Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is snel klaar, vertrouwd en toch verrassend. Daarenboven blijft de afwas – en het gebruikte keukenmateriaal – beperkt. Voor mij zijn dat dé voorwaarden voor een deugdelijke weekavondmaal. Zeker nu we al zo lang binnenzitten, en het dagelijks koken zelfs mij begint tegen te steken, is dit wat je nodig hebt.
Je maakt eerst een eenvoudig glazuur van mosterd en honing. Daarmee strijk je de zalm in, die dan eerst zacht wordt gegaard in de oven. Nadien zet je hem nog even onder een gloeiendhete grill, en je kan je keukenschort al opbergen. Erbij serveer ik hier gestoomde krieltjes en eenvoudige komkommersalade. Maar andere groenten kunnen zeker ook.
Enkele tips om aan de slag te gaan:
- Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel, dan met een staartstuk. Dat is aan het uiteinde dunner, waardoor de filet ongelijkmatig gaart.
- Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
- Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (ik gok 2 cm dik). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.
Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is zowel geschikt voor een drukke weekavond, als voor een etentje – eens dat weer is toegestaan. Garneer hem mooi met extra dille en eventueel wat gepekelde rode ui, en je hebt een feestgerecht. Maar doordeweeks, recht uit de ovenschaal, smaakt hij even goed.
Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur
Ingrediënten
- 2 el mosterd zacht
- 3 el honing bijv. acacia
- 1 teentje look geperst
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl fijn zeezout
- 1 citroen zeste en sap
- 1 bos dille
- neutrale olie bijv. arachide of zonnebloem
- 800 g zalmfilet zonder vel
Voor erbij
- komkommersalade
- gekookte krieltjes
- enkele citroenpartjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
- Meng mosterd, honing, look, paprika, zout en citroenzeste.
- Snijd de stengels van de dille fijn (bewaar de toppen) en roer door het glazuur.
- Vet een ovenschotel licht in met olie en leg er de zalmfilet in.
- Strijk het glazuur op de filet.
- Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Neem uit de oven, en verwarm de grill op de hoogste stand.
- Verwijder de folie en bak de zalm nog 6 minuten tot net gaar.
- Neem uit de oven, pers er wat citroensap over uit en garneer met de dilletoppen.
- Serveer met komkommersalade, krieltjes en extra citroenpartjes.
Notities
- Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel dan met een staartstuk. Dat wordt dunner naar het uiteinde toe, waardoor de filet ongelijkmatig zal garen.
- Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
- Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (+/- 2 cm). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Eenpanspasta met pompoen en feta
4 jaar geleden: Bloemkoolrisotto zonder roeren
5 jaar geleden: Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
6 jaar geleden: Margrietjes
7 jaar geleden: Spanakopita van hier
Dag Annelies, bedankt voor het recept. Wij hebben het deze middag klaargemaakt en het was heel lekker! De frisse komkommersalade past er heel goed bij.
Wat leuk om te horen! Bedankt voor je berichtje. Hopelijk gaat alles goed met jou! ☺️