De groenten uit de moestuin van mijn ouders zijn geweldig. Ze zien er prachtig uit, zijn zongerijpt en hebben tonnen meer smaak dan wat je standaard in de winkel vindt. Alleen… ze hebben niet de perfecte maten, ze voldoen niet aan het rolmodel, en ze hebben soms wat bizarre hoekjes en kantjes. Hoe erg dat zelfs groenten aan een bepaald “ideaalbeeld” moeten voldoen!
Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat Delhaize in de bres wil springen voor deze buitenbeentjes. Je kan er sinds eind april een kistje “gekke groenten” kopen. Voor nog geen € 4 krijg je ruim 3 kg van de gekste exemplaren: buitensporige aubergines, kromme komkommers, bizarre paprika’s of uit de kluiten gewassen tomaten, ze krijgen allemaal een plaats in de kisten die je kan kopen in de deelnemende winkels. Een mooie actie tegen voedselverspilling, als je het mij vraagt!
Ik ging alvast aan de slag met mijn gigantische aubergine, en verwerkte hem tot dit kleurrijke hapje met gemarineerde feta. Heel gemakkelijk en snel, en toch erg verrassend: zoals we dat hier bij Een lepeltje lekkers graag hebben dus! De kaas wordt gemarineerd in een mengsel van olijfolie, roze peper, oregano en citroen, de aubergine wordt in dunne plakken gesneden en gegrild op de grillpan. Het resultaat is een fris aperitiefhapje dat perfect op een lente-buffet of bij de barbecue past. Laat die zon nu maar komen (alsjeblieft…)!
Gemarineerde feta met aubergine
Equipment
- grillpan
Ingrediënten
- 150 g feta
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel roze peperbolletjes gekneusd
- 1 citroen alleen de zeste
- 1 el gedroogde oregano
- 2 lente-uitjes in dunne ringen
- zwarte peper van de molen
- 1 aubergine
Instructies
- Snijd de feta in blokjes.
- Meng in een kom of diep bord de olijfolie met roze peper, citroenrasp, gedroogde oregano en lente-ui.
- Kruid bij met flink wat peper van de molen.
- Leg er de fetablokjes in en roer voorzichtig door, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met de marinade.
- Dek af en zet in de koelkast.
- Snijd de aubergine in dunne repen.
- Verhit een grillpan op hoog vuur.
- Gril de auberginerepen aan beide kanten kort tot er mooie bruine strepen in staan.
- Leg op een bord en laat afkoelen.
- Rol de fetablokjes in een reep aubergine en leg opnieuw in de marinade.
- Laat minstens 2 u in de koelkast marineren.
- Prik de feta-auberginerolletjes op prikkers.
- Serveer de gemarineerde feta met aubergine.
Ik heb het al eens uitgeprobeerd. Heel lekker en oogt mooi als aperitiefhapje!
Oh leuk, bedankt om te laten weten Isabelle!