Capuccino kerstcake van pandoro

24 december 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten

Ik heb gemerkt dat er heel wat mensen zijn met een zekere terughoudendheid ten opzichte van bakken. Ze durven niet aan een taartrecept beginnen omdat ze denken dat het niet zal lukken, dat het er nooit goed zal uitzien of dat het niet even lekker zal smaken als bij de bakker. Speciaal voor die lezers heb ik deze super makkelijke cappuccino kerstcake bedacht! Er komt geen oven aan te passen: enkel wat kloppen, mengen, roeren, gieten en smeren, en je hebt de meest spectaculaire cake voor je neus staan.

Capuccino kerstcake / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zonder zeveren, deze cappuccino kerstcake is in 30 minuten klaar. Er komen geen ingewikkelde technieken of nauwkeurig afgewogen ingrediënten aan te pas. Echt iedereen kan hem maken. Ja, ook jij daar, met je taartenfobie! Probeer het gewoon eens, je zal versteld staan van het resultaat.

Pandoro / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Je start van zo’n prachtige doos pandoro. Dat is een Italiaanse kerstbrood, het broertje van de meer bekende pannettone. De enige reden dat ik pandoro gebruik, is dat ik zelf geen fan ben van het gekonfijt fruit in pannettone. De prachtige vorm krijg je er gratis bovenop. Je laat je mixer een eenvoudige roomkaas-botercrème kloppen en smeert die tussen sneden van het brood, die je eerst overgoten hebt met een koffie-rum-mengsel. Afwerken met cacao, en klaar is kees! Zeg nu zelf: daar hoef je toch écht geen patissier voor te zijn.

Pandoro snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Als je nog nooit een pandoro gekocht hebt, kan ik je alleen maar aanraden om dat zeker eens te doen. Dit Italiaanse kunstwerkje houdt het midden tussen brioche en cake, en smaakt gewoon overheerlijk. Snijd er een sneetje af en beleg met een dikke laag roomboter bij het ontbijt, of bak er eens wentelteefjes van. Goddelijk.

Roomkaas-boterroom, koffie en cacao / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Liefste lezers, ik wens jullie alvast een prachtig kerstfeest toe. Maak iets dat je graag lust, dat je te baas kan, en dat je geen stress bezorgt. Of dat nu een uitgebreid menu op sterrenniveau, of een eenvoudig hoofdgerecht met wat (gekochte) bijgerechten is: dat doet er niet toe. Geniet ervan met wie je lief is. Al de rest is onbelangrijk.

Capuccino kerstcake / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Capuccino kerstcake van pandoro

Deze spectaculaire kerstcake met de smaak van cappuccino is super makkelijk te maken, zónder oven en zónder stress.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 8 personen

Equipment

  • mixer
  • fijne zeef

Ingrediënten
  

  • 1 pandoro
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Voor de vulling

  • 300 g boter op kamertemperatuur
  • 400 g roomkaas type philadelphia, op kamertemperatuur
  • 30 g bloemsuiker zit bij de pandoro
  • 1,5 eetlepel vanille-extract of vanillepasta

Voor het koffie-rummengsel

  • 200 ml koffie vers gezet en zeer sterk
  • 50 ml bruine rum
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Instructies
 

  • Snijd de bodem van de pandoro en bewaar voor een andere keer (of peuzel meteen op ;)).
  • Snijd de rest in dikke plakken.

Maak de vulling.

  • Klop de boter romig met de mixer.
  • Voeg er roomkaas, bloemsuiker en vanille-extract aan toe en klop door tot een egale crème.
  • Houd 1/3 apart voor de afwerking.
  • Meng de warme koffie met rum en suiker.
  • Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen.
  • Leg de onderste snede van de pandoro op een taartplateau.
  • Besprenkel met het koffie-rummengsel.
  • Bestrijk met de roomkaas-botercrème.
  • Leg er een nieuwe snede pandoro op en herhaal tot je alles hebt opgebruikt.

Voor de afwerking

  • Besmeer de taart nu helemaal met het achtergehouden derde van de roomkaas-botercrème.
  • Zeef er de cacao over.
  • Serveer de capuccino kerstcake.
Trefwoord cacao, gebak, gemakkelijk, koffie, roomkaas, snel, taart, taart zonder bakken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Kip met druiven en marsala

Kip met druiven en marsala

Deze kip met druiven en marsala is een origineel hoofdgerecht voor de feesten: je kan het bijna volledig vooraf klaarmaken, en het ziet er prachtig uit. Het is daarenboven een verrassend gerecht dat je niet overal op tafel ziet staan. En de smaak? Die is niet te...

Zalm met granaatappel en gember

Zalm met granaatappel en gember

Deze zalm met granaatappel en gember is hét ideale hoofdgerecht voor de feestdagen. Het kost je weinig moeite, je kan het grotendeels vooraf klaarmaken en het ziet er feestelijk uit met die robijnrode granaatappelpitjes en de groene kruiden. Ik vind het altijd een...

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

Soep van mosselen, spinazie en groene curry

We gaan verder met de feestrecepten met deze smakelijke soep van mosselen, spinazie en groene curry: een voorgerecht waarmee je gegarandeerd gaat scoren. Het ziet er niet alleen verrassend uit, de smaken zijn dat ook: origineel, fris en verfijnd. En dat is net wat je...

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Salade met burrata, vijgen en hot honey

Ik trap het feestseizoen hier op Een lepeltje lekkers op gang met deze salade met burrata, vijgen en hot honey. Deze salade is een origineel voorgerecht vol zachte smaken die elkaar mooi aanvullen. Als je even de tijd neemt om vooraf wat mise-en-place te doen en de...

4 Reacties

  1. griet vandevelde

    waar kan je zo’n pandora cake kopen? (nog nooit gezien in supermarkt.)

    Antwoord
  2. Ria

    Wat een heerlijk recept
    Fijne kerstdagen

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest