Ik heb gemerkt dat er heel wat mensen zijn met een zekere terughoudendheid ten opzichte van bakken. Ze durven niet aan een taartrecept beginnen omdat ze denken dat het niet zal lukken, dat het er nooit goed zal uitzien of dat het niet even lekker zal smaken als bij de bakker. Speciaal voor die lezers heb ik deze super makkelijke cappuccino kerstcake bedacht! Er komt geen oven aan te passen: enkel wat kloppen, mengen, roeren, gieten en smeren, en je hebt de meest spectaculaire cake voor je neus staan.
Zonder zeveren, deze cappuccino kerstcake is in 30 minuten klaar. Er komen geen ingewikkelde technieken of nauwkeurig afgewogen ingrediënten aan te pas. Echt iedereen kan hem maken. Ja, ook jij daar, met je taartenfobie! Probeer het gewoon eens, je zal versteld staan van het resultaat.
Je start van zo’n prachtige doos pandoro. Dat is een Italiaanse kerstbrood, het broertje van de meer bekende pannettone. De enige reden dat ik pandoro gebruik, is dat ik zelf geen fan ben van het gekonfijt fruit in pannettone. De prachtige vorm krijg je er gratis bovenop. Je laat je mixer een eenvoudige roomkaas-botercrème kloppen en smeert die tussen sneden van het brood, die je eerst overgoten hebt met een koffie-rum-mengsel. Afwerken met cacao, en klaar is kees! Zeg nu zelf: daar hoef je toch écht geen patissier voor te zijn.
Als je nog nooit een pandoro gekocht hebt, kan ik je alleen maar aanraden om dat zeker eens te doen. Dit Italiaanse kunstwerkje houdt het midden tussen brioche en cake, en smaakt gewoon overheerlijk. Snijd er een sneetje af en beleg met een dikke laag roomboter bij het ontbijt, of bak er eens wentelteefjes van. Goddelijk.
Liefste lezers, ik wens jullie alvast een prachtig kerstfeest toe. Maak iets dat je graag lust, dat je te baas kan, en dat je geen stress bezorgt. Of dat nu een uitgebreid menu op sterrenniveau, of een eenvoudig hoofdgerecht met wat (gekochte) bijgerechten is: dat doet er niet toe. Geniet ervan met wie je lief is. Al de rest is onbelangrijk.
Capuccino kerstcake van pandoro
Equipment
- mixer
- fijne zeef
Ingrediënten
- 1 pandoro
- 1 eetlepel cacaopoeder
Voor de vulling
- 300 g boter op kamertemperatuur
- 400 g roomkaas type philadelphia, op kamertemperatuur
- 30 g bloemsuiker zit bij de pandoro
- 1,5 eetlepel vanille-extract of vanillepasta
Voor het koffie-rummengsel
- 200 ml koffie vers gezet en zeer sterk
- 50 ml bruine rum
- 2 eetlepels kristalsuiker
Instructies
- Snijd de bodem van de pandoro en bewaar voor een andere keer (of peuzel meteen op ;)).
- Snijd de rest in dikke plakken.
Maak de vulling.
- Klop de boter romig met de mixer.
- Voeg er roomkaas, bloemsuiker en vanille-extract aan toe en klop door tot een egale crème.
- Houd 1/3 apart voor de afwerking.
- Meng de warme koffie met rum en suiker.
- Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen.
- Leg de onderste snede van de pandoro op een taartplateau.
- Besprenkel met het koffie-rummengsel.
- Bestrijk met de roomkaas-botercrème.
- Leg er een nieuwe snede pandoro op en herhaal tot je alles hebt opgebruikt.
Voor de afwerking
- Besmeer de taart nu helemaal met het achtergehouden derde van de roomkaas-botercrème.
- Zeef er de cacao over.
- Serveer de capuccino kerstcake.
waar kan je zo’n pandora cake kopen? (nog nooit gezien in supermarkt.)
Bij Delhaize (er zit een linkje onder “pandoro” bij de ingrediënten).
Wat een heerlijk recept
Fijne kerstdagen
Bedankt Ria! Voor jou ook fijne feestdagen!