Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur

6 februari 2021 | Belgisch zomerweer, Eenpansgerechten, Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is snel klaar, vertrouwd en toch verrassend. Daarenboven blijft de afwas – en het gebruikte keukenmateriaal – beperkt. Voor mij zijn dat dé voorwaarden voor een deugdelijke weekavondmaal. Zeker nu we al zo lang binnenzitten, en het dagelijks koken zelfs mij begint tegen te steken, is dit wat je nodig hebt.

Je maakt eerst een eenvoudig glazuur van mosterd en honing. Daarmee strijk je de zalm in, die dan eerst zacht wordt gegaard in de oven. Nadien zet je hem nog even onder een gloeiendhete grill, en je kan je keukenschort al opbergen. Erbij serveer ik hier gestoomde krieltjes en eenvoudige komkommersalade. Maar andere groenten kunnen zeker ook.

Enkele tips om aan de slag te gaan:

  • Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel, dan met een staartstuk. Dat is aan het uiteinde dunner, waardoor de filet ongelijkmatig gaart.
  • Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
  • Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (ik gok 2 cm dik). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.

Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is zowel geschikt voor een drukke weekavond, als voor een etentje – eens dat weer is toegestaan. Garneer hem mooi met extra dille en eventueel wat gepekelde rode ui, en je hebt een feestgerecht. Maar doordeweeks, recht uit de ovenschaal, smaakt hij even goed.

  • Pin

Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur

Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el mosterd zacht
  • 3 el honing bijv. acacia
  • 1 teentje look geperst
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 1 citroen zeste en sap
  • 1 bos dille
  • neutrale olie bijv. arachide of zonnebloem
  • 800 g zalmfilet zonder vel

Voor erbij

  • komkommersalade
  • gekookte krieltjes
  • enkele citroenpartjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Meng mosterd, honing, look, paprika, zout en citroenzeste.
    • Pin
  • Snijd de stengels van de dille fijn (bewaar de toppen) en roer door het glazuur.
  • Vet een ovenschotel licht in met olie en leg er de zalmfilet in.
  • Strijk het glazuur op de filet.
    • Pin
  • Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem uit de oven, en verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Verwijder de folie en bak de zalm nog 6 minuten tot net gaar.
  • Neem uit de oven, pers er wat citroensap over uit en garneer met de dilletoppen.
  • Serveer met komkommersalade, krieltjes en extra citroenpartjes.

Notities

  • Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel dan met een staartstuk. Dat wordt dunner naar het uiteinde toe, waardoor de filet ongelijkmatig zal garen.
  • Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
  • Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (+/- 2 cm). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.
    Trefwoord dille, honing, mosterd, zalm
    Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

    Een lepeltje terug in de tijd

    1 jaar geleden: Eenpanspasta met pompoen en feta
    4 jaar geleden: Bloemkoolrisotto zonder roeren
    5 jaar geleden: Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
    6 jaar geleden: Margrietjes
    7 jaar geleden: Spanakopita van hier

    • Eenpanspasta met pompoen en feta / www.eenlepeltjelekkers.be
      • Pin
    • Snelle bloemkoolrisotto zonder roeren - 3 kommen / www.eenlepeltjelekkers.be
      • Pin
    • Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
      • Pin
      • Pin
      • Pin

    Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

    Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met mijn man en twee dochters van 12 en 15 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

    Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

    Voeg je bij 1.756 andere abonnees

    Nog enkele feestrecepten

    Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

    Ijstaart met bosbessen, appel en pistache

    Op zoek naar een indrukwekkend dessert voor de feesten, dat je makkelijk voor een grote groep kan maken? Deze ijstaart met bosbessen, appel en pistache is precies wat je nodig hebt! Of je nu een uitgebreid feest geeft of gewoon veel gasten verwacht, deze ijstaart...

    Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

    Hapje met pompoen, basilicum en ricotta

    Ben je op zoek naar een feestelijk hapje met pompoen dat zowel smaakvol als elegant is? Deze knapperige filodeegrolletjes met een romige vulling van pompoen, ricotta en basilicum zijn een schot in de roos. Het filodeeg zorgt voor een heerlijk krokante buitenkant,...

    Kip met druiven en marsala

    Kip met druiven en marsala

    Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

    Zalm met granaatappel en gember

    Zalm met granaatappel en gember

    Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

    2 Reacties

    1. Nancy Van Sevecotte

      Dag Annelies, bedankt voor het recept. Wij hebben het deze middag klaargemaakt en het was heel lekker! De frisse komkommersalade past er heel goed bij.

      Antwoord
      • Annelies

        Wat leuk om te horen! Bedankt voor je berichtje. Hopelijk gaat alles goed met jou! ☺️

        Antwoord

    Laat hier een reactie achter.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

    Pin It on Pinterest

    Een lepeltje lekkers - favicon
    Privacy overzicht

    Een lepeltje lekkers gebruikt alleen technische en functionele cookies. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Daarnaast plaatsen we cookies die uw surfgedrag bijhouden zodat we op maat gemaakte content kunnen aanbieden.

    U kan alle cookie instellingen wijzigen via de tabs aan de linkerzijde.