Feestje met vrienden of gewoon zin om uitgebreid te aperitieven met het gezin? Deze dip van pompoen is een heerlijke hapje met herfstgroenten en exotische smaken. Maak hem extra pittig door meer chilipeper toe te voegen. Geen pompoen? Met zoete aardappel lukt het ook.
Het recept van deze dip met pompoen is het tweede recept van mijn hand dat in Foodies Magazine verscheen. Nu volgt er nog eentje in het kerstnummer, en ook dat is een aperitiefhapje. Nog even geduld dus…
Hoe maak je deze dip van pompoen met mango en curry?
Het recept kon niet eenvoudiger zijn. Je snijdt een butternutpompoen in blokjes en schept hem om met olijfolie, currypoeder en zeezout. Rooster hem nu samen met 2 ongepelde teentjes look 30 minuten in de oven tot de blokjes goed gaar zijn. Het is trouwens niet nodig om de pompoen te schillen (altijd een helse karwij…): butternut of flespompoen heeft een vrij dunne schil die je niet hoeft te verwijderen. Weer wat tijd bespaard.
Schep de geroosterde pompoenblokjes nu in een blender, en voeg mango, limoenzeste en -sap, gember en chilipeper toe. De geroosterde look duw je uit de pel en doe je ook in de blender. Ik heb hier gekozen voor een halve chilipeper zonder zaadlijsten, maar als je het extra pittig wilt, kan je uiteraard meer toevoegen, of ook wat zaadjes meemixen. Hou er echter rekening mee dat je de dip van pompoen straks ook nog met chili gaat garneren, en dat hij dus sowieso nog pikanter wordt.
Eens gemixt schep ik de dip op een schaal of rustiek bord. Zo kan je hem – naar mijn aanvoelen – mooier garneren dan wanneer je hem gewoon in een kommetje lepelt. De garnituur bestaat uit pompoenpitten, koriander, chili, zwart sesamzaad en een lepeltje kokosmelk. Erbij geef ik stukjes naanbrood, maar broodstengels, geroosterd pitabrood of gewone toastjes kunnen natuurlijk ook.
Tips voor het bereiden van deze dip van pompoen met mango en curry
- Gebruik butternut of een andere pompoensoort met stevig vruchtvlees. Deze dip heeft nood aan een stevige groente. Anders wordt hij te waterig. Kies dus voor flespompoen of een andere stevige pompoensoort zoals hokkaido (kastanjepompoen).
- Gebruik een grote ovenschaal met lage randen. Zorg ervoor dat de ovenschaal waarin je de pompoen gaat roosteren zo groot is dat de blokjes er naast elkaar, en liefst met wat tussenruimte, in passen. Gebruik ook liefst een schaal met een lage rand, zoals een platte bakplaat. Op die manier kunnen de blokjes goed roosteren. Als ze op elkaar liggen of in een diepe ovenschaal, zullen ze eerder stomen.
- Mix de dip in een blender. Dit geeft het meest smeuïge resultaat. Met een staafmixer kan zeker ook, maar dan zal de textuur minder fijn zijn.
Nog vragen?
Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen.
Recept geprobeerd?
Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept voor dip van pompoen geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).
Recept verscheen eerst in Foodies Magazine
Dip van pompoen met mango en curry
Equipment
- Oven
- blender
Ingrediënten
- 400 g butternutpompoen
- 2 teentjes look
- 2 el olijfolie
- 1 tl madras currypoeder
- ½ tl fijn zeezout
- ½ mango geschild en in blokjes
- 1 limoen
- 1 cm gember geraspt
- ½ rode chilipeper gehakt
Om te serveren
- pompoenpitten
- korianderblaadjes
- rode chilipeper gehakt
- zwart sesamzaad
- 1 el kokosmelk
- naan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
- Verwijder de zaadlijsten en steelaanzet van de pompoen. Snijd in blokjes van ongeveer 1 op 1 cm. Schillen is niet nodig.
- Meng de pompoenblokjes met 2 teentjes look in de schil, en schep in een ovenschaal om met olijfolie, currypoeder en zeezout.
- Rooster in 30 minuten gaar.
- Duw de teentjes look uit de schil en doe samen met de pompoen in een blender.
- Voeg mango, zeste van 1 limoen, gember, chilipeper en het sap van ½ limoen toe.
- Mix glad.
- Proef en kruid de dip naar smaak bij met extra zout.
Om te serveren
- Schep de dip op een schaal en garneer met pompoenpitten, koriander, chili en sesamzaad. Lepel er wat kokosmelk op.
- Serveer met naan.
Notities
- Gebruik butternut of een andere pompoensoort met stevig vruchtvlees. Deze dip heeft nood aan een stevige groente. Anders wordt hij te waterig. Kies dus voor flespompoen of een andere stevige pompoensoort zoals hokkaido (kastanjepompoen).
- Gebruik een grote ovenschaal met lage randen. Zorg ervoor dat de ovenschaal waarin je de pompoen gaat roosteren zo groot is dat de blokjes er naast elkaar, en liefst met wat tussenruimte, in passen. Gebruik ook liefst een schaal met een lage rand, zoals een platte bakplaat. Op die manier kunnen de blokjes goed roosteren. Als ze op elkaar liggen of in een diepe ovenschaal, zullen ze eerder stomen.
- Mix de dip in een blender. Dit geeft het meest smeuïge resultaat. Met een staafmixer kan zeker ook, maar dan zal de textuur minder fijn zijn.
Veel gestelde vragen
Je kan ook een andere pompoensoort met stevig vruchtvlees gebruiken. Hokkaido (kastanjepompoen) is een goeie vervanger. Als je geen pompoen hebt, lukt het met zoete aardappel ook.
Dat kan, maar dan zou ik de blokjes eerder stomen dan roosteren. De smaakmakers voeg je dan toe als je de pompoen gaat mixen, de olijfolie kan je weglaten. Je krijgt dan sowieso een andere textuur die meer vloeibaar is.
Kokosmelk kan je inderdaad makkelijk invriezen.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Pompoencake met ahornglazuur
2 jaar geleden: Griekse kip met geroosterde groenten en skordalia
3 jaar geleden: Normandische appeltaartjes met vanilleroom
4 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
5 jaar geleden: Snelle kip in sinaasappelsaus
6 jaar geleden: Amandeltartelettes met rode pruimen
7 jaar geleden: Pompoenpasta met hazelnootpesto
8 jaar geleden: Veggie quiche
0 reacties