Chowder met kabeljauw en langoustine

16 december 2023 | Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Recepten

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je hebt een waar pronkstuk voor je staan.

Chowder met kabeljauw op 3 borden
  • Pin

Een chowder is een dikke Noord-Amerikaanse soep met room of melk, die dikwijls met schelpjes bereid wordt. Ik ben voor een verfijnde versie gegaan, die wel wat body heeft maar toch nog licht is, en extra diepgang krijgt door gebruik van venkel, gerookte zalm en zeekraal.

Chowder met kabeljauw en langoustine in een stoofpot
  • Pin

Voor de vis kies ik steevast voor een soort met duurzaamheidslabel. De kabeljauw, langoustines, gerookte zalm, zeekraal en lompviseieren in dit recept hebben allemaal een MSC-label. MSC staat voor Marine Stewardship Council, garandeert duurzame visvangst voor wilde vis, en gaat overbevissing tegen. In de meeste viswinkels en supermarkten vind je heel wat vis met MSC-label (of ASC-label, voor kweekvis), en ook het diepvriesvak biedt veel mogelijkheden.

Vis uit de supermarkt met MSC label
  • Pin

Nu de feestdagen voor de deur staan en we ons allemaal tegoed doen aan overvloed, is het wat mij betreft extra belangrijk om rekening te houden met onze planeet, en waar mogelijk een steentje bij te dragen. En door duurzame vis te kopen, kan je dat alvast heel gemakkelijk doen!

Tips voor het bereiden van deze chowder met kabeljauw en langoustine

Terug naar het recept! Ik heb weer heel bewust voor een gerecht gekozen dat je grotendeels vooraf kan klaarmaken en dat heel wat mogelijkheden voor variaties biedt. Zo kan je zorgeloos genieten.

  • Laat het roommengsel lang genoeg trekken. Door de room even aan de kook te brengen met de aromaten, en hem nadien minstens een half uurtje te laten trekken, zorg je voor heel wat extra smaak in je eindresultaat. Sla deze stap dus zeker niet over.
  • Laat de groenten niet kleuren. Als het goed is, krijg je straks een sneeuwwitte chowder. Laat de groenten dus niet bruin worden, maar stoof ze glazig op laag vuur.
  • Wees voorzichtig met roeren eens je de vis hebt toegevoegd. Vis is fragiel, dus als je veel roert, zal die uit elkaar vallen.
  • Blancheer de zeekraal in een vergiet. In principe kan je de zeekraal natuurlijk kort blancheren in een kookpot met kokend water. Maar dan heb je weer extra afwas. Ik kies ervoor om de zeekraal in een vergiet te doen, en er dan langzaam 1,5 liter kokend water uit de waterkoker over te gieten. Spoel nadien onmiddellijk met koud water: zo blijft de zeekraal fris groen.
  • Serveer de chowder eventueel met bladerdeegsterren voor een feestelijk resultaat. Steek met een uitsteekvormpje sterren uit een plak bladerdeeg. Klop eigeel los met een scheutje melk en kwast er de sterren mee in. Strooi er nu wat sesamzaad en grof zout op. Bak 10 minuten op 200 graden.
Chowder met kabeljauw en langoustine
  • Pin

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze chowder met kabeljauw en langoustines geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Betaalde samenwerking met MSC

  • Pin

Chowder met kabeljauw en langoustine

Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een heerlijk feestgerecht dat je makkelijk op voorhand kan maken. Serveer met zeekraal en een ster uit bladerdeeg.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 45 minuten
Kook- en rusttijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Equipment

  • sauspan
  • kookpot met dikke bodem

Ingrediënten
  

Voor de room

  • 500 ml volle room minstens 30% vetgehalte
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 bos verse tijm
  • 2 stengels witte selder schoongemaakt en grof gehakt
  • 1 kleine ui gepeld en grof gehakt
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1/2 bos peterselie alleen de steeltjes

Voor de chowder

  • 2 venkels schoongemaakt
  • 3 aardappels geschild en gewassen
  • 2 sjalotten gepeld
  • 40 g boter
  • 1 teentje look geperst
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 400 ml visfond
  • 500 g kabeljauwhaasje met MSC label, in blokjes van +/- 5 op 5 cm
  • 12 langoustines met MSC label, vervang ev. door grote scampi
  • 100 g wilde gerookte zalm met MSC label, in reepjes
  • witte peper
  • fijn zeezout
  • enkele sprietjes bieslook fijngehakt

Voor de afwerking

  • 50 g zeekraal geblancheerd, zie tips
  • 50 g lompviseitjes met MSC label
  • bladerdeegster optioneel, zie tips

Instructies
 

Voor de room

  • Doe alle ingrediënten samen in een sauspan. Laat zachtjes aan de kook komen.
  • Zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken.
  • Zeef.

Voor de chowder

  • Snijd venkel en aardappels in blokjes van 1 op 1 cm. Hak de sjalot fijn.
  • Smelt de boter in een kookpot met dikke bodem op middellaag vuur.
  • Stoof er sjalot, look, venkel en aardappels in aan tot ze glazig maar niet gekleurd zijn, ongeveer 10 minuten.
  • Bestrooi met de bloem en laat een drietal minuten meebakken.
  • Blus met de witte wijn, roer goed en laat zo goed als volledig verdampen.
  • Voeg er dan de visfond en het gezeefde roommengsel aan toe en breng op zacht vuur tegen de kook aan.
  • Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de kabeljauwblokjes en langoustines toe en laat 4 minuten garen in de warme chowder.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de gerookte zalm door. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Roer er ook de bieslook door.

Voor de afwerking

  • Pel de langoustines.
  • Verdeel de vis en groenten over 4 borden.
  • Lepel er wat van de chowder bij.
  • Werk af met zeekraal, lompviseitjes en een bladerdeegster.

Notities

  • Laat het roommengsel lang genoeg trekken. Door de room even aan de kook te brengen met de aromaten, en hem nadien minstens een half uurtje te laten trekken, zorg je voor heel wat extra smaak in je eindresultaat. Sla deze stap dus zeker niet over.
  • Laat de groenten niet kleuren. Als het goed is, krijg je straks een sneeuwwitte chowder. Laat de groenten dus niet bruin worden, maar stoof ze glazig op laag vuur.
  • Wees voorzichtig met roeren eens je de vis hebt toegevoegd. Vis is fragiel, dus als je veel roert, zal die uit elkaar vallen.
  • Blancheer de zeekraal in een vergiet. In principe kan je de zeekraal natuurlijk kort blancheren in een kookpot met kokend water. Maar dan heb je weer extra afwas. Ik kies ervoor om de zeekraal in een vergiet te doen, en er dan langzaam 1,5 liter kokend water uit de waterkoker over te gieten. Spoel nadien onmiddellijk met koud water: zo blijft de zeekraal fris groen.
  • Serveer de chowder eventueel met bladerdeegsterren voor een feestelijk resultaat. Steek met een uitsteekvormpje sterren uit een plak bladerdeeg. Klop eigeel los met een scheutje melk en kwast er de sterren mee in. Strooi er nu wat sesamzaad en grof zout op. Bak 10 minuten op 200 graden.
Trefwoord aardappel, bieslook, bladerdeeg, feestdagen, feestrecept, kabeljauw, kerst, kerstkoken, langoustine, room, selder, tijm, vis, zeekraal
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan ik deze chowder met kabeljauw op voorhand maken?

Dat kan zeker. Volg alle stappen tot en met het sudderen van de soep. Bewaar deze koel tot gebruik. Breng hem voor het serveren op zacht vuur weer tot tegen het kookpunt en voeg er dan de vis aan toe. Ga verder met de rest van het recept.

Kan ik andere vis gebruiken?

De langoustines kan je vervangen voor grote scampi of gamba’s. In plaats van kabeljauw kan je ook andere (duurzame) vis gebruiken, zoals roodbaars- of schelvishaasje. De gerookte zalm kan je weglaten of vervangen door een andere gerookte vis. Je kan eventueel ook wat spek meebakken met de groenten als je geen gerookte vis hebt.

Kan ik de venkel vervangen?

Als je geen fan bent van venkel, kan je ook prei gebruiken. Deze laat meer vocht los, dus laat dat goed verdampen voor je de groenten blust met witte wijn.

Nog enkele feestrecepten

Krabkoekjes met mango-currysaus

Krabkoekjes met mango-currysaus

Deze krabkoekjes met koriander en chili zijn een origineel hapje bomvol smaak. De frisse mango-currysaus die ik erbij serveer, zorgt voor nóg meer pit. Heerlijk bij een fruitige mocktail, of een ijskoud glas rosé. Nu we toch al af en toe een streepje zon krijgen, is...

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

2 Reacties

  1. Katrien De Booser

    Ik heb de chowder met kabeljauw en scampi’s gemaakt. Heel lekker maar nog beter de dag nadien omdat de vis meer smaak gaf aan het gerecht.

    Antwoord
    • Annelies

      Oh wat leuk dat je dit gerecht gemaakt hebt! Blij dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je bericht en nog fijne eindejaarsfeesten! 😘

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest