardappels bovenaan goudbruin en krokant zijn.
- Neem uit de oven.
- Serveer de krokante aardappels met look en tijm.
Ik probeerde dit en stak er ook schijfjes courgette en tomaat tussen
Mm, klinkt heerlijk!
Begrijp ik het goed dat de aardappelen vooraf niet gekookt worden? kan je dit gedeeltijk al vooraf klaarmaken ? en op moment zelf dan nog even in de oven plaatsen?
Dag Petra, dat klopt inderdaad. Je kan dit zeker vooraf maken (bijv. al 30 minuutjes bakken) en dan op het moment zelf nog 10 minuten verder bakken. Veel succes ermee!
Ik ga deze zeker ook eens klaarmaken, ze lijken mij lekker ?
Zeker eens proberen, het is de moeite! ☺️
Welke aardappele, zijn nu het meest geschikt voor deze bereiding? want er zijn zoveel soorten.
Ik heb zelf gewone vastkokende gebruikt. Ik zou sowieso eerder die nemen dan bloemige.
Zo simpel, en wat presenteert dat mooi!
Nu weet ik het zeker, geen kroketjes met de feesten!
Kroketjes zijn natuurlijk ook lekker (vooral die oudewetse zelfgemaakte), maar dit is weer eens wat anders, en toch ook wat minder zwaar in een periode van overdaad! 🙂
Lekker vleesje van dierendonck met de tips van u bereid en dan deze heerlijke aardappelen bij..njam ie. Thx!
Dat klinkt heerlijk! Blij dat jullie hier inspiratie vinden! 🙂
Lijkt me wel heel erg lekker. Ga dit gaw maken. Dank je wel.