Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je hebt een waar pronkstuk voor je staan.
Een chowder is een dikke Noord-Amerikaanse soep met room of melk, die dikwijls met schelpjes bereid wordt. Ik ben voor een verfijnde versie gegaan, die wel wat body heeft maar toch nog licht is, en extra diepgang krijgt door gebruik van venkel, gerookte zalm en zeekraal.
Voor de vis kies ik steevast voor een soort met duurzaamheidslabel. De kabeljauw, langoustines, gerookte zalm, zeekraal en lompviseieren in dit recept hebben allemaal een MSC-label. MSC staat voor Marine Stewardship Council, garandeert duurzame visvangst voor wilde vis, en gaat overbevissing tegen. In de meeste viswinkels en supermarkten vind je heel wat vis met MSC-label (of ASC-label, voor kweekvis), en ook het diepvriesvak biedt veel mogelijkheden.
Nu de feestdagen voor de deur staan en we ons allemaal tegoed doen aan overvloed, is het wat mij betreft extra belangrijk om rekening te houden met onze planeet, en waar mogelijk een steentje bij te dragen. En door duurzame vis te kopen, kan je dat alvast heel gemakkelijk doen!
Tips voor het bereiden van deze chowder met kabeljauw en langoustine
Terug naar het recept! Ik heb weer heel bewust voor een gerecht gekozen dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken en dat heel wat mogelijkheden voor variaties biedt. Zo kan je zorgeloos genieten.
- Laat het roommengsel lang genoeg trekken. Door de room even aan de kook te brengen met de aromaten, en hem nadien minstens een half uurtje te laten trekken, zorg je voor heel wat extra smaak in je eindresultaat. Sla deze stap dus zeker niet over.
- Laat de groenten niet kleuren. Als het goed is, krijg je straks een sneeuwwitte chowder. Laat de groenten dus niet bruin worden, maar stoof ze glazig op laag vuur.
- Wees voorzichtig met roeren eens je de vis hebt toegevoegd. Vis is fragiel, dus als je veel roert, zal die uit elkaar vallen.
- Blancheer de zeekraal in een vergiet. In principe kan je de zeekraal natuurlijk kort blancheren in een kookpot met kokend water. Maar dan heb je weer extra afwas. Ik kies ervoor om de zeekraal in een vergiet te doen, en er dan langzaam 1,5 liter kokend water uit de waterkoker over te gieten. Spoel nadien onmiddellijk met koud water: zo blijft de zeekraal fris groen.
- Serveer de chowder eventueel met bladerdeegsterren voor een feestelijk resultaat. Steek met een uitsteekvormpje sterren uit een plak bladerdeeg. Klop eigeel los met een scheutje melk en kwast er de sterren mee in. Strooi er nu wat sesamzaad en grof zout op. Bak 10 minuten op 200 graden.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze chowder met kabeljauw en langoustines geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Betaalde samenwerking met MSC
Chowder met kabeljauw en langoustine
Equipment
- sauspan
- kookpot met dikke bodem
Ingrediënten
Voor de room
- 500 ml volle room minstens 30% vetgehalte
- 2 blaadjes laurier
- 1/2 bos verse tijm
- 2 stengels witte selder schoongemaakt en grof gehakt
- 1 kleine ui gepeld en grof gehakt
- 10 zwarte peperkorrels
- 1/2 bos peterselie alleen de steeltjes
Voor de chowder
- 2 venkels schoongemaakt
- 3 aardappels geschild en gewassen
- 2 sjalotten gepeld
- 40 g boter
- 1 teentje look geperst
- 2 eetlepels bloem
- 150 ml witte wijn
- 400 ml visfond
- 500 g kabeljauwhaasje met MSC label, in blokjes van +/- 5 op 5 cm
- 12 langoustines met MSC label, vervang ev. door grote scampi
- 100 g wilde gerookte zalm met MSC label, in reepjes
- witte peper
- fijn zeezout
- enkele sprietjes bieslook fijngehakt
Voor de afwerking
- 50 g zeekraal geblancheerd, zie tips
- 50 g lompviseitjes met MSC label
- bladerdeegster optioneel, zie tips
Instructies
Voor de room
- Doe alle ingrediënten samen in een sauspan. Laat zachtjes aan de kook komen.
- Zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken.
- Zeef.
Voor de chowder
- Snijd venkel en aardappels in blokjes van 1 op 1 cm. Hak de sjalot fijn.
- Smelt de boter in een kookpot met dikke bodem op middellaag vuur.
- Stoof er sjalot, look, venkel en aardappels in aan tot ze glazig maar niet gekleurd zijn, ongeveer 10 minuten.
- Bestrooi met de bloem en laat een drietal minuten meebakken.
- Blus met de witte wijn, roer goed en laat zo goed als volledig verdampen.
- Voeg er dan de visfond en het gezeefde roommengsel aan toe en breng op zacht vuur tegen de kook aan.
- Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de kabeljauwblokjes en langoustines toe en laat 4 minuten garen in de warme chowder.
- Neem de pan van het vuur en roer er de gerookte zalm door. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Roer er ook de bieslook door.
Voor de afwerking
- Pel de langoustines.
- Verdeel de vis en groenten over 4 borden.
- Lepel er wat van de chowder bij.
- Werk af met zeekraal, lompviseitjes en een bladerdeegster.
Notities
- Laat het roommengsel lang genoeg trekken. Door de room even aan de kook te brengen met de aromaten, en hem nadien minstens een half uurtje te laten trekken, zorg je voor heel wat extra smaak in je eindresultaat. Sla deze stap dus zeker niet over.
- Laat de groenten niet kleuren. Als het goed is, krijg je straks een sneeuwwitte chowder. Laat de groenten dus niet bruin worden, maar stoof ze glazig op laag vuur.
- Wees voorzichtig met roeren eens je de vis hebt toegevoegd. Vis is fragiel, dus als je veel roert, zal die uit elkaar vallen.
- Blancheer de zeekraal in een vergiet. In principe kan je de zeekraal natuurlijk kort blancheren in een kookpot met kokend water. Maar dan heb je weer extra afwas. Ik kies ervoor om de zeekraal in een vergiet te doen, en er dan langzaam 1,5 liter kokend water uit de waterkoker over te gieten. Spoel nadien onmiddellijk met koud water: zo blijft de zeekraal fris groen.
- Serveer de chowder eventueel met bladerdeegsterren voor een feestelijk resultaat. Steek met een uitsteekvormpje sterren uit een plak bladerdeeg. Klop eigeel los met een scheutje melk en kwast er de sterren mee in. Strooi er nu wat sesamzaad en grof zout op. Bak 10 minuten op 200 graden.
Veel gestelde vragen
Dat kan zeker. Volg alle stappen tot en met het sudderen van de soep. Bewaar deze koel tot gebruik. Breng hem voor het serveren op zacht vuur weer tot tegen het kookpunt en voeg er dan de vis aan toe. Ga verder met de rest van het recept.
De langoustines kan je vervangen voor grote scampi of gamba’s. In plaats van kabeljauw kan je ook andere (duurzame) vis gebruiken, zoals roodbaars- of schelvishaasje. De gerookte zalm kan je weglaten of vervangen door een andere gerookte vis. Je kan eventueel ook wat spek meebakken met de groenten als je geen gerookte vis hebt.
Als je geen fan bent van venkel, kan je ook prei gebruiken. Deze laat meer vocht los, dus laat dat goed verdampen voor je de groenten blust met witte wijn.
Ik heb de chowder met kabeljauw en scampi’s gemaakt. Heel lekker maar nog beter de dag nadien omdat de vis meer smaak gaf aan het gerecht.
Oh wat leuk dat je dit gerecht gemaakt hebt! Blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je bericht en nog fijne eindejaarsfeesten! 😘