Om het jaar af te sluiten laat ik nog een nagerecht op jullie los. Dit snel dessert met chocolade en koffie staat in een handomdraai op tafel. Het heeft de smaken van een klassieke tiramisu, maar is nóg makkelijker klaar te maken. Je maakt eigenlijk twee mengsels: eentje van room en mascarpone, en eentje van chocolade en koffie. Die twee worden kort door elkaar gemengd, waardoor er een mooi marmereffect ontstaat.
Er kan weinig mislukken aan dit gerecht, maar ik zet toch nog enkele tips op een rijtje:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Normaalgezien starten we altijd met koude room, maar dit snel dessert met chocolade is een uitzondering. Mascarpone en room neem je best een dik half uur vooraf uit de koelkast. Eens de chocolade gesmolten is, zorg je ook dat deze goed afgekoeld is voor je hem met het roommengsel mengt. Anders kan hij al eens gaan opstijven door het contact met de koude vloeistof.
- Experimenteer gerust met de smaken. Geen fan van amaretto? Laat weg of vervang door een andere likeur (Tia Maria, Baileys, Frangelico, rum) of zelfs door een theelepel amandelextract. De koffie kan je eveneens vervangen, bijvoorbeeld door een scheutje melk, of zelfs helemaal weglaten.
- Meng zo kort mogelijk. Het mooiste effect krijg je als je room en chocolade zeer kort mengt. Dat zorgt voor een maximaal contrast.
Dan rest mij enkel nog een gelukwens. Ik wens jullie een mooi einde en het beste voor het nieuwe jaar: in de eerste plaats een goeie gezondheid, maar ook veel mooie momenten, de kunst om te genieten van kleine gelukjes en de fijngevoeligheid om mild te zijn voor jezelf en anderen.
Beste wensen, lieve lezers!
Annelies x
Recept licht aangepast van Donna Hay
Snel dessert met chocolade en koffie
Ingrediënten
Voor het chocolademengsel
- 100 g donkere chocolade callets
- 2 el sterke koffie of espresso
- 2 el amaretto of andere likeur
Voor het roommengsel
- 250 ml room min. 30% vetgehalte, op kamertemperatuur
- 125 g mascarpone op kamertemperatuur
- 1 el vanille-extract of -pasta
- 30 g poedersuiker
Om te serveren
- 4 boudoir koekjes (lange vingers)
- enkele chocolade koffiebonen
Instructies
Voor het chocolademengsel.
- Smelt de chocolade op laag vuur, samen met de koffie en amaretto.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur
Voor het roommengsel
- Klop room, mascarpone, vanille-extract en poedersuiker samen op tot je zachte pieken bekomt.
Om te serveren
- Schep afwisselend enkele lepels van het room- en chocolademengsel in 4 glazen.
- Meng zachtjes door elkaar met een koffielepel tot je een marmereffect bekomt.
- Garneer met de boudoir koekjes en chocolade koffiebonen.
- Serveer het snel dessert met chocolade en koffie.
Notities
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Normaalgezien starten we altijd met koude room, maar dit snel dessert met chocolade is een uitzondering. Mascarpone en room neem je best een dik half uur vooraf uit de koelkast. Eens de chocolade gesmolten is, zorg je ook dat deze goed afgekoeld is voor je hem met het roommengsel mengt. Anders kan hij al eens gaan opstijven door het contact met de koude vloeistof.
- Experimenteer gerust met de smaken. Geen fan van amaretto? Laat weg of vervang door een andere likeur (Tia Maria, Baileys, Frangelico, rum) of zelfs door een theelepel amandelextract. De koffie kan je eveneens vervangen, bijvoorbeeld door een scheutje melk, of zelfs helemaal weglaten.
- Meng zo kort mogelijk. Het mooiste effect krijg je als je room en chocolade zeer kort mengt. Dat zorgt voor een maximaal contrast.
Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Witte tiramisu met plattekaas en rum
4 jaar geleden: Mimosa met bloedsinaasappel
5 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
6 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
7 jaar geleden: Frisse noedelsalade met kerstkalkoen
Ziet er lekker uit! Kan je dit (een dagje) op voorhand maken?
Ziet er lekker uit! Kan je het (een dagje) op voorhand maken?
Ja, maar de chocolade zal opstijven in de koelkast. Dus dan is het effect een beetje weg…
Heerlijk!!!
Dank je wel! 🙂
Dit lijkt me een lekker winters dessertje!
En snel klaar: altijd een voordeel! 🙂