Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur

6 februari 2021 | Belgisch zomerweer, Eenpansgerechten, Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is snel klaar, vertrouwd en toch verrassend. Daarenboven blijft de afwas – en het gebruikte keukenmateriaal – beperkt. Voor mij zijn dat dé voorwaarden voor een deugdelijke weekavondmaal. Zeker nu we al zo lang binnenzitten, en het dagelijks koken zelfs mij begint tegen te steken, is dit wat je nodig hebt.

Je maakt eerst een eenvoudig glazuur van mosterd en honing. Daarmee strijk je de zalm in, die dan eerst zacht wordt gegaard in de oven. Nadien zet je hem nog even onder een gloeiendhete grill, en je kan je keukenschort al opbergen. Erbij serveer ik hier gestoomde krieltjes en eenvoudige komkommersalade. Maar andere groenten kunnen zeker ook.

Enkele tips om aan de slag te gaan:

  • Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel, dan met een staartstuk. Dat is aan het uiteinde dunner, waardoor de filet ongelijkmatig gaart.
  • Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
  • Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (ik gok 2 cm dik). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.

Deze zalm in de oven met honing-mosterdglazuur is zowel geschikt voor een drukke weekavond, als voor een etentje – eens dat weer is toegestaan. Garneer hem mooi met extra dille en eventueel wat gepekelde rode ui, en je hebt een feestgerecht. Maar doordeweeks, recht uit de ovenschaal, smaakt hij even goed.

  • Pin

Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur

Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el mosterd zacht
  • 3 el honing bijv. acacia
  • 1 teentje look geperst
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 1 citroen zeste en sap
  • 1 bos dille
  • neutrale olie bijv. arachide of zonnebloem
  • 800 g zalmfilet zonder vel

Voor erbij

  • komkommersalade
  • gekookte krieltjes
  • enkele citroenpartjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Meng mosterd, honing, look, paprika, zout en citroenzeste.
    • Pin
  • Snijd de stengels van de dille fijn (bewaar de toppen) en roer door het glazuur.
  • Vet een ovenschotel licht in met olie en leg er de zalmfilet in.
  • Strijk het glazuur op de filet.
    • Pin
  • Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem uit de oven, en verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Verwijder de folie en bak de zalm nog 6 minuten tot net gaar.
  • Neem uit de oven, pers er wat citroensap over uit en garneer met de dilletoppen.
  • Serveer met komkommersalade, krieltjes en extra citroenpartjes.

Notities

  • Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel dan met een staartstuk. Dat wordt dunner naar het uiteinde toe, waardoor de filet ongelijkmatig zal garen.
  • Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
  • Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (+/- 2 cm). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.
    Trefwoord dille, honing, mosterd, zalm
    Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

    Een lepeltje terug in de tijd

    1 jaar geleden: Eenpanspasta met pompoen en feta
    4 jaar geleden: Bloemkoolrisotto zonder roeren
    5 jaar geleden: Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
    6 jaar geleden: Margrietjes
    7 jaar geleden: Spanakopita van hier

    • Eenpanspasta met pompoen en feta / www.eenlepeltjelekkers.be
      • Pin
    • Snelle bloemkoolrisotto zonder roeren - 3 kommen / www.eenlepeltjelekkers.be
      • Pin
    • Tunesische gehaktballetjes met wintergroenten
      • Pin
      • Pin
      • Pin

    Nog enkele feestrecepten

    Kip met druiven en marsala

    Kip met druiven en marsala

    Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

    Zalm met granaatappel en gember

    Zalm met granaatappel en gember

    Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

    Soep van mosselen, spinazie en groene curry

    Soep van mosselen, spinazie en groene curry

    We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

    Salade met burrata, vijgen en hot honey

    Salade met burrata, vijgen en hot honey

    Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

    2 Reacties

    1. Nancy Van Sevecotte

      Dag Annelies, bedankt voor het recept. Wij hebben het deze middag klaargemaakt en het was heel lekker! De frisse komkommersalade past er heel goed bij.

      Antwoord
      • Annelies

        Wat leuk om te horen! Bedankt voor je berichtje. Hopelijk gaat alles goed met jou! ☺️

        Antwoord

    Laat hier een reactie achter.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Pin It on Pinterest