Snel dessert met chocolade en koffie

26 december 2020 | Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar

Om het jaar af te sluiten laat ik nog een nagerecht op jullie los. Dit snel dessert met chocolade en koffie staat in een handomdraai op tafel. Het heeft de smaken van een klassieke tiramisu, maar is nóg makkelijker klaar te maken. Je maakt eigenlijk twee mengsels: eentje van room en mascarpone, en eentje van chocolade en koffie. Die twee worden kort door elkaar gemengd, waardoor er een mooi marmereffect ontstaat.

Er kan weinig mislukken aan dit gerecht, maar ik zet toch nog enkele tips op een rijtje:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Normaalgezien starten we altijd met koude room, maar dit snel dessert met chocolade is een uitzondering. Mascarpone en room neem je best een dik half uur vooraf uit de koelkast. Eens de chocolade gesmolten is, zorg je ook dat deze goed afgekoeld is voor je hem met het roommengsel mengt. Anders kan hij al eens gaan opstijven door het contact met de koude vloeistof.
  • Experimenteer gerust met de smaken. Geen fan van amaretto? Laat weg of vervang door een andere likeur (Tia Maria, Baileys, Frangelico, rum) of zelfs door een theelepel amandelextract. De koffie kan je eveneens vervangen, bijvoorbeeld door een scheutje melk, of zelfs helemaal weglaten.
  • Meng zo kort mogelijk. Het mooiste effect krijg je als je room en chocolade zeer kort mengt. Dat zorgt voor een maximaal contrast.

Dan rest mij enkel nog een gelukwens. Ik wens jullie een mooi einde en het beste voor het nieuwe jaar: in de eerste plaats een goeie gezondheid, maar ook veel mooie momenten, de kunst om te genieten van kleine gelukjes en de fijngevoeligheid om mild te zijn voor jezelf en anderen.

Beste wensen, lieve lezers!

Annelies x

Recept licht aangepast van Donna Hay

Snel dessert met chocolade en koffie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Snel dessert met chocolade en koffie

Dit snel dessert met chocolade en koffie heeft de smaken van een klassieke tiramisu, maar is sneller en makkelijker te bereiden. Het staat in minder dan 15 minuten op tafel.
2.84 van 6 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het chocolademengsel

  • 100 g donkere chocolade callets
  • 2 el sterke koffie of espresso
  • 2 el amaretto of andere likeur

Voor het roommengsel

  • 250 ml room min. 30% vetgehalte, op kamertemperatuur
  • 125 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 1 el vanille-extract of -pasta
  • 30 g poedersuiker

Om te serveren

  • 4 boudoir koekjes (lange vingers)
  • enkele chocolade koffiebonen

Instructies
 

Voor het chocolademengsel.

  • Smelt de chocolade op laag vuur, samen met de koffie en amaretto.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur

Voor het roommengsel

  • Klop room, mascarpone, vanille-extract en poedersuiker samen op tot je zachte pieken bekomt.
    Mascarpone, room, vanille en bloemsuiker opkloppen voor snel dessert met chocolade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Om te serveren

  • Schep afwisselend enkele lepels van het room- en chocolademengsel in 4 glazen.
  • Meng zachtjes door elkaar met een koffielepel tot je een marmereffect bekomt.
  • Garneer met de boudoir koekjes en chocolade koffiebonen.
  • Serveer het snel dessert met chocolade en koffie.

Notities

Tips: 
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Normaalgezien starten we altijd met koude room, maar dit snel dessert met chocolade is een uitzondering. Mascarpone en room neem je best een dik half uur vooraf uit de koelkast. Eens de chocolade gesmolten is, zorg je ook dat deze goed afgekoeld is voor je hem met het roommengsel mengt. Anders kan hij al eens gaan opstijven door het contact met de koude vloeistof.
  • Experimenteer gerust met de smaken. Geen fan van amaretto? Laat weg of vervang door een andere likeur (Tia Maria, Baileys, Frangelico, rum) of zelfs door een theelepel amandelextract. De koffie kan je eveneens vervangen, bijvoorbeeld door een scheutje melk, of zelfs helemaal weglaten.
  • Meng zo kort mogelijk. Het mooiste effect krijg je als je room en chocolade zeer kort mengt. Dat zorgt voor een maximaal contrast.
Trefwoord amaretto, chocolade, dessert, koffie, mascarpone, room, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Witte tiramisu met plattekaas en rum
4 jaar geleden: Mimosa met bloedsinaasappel
5 jaar geleden: Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
6 jaar geleden: Goddelijke pavlova met litchi
7 jaar geleden: Frisse noedelsalade met kerstkalkoen

  • Witte tiramisu met plattekaas en rum / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Mimosa met bloedsinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

7 Reacties

  1. Ilse

    Ziet er lekker uit! Kan je dit (een dagje) op voorhand maken?

    Antwoord
  2. Ilse

    Ziet er lekker uit! Kan je het (een dagje) op voorhand maken?

    Antwoord
    • Annelies

      Ja, maar de chocolade zal opstijven in de koelkast. Dus dan is het effect een beetje weg…

      Antwoord
  3. Amelie

    Dit lijkt me een lekker winters dessertje!

    Antwoord
    • Annelies

      En snel klaar: altijd een voordeel! 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest